11.8 C
Kavala
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Της…”καθαρίστριας” στο νοσοκομείο Καβάλας – Καταγγελίες Κ. Πετράκη, τι απαντάει ο Α. Καρασαββόγλου

Must Read

Ερασιτέχνες ψαράδες και κυνηγοί: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καπνεργάτη

φωτογραφία: Λευτέρης Χουλίδης, από τη σελίδα "Ερασιτέχνες Ψαράδες Καβάλας" στο Facebook Λίγες μέρες...

Μια εικόνα του 18ου αι. και ένας θρησκευτικός “θησαυρός” σε σπίτι στη Δράμα

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος...

ΤΕΕ-ΑΜ , μηχανικοί και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”: “Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε” – Έκτακτο ΔΣ

Με αρκετές καθυστερήσεις (επρόκειτο να λειτουργήσει πριν από 2 εβδομάδες) και με ακόμα περισσότερα προβλήματα άνοιξε την...

Σε αναβρασμό βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το νοσοκομείο Καβάλας, με αφορμή το παρόν και το μέλλον των εργαζόμενων στην καθαριότητα και στην σίτιση. Ως γνωστόν, οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ από την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου (σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι δαπάνες, μιας και μέχρι τότε το νοσοκομείο συνεργαζόταν με ιδιώτη εργολάβο), ενώ η σύμβασή τους αναμένεται να λήξει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το ποια θα είναι η διάδοχος κατάσταση δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, καθώς ο νυν διοικητής του νοσοκομείου Ντίνος Κλειτσιώτης δηλώνει πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ενώ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόσληψη συμβασιούχων (με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη συμβασιούχων έπρεπε να έχει γίνει μέχρι το τέλος του 2019).

Την ίδια ώρα, όμως, η πρόεδρος των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Καβάλας Κατερίνα Πετράκη -μιλώντας στο Kavala Portal- κατήγγειλε ότι τα όσα ισχυριζόταν ο τέως διοικητής Αναστάσιος Καρασαββόγλου περί μείωσης των δαπανών εξαιτίας της μη συνεργασίας με εργολάβο για την καθαριότητα και την σίτιση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, η κ. Πετράκη κατήγγειλε ότι “ενώ μάς έλεγαν ότι μείωσαν το κόστος από το 1,2 εκ. € στις 800.000 €, στην πραγματικότητα το αύξησαν στο 1,4 εκ. € (διότι το κόστος για την αγορά του εξοπλισμού για τις καθαρίστριες και τους υπαλλήλους στην σίτιση το επωμίστηκε το νοσοκομείο). Έχω ήδη ζητήσει από τον διοικητικό διευθυντή και τον διοικητή του νοσοκομείου Καβάλας την παρουσίαση μιας οικονομοτεχνικής μελέτης (στο διοικητικό συμβούλιο) και την σύγκρισή της με την αντίστοιχη μελέτη του 2016 (με βάση την οποία στηρίχτηκε η πρόσληψη συμβασιούχων.

Η απάντηση του κ. Καρασαββόγλου ήρθε μέσα από την παρακάτω ανακοίνωση:

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δημοσιεύματα και δηλώσεις σχετικά με το έργο της καθαριότητας και της σίτισης στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Σκοπός αυτών είναι να δικαιολογήσουν την πολιτική απόφαση της σημερινής διοίκησης του νοσοκομείου, για επαναφορά των εργολάβων στους δύο αυτούς τομείς. Επιχειρείται διαμέσου αυτών των δημοσιευμάτων η διαστρέβλωση των πραγματικών στοιχείων της μελέτης, που οδήγησε την προηγούμενη διοίκηση του Νοσοκομείου στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση.

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου η σύμβαση του εργολάβου προέβλεπε ετήσιο κόστος για την καθαριότητα 1.416.276€. Η οικονομικοτεχνική μελέτη που πραγματοποιήσαμε οδήγησε σε ένα συνολικό κόστος καθαριότητας 999.688€, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων, των αναλώσιμων υλικών και του εξοπλισμού. Σημειώνουμε ότι με τη δική μας μελέτη οι εργαζόμενοι αμείβονται με υψηλότερο μισθό, απασχολούνται μόνο πέντε μέρες την εβδομάδα, παίρνουν τα ρεπό τους, λαμβάνουν κανονικά την άδεια τους, το νοσοκομείο πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές τους και η καταβολή της μισθοδοσίας τους γίνεται στην ώρα της. Αντίστοιχη μελέτη που έγινε για τη σίτιση ανέδειξε μια ετήσια εξοικονόμηση πόρων ύψους 61.983€.

Επομένως, συνολικά το νοσοκομείο ετησίως εξοικονομούσε περίπου 500.000€ και προσέφερε στους εργαζομένους ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με την απόφαση μας να μην ανανεώσουμε τη σύμβαση με τον εργολάβο.

Ο σεβασμός απέναντι στους πολίτες της Καβάλας επιβάλει η ενημέρωση τους να πραγματοποιείται με στοιχεία και όχι με διαρροές και ψέματα. Γι αυτό καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας να  δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική οικονομικοτεχνική μελέτη που κατατέθηκε στο Δ.Σ του Νοσοκομείου το 2016 και στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση υπογραφής ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους.

Εάν η διοίκηση του Νοσοκομείου, σήμερα, κάνει άλλες επιλογές, οφείλει να τις αιτιολογήσει με στοιχεία. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να ανανεωθούν οι ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων στους δύο αυτούς τομείς, με τους ίδιους όρους, αλλιώς κινδυνεύει το νοσοκομείο να βρεθεί χωρίς καθαριότητα την κρίσιμη αυτή υγειονομικά περίοδο. Και επειδή ακούγεται ότι η ανανέωση αυτή δεν είναι εφικτή, μπορούν να υιοθετήσουν τις ενέργειες της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας πρέπει να λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας, δικαίου και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων. Οτιδήποτε  άλλο είναι απέναντι στα συμφέροντα των ασθενών, των εργαζόμενων και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Ερασιτέχνες ψαράδες και κυνηγοί: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καπνεργάτη

φωτογραφία: Λευτέρης Χουλίδης, από τη σελίδα "Ερασιτέχνες Ψαράδες Καβάλας" στο Facebook Λίγες μέρες...

Μια εικόνα του 18ου αι. και ένας θρησκευτικός “θησαυρός” σε σπίτι στη Δράμα

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας, εντόπισαν έπειτα από...

ΤΕΕ-ΑΜ , μηχανικοί και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”: “Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε” – Έκτακτο ΔΣ

Με αρκετές καθυστερήσεις (επρόκειτο να λειτουργήσει πριν από 2 εβδομάδες) και με ακόμα περισσότερα προβλήματα άνοιξε την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 η...

Έρχονται νέα κέντρα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στον νομό Καβάλας

Με σταθερά ανοδικούς (αν και σχετικά αργούς) ρυθμούς προχωράει και στον νομό Καβάλας η διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού SARS-COV-2. Μέχρι...

“Επιστροφή” σε χειμωνιάτικο κλίμα – Οι προβλέψεις του meteokav.gr

Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες ενώ οι χιονοπτώσεις μέχρι τις 22:00 θα πέσουν προοδευτικά μέχρι τα 600-800...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -