11.8 C
Kavala
Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Λιμάνι Κεραμωτής: Είχαν απόφαση ΔΣ ΟΛΚ, είχαν έγκριση Υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά τα ακύρωσαν μονομερώς…

Must Read

10 απινιδωτές εγκατέστησε η ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από το 2018) έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους χώρους...

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας ανανήψας από την COVID-19 αφηγείται

Ένας από τους πλέον γνωστούς συμπολίτες μας που που έζησε "από πρώτο χέρι" την νόσο COVID-19 είναι...

Rapid tests από την αντιπεριφέρεια Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τις κινητές...

Ψυχρές παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ του δήμου Νέστου και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, μετά τη γνωστοποίηση (από το γραφείο τύπου του δημάρχου Σάββα Μιχαηλίδη) της μονομερούς απόφασης -από πλευράς ΟΛΚ- για λύση της συνεργασίας μεταξύ των 2 πλευρών για το ζήτημα της συντήρησης και του καθαρισμού της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Κεραμωτής (διαβάστε εδώ).

Και μπορεί ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας να εξέδωσε τη δική του απάντηση (διαβάστε εδώ),

μπορεί στην απάντησή της η διοίκηση του ΟΛΚ να επικαλέστηκε την ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων (τονίζοντας πως μέχρι τώρα έδινε 39.000 € ετησίως στον δήμο Νέστου – χρήματα που, σύμφωνα με τον ΟΛΚ, πήγαιναν αποκλειστικά στην μισθοδοσία των υπαλλήλων που συντηρούσαν το λιμάνι της Κεραμωτής)

ωστόσο τα ερωτηματικά παραμένουν – και μάλιστα αυξάνονται.

Και αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον τρόπο με τον οποίο επήλθε αυτή η ρήξη μεταξύ των 2 πλευρών (και την απάντηση του ΟΛΚ), αλλά κυρίως με την ουσία της όλης διαμάχης -δηλ. ότι ο καθαρισμός και η συντήρηση του λιμανιού της Κεραμωτής θα γίνεται πλέον από…υπαλλήλους του ΟΛΚ (δεν το λέμε εμείς, το λέει ο ίδιος ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας στην απάντησή του)

Με δεδομένο, μάλιστα, πως:

α) οι υπάλληλοι που επικαλείται ο ΟΛΚ ότι θα συντηρούν το λιμάνι της Κεραμωτής διαμένουν στην Καβάλα -τουτέστιν θα πηγαινοέρχονται στην Κεραμωτή, προφανώς με έξοδα του ΟΛΚ,

β) η περισυλλογή των απορριμμάτων και η μεταφορά τους σε χώρους υγειονομικής ταφής θα πρέπει, πλέον, να γίνεται με οχήματα που θα διαθέτει ο Οργανισμός. Και εξ όσων γνωρίζουμε, τέτοια οχήματα ο ΟΛΚ δεν διαθέτει.

Διότι αν διέθετε θα τα χρησιμοποιούσε και για την αποκομιδή απορριμμάτων από τα 2 λιμάνια της Καβάλας, και δεν θα κατέφευγε σε συνεργασία με εργολάβους -όπως κάνει τώρα

γ) Στις 30 Ιουλίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΚ είχε εγκρίνει ομόφωνα την υπογραφή 2 προγραμματικών συμβάσεων (διάρκειας ενός έτους) με την δημοτική επιχείρηση “Αναπτυξιακή Νέστου” για τη συντήρηση πρασίνου και την αποκομιδή των απορριμμάτων από το λιμάνι της Κεραμωτής (διαβάστε εδώ και εδώ), με συνολικό τίμημα 39.000 € (19.500 € ανά σύμβαση)

δ) Στην προγραμματική σύμβαση για την αποκομιδή των απορριμμάτων αναφέρεται ρητά το εξής:

Ο προϋπολογισμός του Έργου με τις επί μέρους δαπάνες, αναλύεται ως εξής: περισυλλογή, μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων, σε πιστοποιημένο Χ.Υ.ΤΑ.

Συνεπώς οι 19.500 € που προβλέπονται από αυτή τη σύμβαση επρόκειτο να δαπανηθούν για περισυλλογή, μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων (και όχι αποκλειστικά για μισθοδοσία ενός υπαλλήλου, όπως αναφέρεται στην απάντηση του ΟΛΚ)

ε) Στις 26 Νοεμβρίου 2020 το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενέκρινε τις 2 προαναφερθείσες προγραμματικές συμβάσεις (διαβάστε εδώ και εδώ)

διερωτάται κανείς ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας προχώρησε (χωρίς να υπάρξει απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου) στη λύση της συνεργασίας με τον δήμο Νέστου -από τη στιγμή μάλιστα που, σύμφωνα με την απάντηση του ΟΛΚ, δεν διαπιστώνουμε τυχόν καταγγελίες των συμβάσεων για λόγους πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων (διότι ακόμα και αν δεχτούμε το κίνητρο της εξοικονόμησης πόρων, αυτό θα έπρεπε να υπολογιστεί αρκετά νωρίτερα λόγω και των συνθηκών στις οποίες ζούμε -με την εξάπλωση του κορωνοϊού).

Και βέβαια διερωτάται κανείς πώς θα γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων, από τη στιγμή που -με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Νέστου- οι μεγάλοι βυθιζόμενοι κάδοι που είχαν τοποθετηθεί στο λιμάνι της Κεραμωτής επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής καλύφθηκαν με πλαστικές σακούλες (με τον δήμαρχο Σάββα Μιχαηλίδη να δηλώνει στο Kavala Portal πως “λάβαμε αυτή την πρωτοβουλία διότι ο ΟΛΚ δεν διαθέτει μηχανήματα για την συλλογή των απορριμμάτων από αυτούς τους κάδους. Αν τους αφήναμε ανοιχτούς προς χρήση από τους κατοίκους της Κεραμωτής (αλλά και από όλους όσους την επισκέπτονται) θα είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας, καθώς τα απορρίμματα δεν θα μπορούσαν να συλλεχθούν. Όταν αποκτήσει ο ΟΛΚ τα κατάλληλα μηχανήματα, θα ανοίξουμε τους κάδους ώστε να τους χρησιμοποιούν οι συμπολίτες μας.”

Όπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα θα έχει και συνέχεια…

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

10 απινιδωτές εγκατέστησε η ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από το 2018) έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους χώρους...

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας ανανήψας από την COVID-19 αφηγείται

Ένας από τους πλέον γνωστούς συμπολίτες μας που που έζησε "από πρώτο χέρι" την νόσο COVID-19 είναι ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας.

Rapid tests από την αντιπεριφέρεια Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, θα διοργανώσουν...

Τάνια Ελευθεριάδου: Ξεκάθαρο το Υπουργείο Ναυτιλίας για το λιμάνι της Κεραμωτής

Ξεκάθαρη είναι η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Ελευθεριάδου σχετικά με τη...

Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας: Νέο ωράριο καταστημάτων ως τις 16 Μαρτίου

Εκδόθηκε σήμερα το πρωί η Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.13805/4-3-2021 που ορίζει τα νέα μέτρα για την περίοδο από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -