Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025

Τι εστί “αυτόνομη οδήγηση” – Γιατί ενδιαφέρεται η Volkswagen για την Ελλάδα

Must Read

image_print

Το ενδιαφέρον που επιδεικνύει τις τελευταίες ώρες η Volkswagen για να επενδύσει στην Θάσο (πέραν, φυσικά, του ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εμφανίζεται σκεπτική όσον αφορά το ενδεχόμενο μετάβασης στην γειτονική Τουρκία) μάς οδήγησε στο να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τομέα της αυτόνομης οδήγησης (στον οποίο επιδιώκει να επενδύσει η Volkswagen).

Γιατί αυτόνομη οδήγηση;

Πέρυσι 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως. Αριθμός που από μόνος του προκαλεί έντονο προβληματισμό. Το πρόβλημα, μάλιστα, τα επόμενα χρόνια θα γίνει πιο έντονο, αν σκεφτούμε ότι η τάση του ανθρώπου είναι να κινείται όλο και περισσότερο.

Αυτός αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στην αυτόνομη οδήγηση, που σύμφωνα με έρευνες, θα ελαχιστοποιήσει τα θανατηφόρα ατυχήματα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, στην αυτόνομη οδήγηση το όχημα θα είναι σε θέση να εκτελεί όλες τις λειτουργίες μόνο του (παρακολούθηση περιβάλλοντα χώρου, πραγματοποίηση ελιγμών, λήψη αποφάσεων) χωρίς την ανάγκη επέμβασης και ύπαρξης ενός οδηγού.

Επίπεδα αυτόνομης οδήγησης

Οι ειδικοί έχουν ορίσει πέντε επίπεδα στην αυτόνομη οδήγηση. Κάθε επίπεδο περιγράφει τον βαθμό στον οποίο ένα αυτοκίνητο αναλαμβάνει τα καθήκοντα και τις ευθύνες του οδηγού, και τον τρόπο αλληλεπίδρασης του αυτοκινήτου με τον οδηγό.

Όλα ξεκινούν με το επίπεδο 0, στο οποίο δεν υπάρχει καθόλου αυτοματισμός και ο οδηγός ελέγχει εξ ολοκλήρου το όχημα, χωρίς καμία βοήθεια από κάποιο σύστημα υποστήριξης του οδηγού. Επιπλέον, τα επίπεδα 3 “Εξαιρετικά αυτοματοποιημένη οδήγηση”, 4 “Πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση”, και 5 “Πλήρης Αυτοματισμός” βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη.

Το επίπεδο 1 είναι το “Συστήματα Υποστήριξης Οδηγού”, το οποίο βοηθάει τον οδηγό στην οδήγηση, και εξασφαλίζει επιπλέον ασφάλεια και άνεση. Μερικά παραδείγματα αυτής της τεχνολογίας είναι η αυτόματη προσαρμογή της απόστασης του αυτοκινήτου από το μπροστινό όχημα, και η δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος για την αποφυγή συγκρούσεων.

Στο επίπεδο 2 έχουμε τη “Μερική αυτοματοποιημένη οδήγηση (PAD)”, η οποία στοχεύει στο να κάνει την καθημερινή οδήγηση πιο εύκολη, όμως ο οδηγός πρέπει να έχει μόνιμα τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να έχει τον νου του στις συνθήκες που επικρατούν στο δρόμο. Τα αυτοκίνητα που έχουν αυτή την τεχνολογία προσφέρουν δυνατότητες όπως το αυτόματο φρενάρισμα, την επιτάχυνση, ενώ μπορούν να πάρουν και τον έλεγχο του τιμονιού αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα του αυτόματου παρκαρίσματος ακόμη και σε στενές θέσεις.

Όλα τα παραπάνω αφορούν τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε ευρέως σήμερα. Ωστόσο, το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης είναι η “Εξαιρετικά Αυτοματοποιημένη Οδήγηση”, η οποία θα προσφέρει στους οδηγούς περισσότερη ελευθερία και θα τους επιτρέπει να πάρουν το βλέμμα τους από τον δρόμο. Βέβαια, το συγκεκριμένο σενάριο έχει κάποιους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα ενδείκνυται για μεγάλες αποστάσεις με ελάχιστη κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, ο οδηγός θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει τον έλεγχο του οχήματος άμεσα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι εμπόδια μπορεί να συναντήσεις.

Στην “Πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση”, η οποία αποτελεί το επίπεδο 4, το όχημα θα μπορεί να εκτελεί το μεγαλύτερο τμήμα της οδήγησης μόνο του. Η τεχνολογία σε αυτό το επίπεδο θα επιτρέπει στο αμάξι να αντιμετωπίζει εξαιρετικά σύνθετες καταστάσεις, όπως η ξαφνική εμφάνιση έργων στο οδόστρωμα. Αν και ο οδηγός θα μπορεί να πέσει για ύπνο, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να πάρει τον έλεγχο του οχήματος θα πρέπει να είναι σε θέση να το κάνει. Εφόσον, ο οδηγός δεν πάρει τον έλεγχο, το αμάξι θα μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία ασφαλείας και θα κάνει στην άκρη.

Κλείνουμε με το επίπεδο 5, το οποίο είναι ο “Πλήρης Αυτοματισμός”. Σε αυτό το επίπεδο, δεν χρειάζεται να υπάρχει καν οδηγός στο αυτοκίνητο ή ο επιβάτης να έχει δίπλωμα οδήγησης, αφού το όχημα δεν έχει καν τιμόνι ή λεβιέ ταχυτήτων ή ακόμη και διακόπτες φώτων. Ως εκ τούτου, κάθε άτομο στο όχημα είναι απλώς επιβάτης. Τα αυτοκίνητα που θα κατέχουν τεχνολογία τέτοιου επιπέδου, θα πιάνουν χαμηλές ταχύτητες και θα είναι διαθέσιμα κυρίως στα κέντρα των πόλεων.

Ποιοι θέλουν την αυτόνομη οδήγηση;

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία AUDI δημοσιοποίησε μια έρευνα που διενήργησε τα προηγούμενα 4 χρόνια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο μελετών αγοράς Ipsos.

Σε αυτή πάρθηκαν συνεντεύξεις από 21.000 άτομα, από εννέα χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς και από τις ΗΠΑ. Ο τίτλος της έρευνας ήταν «Ο παλμός της αυτόνομης οδήγησης» και είχε ως σκοπό τόσο να «χαρτογραφήσει» τις απόψεις και το ενδιαφέρον για αυτή την τεχνολογία και για τα οχήματα που τη διαθέτουν, όσο και να καταγράψει το πώς διαμορφώνονται οι ισχύουσες αυτοκινητικές αξίες και το επικρατέν αυτοκινητικό έθος, τα διαμορφούμενα συναισθήματα και το εάν, το πώς και σε πιο βαθμό η αυτόνομη οδήγηση θα ορίσει έναν άλλο τρόπο καθημερινότητας και ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 90% των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή δήλωσαν ότι είχαν ακούσει ήδη για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Από τον συνολικό αριθμό των ερωτηθέντων, το 22% δήλωσε ότι γνωρίζουν πολλά γι’ αυτή αλλά μόνο το 8% δήλωσε ότι είναι σε θέση να εξηγήσει τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργούν τα συστήματά της.

Στην έρευνα, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για την αυτόνομη οδήγηση, καθώς αυτοί που δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δοκιμάσουν τη μετακίνηση με ένα όχημα αυτόνομης οδήγησης ήταν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι είναι εξοικειωμένοι ή χρησιμοποιούν συστήματα υποβοήθησης του οδηγού στο αυτοκίνητό τους.

Συνολικά, από την έρευνα προκύπτει ότι το 82% των ερωτηθέντων έδειξαν ενδιαφέρον για την αυτόνομη οδήγηση, το 62% εξεδήλωσε τη περιέργειά του γι’ αυτή και το 53% τη θέλησή του να δοκιμάσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Βάσει της έρευνας, τα πλεονεκτήματα της αυτόνομης οδήγησης που ανέφεραν οι συμμετέχοντες σε αυτή είναι: η μεγαλύτερη ασφάλεια για επιβάτες και πεζούς, η δυνατότητα να μετακινούνται ευκολότερα ανήλικοι, ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικές δυσκολίες ή ακόμα και αυτοί που δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης. Επίσης, στα πλεονεκτήματα, κατέταξαν τη δυνατότητα των επιβατών σε ένα όχημα αυτόνομης οδήγησης να χαλαρώνουν κατά τη διαδρομή, να χαίρονται το τοπίο, να διαβάζουν, να ακούν μουσική, να βλέπουν κάποια ταινία, καθώς και το πιο παραδοσιακό: Να συζητούν καλύτερα με τους συνεπιβάτες τους.

