11.8 C
Kavala
Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Τι γίνεται με την εμβληματική φυσιογνωμία του λιμανιού της Κεραμωτής σήμερα; – Μια συνέντευξη με την Έφη Βαλίλα

Must Read

10 απινιδωτές εγκατέστησε η ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από το 2018) έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους χώρους...

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας ανανήψας από την COVID-19 αφηγείται

Ένας από τους πλέον γνωστούς συμπολίτες μας που που έζησε "από πρώτο χέρι" την νόσο COVID-19 είναι...

Rapid tests από την αντιπεριφέρεια Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τις κινητές...

Οι εξελίξεις γύρω από τις σχέσεις μεταξύ του δήμου Νέστου και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας έχουν φέρει και πάλι στο προσκήνιο το λιμάνι της Κεραμωτής.

Και μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχουμε επικεντρωθεί στο θέμα της συντήρησης του πρασίνου και της αποκομιδής των απορριμμάτων, όμως αυτό αποτελεί -στην κυριολεξία- μια “λεπτομέρεια στην μεγάλη εικόνα”

Και η μεγάλη εικόνα δεν είναι άλλη, φυσικά, από το ίδιο το λιμάνι της Κεραμωτής, το παρόν και η λειτουργία του, αλλά -κυρίως- το μέλλον του.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε γίνει γνώστες διαφόρων δηλώσεων και διακηρύξεων σχετικά με την ανάπτυξη του λιμανιού της Κεραμωτής. Το αποκορύφωμα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να είναι παρά τα 13+1 έργα για την Κεραμωτή που διακήρυξε, με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Φωνή του Νέστου” (στο φύλλο της 13ης Σεπτεμβρίου 2020) ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης (ο οποίος τότε είχε τονίσει την αγαστή συνεργασία του με τη διοίκηση του ΟΛΚ -δηλ. τον πρόεδρο Γιώργο Φιλόσογλου και τη διευθύνουσα σύμβουλο Άννα Θυσιάδου-, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την αντιπεριφέρεια Καβάλας και το δήμο Νέστου)

Ενδιαφέρον, βέβαια, παρουσιάζει το γεγονός πως δύο από τα 13+1 έργα είναι οι προγραμματικές συμβάσεις με τον δήμο Νέστου για τη συντήρηση πρασίνου και την αποκομιδή απορριμμάτων (τις οποίες η διοίκηση του ΟΛΚ δηλώνει τώρα πως δεν επιθυμεί να ανανεώσει)!

Για όσα γίνονται (ή δεν γίνονται) στο λιμάνι της Κεραμωτής θελήσαμε να επικοινωνήσουμε με τη συνάδελφο δημοσιογράφο και επιμελήτρια του Ενθέτου «Φωνή της Κεραμωτής»  της Εφημερίδας  «Φωνή του Νέστου» Έφη Βαλίλα -η οποία γνωρίζει και παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή

Kavala Portal (K.P.): Από τη δική μας σελίδα θα θέλαμε λιγάκι να εξετάσουμε τους δρόμους ανάπτυξης του λιμανιού της Κεραμωτής, ξεκινώντας από το πως βλέπετε  με τις δικές σας εμπειρίες, τη χωροταξική διάρθρωση του  λιμανιού της Κεραμωτής, κι αν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και με τα 12+1 έργα για την Κεραμωτή;

Έφη Βαλίλα (Ε.Β.): Επειδή τα έργα δεν έχουν αριθμό, αλλά προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του Βουλευτή Καβάλας, κου Μακάριου Λαζαρίδη με τη δήλωση του στις 16/9/2020 ότι:

«Η Κεραμωτή περνάει σε μια άλλη εποχή»  13 + 1 έργα αναμορφώνουν τη Χερσαία Ζώνη του Λιμένα Κεραμωτής.

Παρακολουθώντας και παράλληλα αξιολογώντας τα προταθέντα έργα, σε ότι αφορά στο λιμάνι της Κεραμωτής, την απάντηση έδωσε μόλις χθες ο κος Μαρινάκης, (19/1/2021) δικηγόρος και πρώην Δήμαρχος Κεραμωτής, όπου δημόσια δηλώνει ότι απότο 2005 έως και σήμερα, έχουν σταματήσει τα πάντα!!

Ταυτόχρονα ο ίδιος κάνει και μία ρηξικέλευθη πρόταση η οποία αφορά στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, να συνεχιστεί απ’ όπου σταμάτησε το 2005, και να ολοκληρωθεί το έργο, μέχρι το καφέ – μπαρ «ΑΙΓΑΙΟ» με χρηματοδότες τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου.

Και αυτό διότι στη συγκεκριμένη πλευρά, υπάρχουν τρομερά προβλήματα αποχέτευσης ομβρίων αλλά και πρόσβασης σε κατοικίες και καταστήματα τους χειμερινούς μήνες…

Παράλληλα, (σημειώνει) όλη αυτή η  περιοχή  αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του λιμανιού, αφού έχει μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα από πεζούς, ερασιτέχνες αλιείς και τροχοφόρα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα τώρα που ολοκληρώνονται τα αποχετευτικά έργα του Δήμου Νέστου και πριν ξεκινήσουν οι ασφαλτοστρώσεις, αλλά και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, είναι η καλύτερη στιγμή ν’ αρχίσει η κατασκευή των απαιτούμενων έργων!! Δεν πάει άλλο!! Μας εκθέτει η όλη εικόνα ανεπανόρθωτα!!