Αναφορικά με τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, οι ερωτηθέντες απάντησαν με σαφήνεια, καθορίζοντας τη δυσπιστία τους ή τους φόβους τους για τα οχήματα αυτά. Βάσει της έρευνας, το 41% δήλωσε ότι είναι δύσπιστο σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας και περισσότερο από το 33% δήλωσαν ότι θα αγχώνονταν σε ένα τέτοιο όχημα, καθώς είναι σκεπτικοί στο να παραδώσουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου στο σύστημα.

Ένα από τα ευρήματα της έρευνας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρότι έχουν συμβεί ατυχήματα και δυστυχήματα με οχήματα αυτόνομης οδήγησης –και τα συμβάντα έχουν απασχολήσει έντονα τον παγκόσμιο Τύπο–, αυτό δεν φαίνεται να τρομάζει τους συμμετέχοντες σε αυτή. Το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει ακούσει γι’ αυτά τα περιστατικά, αλλά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 66% δήλωσε ότι αυτά δεν επηρέασαν την ήδη διαμορφωμένη άποψή τους για τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης.

Τι κάνει η Volkswagen για την αυτόνομη οδήγηση

Σύμφωνα με πηγές μέσα από τα κεντρικά της εταιρείας, ο Γερμανός κατασκευαστής βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης και παραγωγής αυτόνομων οχημάτων.

Το περασμένο φθινόπωρο ο Όμιλος VW δημιούργησε μία ανεξάρτητη μονάδα αυτόνομων οχημάτων με επικεφαλής πρώην στέλεχος της Apple – τον Αλεξάντερ Χίτζινγκερ. Στόχος της VW Autonomy GmbH είναι η παραγωγή αυτόνομων ταξί και ελαφρών φορτηγών και θα εδρεύει στο Μόναχο και στο Wolfsburg, με θυγατρικές στη Silicon Valley των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας θέλουμε να αρχίσουμε να διαθέτουμε στην αγορά τα συγκεκριμένα οχήματα με συστήματα αυτόνομης οδήγησης και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα» δήλωσε ο 48χρονος Γερμανός μηχανικός, ο οποίος είχε εργαστεί στο σχέδιο της Apple για δικό της ηλεκτρικό όχημα, το Project Titan. Η VW μιλά για οχήματα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, μία τεχνολογία που θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα εμπορικά σήματα του ομίλου (Audi, Porsche, Bentley, VW, Skoda και Seat).

Η Volkswagen Autonomy GmbH θα συνεργαστεί με τη μονάδα ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων της VW, η οποία εδρεύει στο Ανόβερο της Γερμανίας, και θα εξελίξει και θα κατασκευάσει οχήματα ειδικού σκοπού, όπως robotaxis και robovans. Το τμήμα LCV θα είναι ο πρώτος χρήστης συστημάτων αυτόματης οδήγησης της Volkswagen Autonomy.

 Η VW πιστεύει επίσης ότι τα αυτόνομα οχήματα αρχικά θα χρησιμοποιηθούν στην εντός αστικού ιστού εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και για τη μεταφορά ανθρώπων επίσης σε αστικές περιοχές.

Μέχρι το 2023, η VW σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 30 δισ. ευρώ σε ηλεκτροκινητήρες ενώ περίπου 14 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ψηφιοποίηση, την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών κινητικότητας και αυτόνομης οδήγησης.

Πηγές: ethnos.gr, caranddriver.gr, autonomous.gr

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

“Alexandrou Chora”: To τουριστικό project άνω των 60 εκατ. που μεταμορφώνει την Καβάλα

Στην τουριστική, αναπτυξιακή και πολιτιστική μεταμόρφωση της Καβάλας και της παραλίας Οφρυνίου προσβλέπει το project «Αlexandrou Chora» που έχει βάλει στις...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!