K.P.:  Θα μπορούσατε να ισχυριστείτε σήμερα ότι το λιμάνι της Κεραμωτής, έχει προοπτικές «Βιώσιμης Ανάπτυξης», με τα όσα συμβαίνουν σήμερα μεταξύ ΟΛΚ και Δήμου Νέστου;

E.B.: Η «Βιώσιμη Ανάπτυξη» είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε κανόνες και αρχές – που απ’ ότι αποδεικνύεται στην πράξη – δεν υπάρχουν!!

Αρκεί να σας πώς εδώ ότι ο ΟΛΚ με πρωτοβουλία και υπογραφή της Διευθύνουσας  Συμβούλου «εν μία νυκτί» αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση συνεργασίας με το Δήμο Νέστου. Από έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες γνωρίζουμε ότι, η προγραμματική σύμβαση γίνεται μεταξύ του Δήμου Νέστου και μεταξύ του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, είτε με το Δήμο Νέστου ή με την Αναπτυξιακή του Δήμου Νέστου, όπως το επιθυμεί η Δημοτική Αρχή.

Ένας εκ των δύο φορέων του Δήμου έχει την απόφαση που πήρε το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο, έχει και την απόφαση του ΟΛΚ. Ταυτόχρονα υπάρχει απόφαση στις 30/7/2020 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΚ, αλλά και απόφαση του Υπουργείου, σε ότι αφορά στις δύο προγραμματικές συμβάσεις με τον Δήμο Νέστου. Τούτων δοθέντων και εξ όσων έχω ακούσει από ανθρώπους της νομικής επιστήμης, πιθανόν να αποτελεί και παράβαση καθήκοντος η μη ανανέωση της συνεργασίας του ΟΛΚ με το Δήμο Νέστου, σε θέματα καθαριότητας και περιποίησης πρασίνου. Και κάτι εξίσου σημαντικό!! Στο Δελτίο Τύπου που είδε το φως της δημοσιότητας από το γραφείο της Διευθύνουσας Συμβούλου, αναφέρετε εμφατικά ότι κάθε ενέργεια του ΟΛΚ, υποστηρίζει αμετάκλητα το Δημόσιο συμφέρον, και εδώ διερωτάται κανείς […];;

Τα χρήματα από τον ΟΛΚ (ως φορέας του Δημοσίου) στην προκειμένη περίπτωση, κατέληγαν και πάλι στο δημόσιο, και μάλιστα στο Δήμο Νέστου, ο οποίος, προφανώς διατηρώντας την καθαριότητα και τη φροντίδα πρασίνου του λιμανιού της Κεραμωτής, δημιουργεί και κάποιες επιπλέων θέσεις εργασίας στην περιοχή, βοηθώντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία και κοινωνία!!

Ο ισχυρισμός αυτός της Διευθύνουσας, θα είχε ισχύ εάν η δαπάνη από τον Οργανισμό κατέληγε σε κάποιον ιδιώτη επιχειρηματία καθαριότητας και φροντίδας πρασίνου, με την προϋπόθεση να τηρούνταν όλες οι συμβατικές του υποχρεώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται κάτι τέτοιο και μάλιστα σύμφωνα με την άποψη των κατοίκων, τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών από τις υπηρεσίες του Δήμου Νέστου, μέχρι σήμερα ήταν άψογες!!

Συνοψίζοντας και κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να ομιλούμε για υλοποίηση βιώσιμης ανάπτυξης και εφαρμογή των αρχών της!!

K.P.: Τελικά απ’ όλα όσα μας αναφέρατε, συμπεραίνουμε ότι το λιμάνι δεν λειτουργεί με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και μάλλον θα χρειαστούν  να γίνουν ακόμη πολλά;

Ε.Β.: Απ’ ότι γνωρίζω από δευτερογενείς πηγές πληροφόρησης, η  υλικοτεχνική του υποδομή δεν είναι επαρκής και θα χρειαστούν και άλλα λιμενικά έργα να γίνουν.

Αναφερόμαστε σε ένα μικρό μεν λιμάνι, αλλά  στρατηγικά  αποτελεί τη «Ναυαρχίδα του Τουρισμού» της περιοχής, αφού από αυτό μετακινούνται  σε ετήσια βάση, κυρίως το καλοκαίρι χιλιάδες Βαλκάνιοι και Έλληνες Τουρίστες προς και από τη Θάσο!

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά: είναι δεδομένο ότι  πολλοί είναι οι επισκέπτες του λιμανιού, που διαμαρτύρονται για τη μη ύπαρξη τουαλετών, τα σκουπίδια με το καινούργιο καθεστώς θα σωρεύονται περισσότερο, και ενδεχομένως το πράσινο θα απουσιάζει – ξεραθεί!!

Ελπίζω και εύχομαι τα μικρά και τα μεγάλα έργα να μπορέσουν να ενταχθούν σε κάποιο «Μaster Plan», ώστε σύντομα να βλέπουμε να ολοκληρώνονται  αυτά τα έργα…

Και κάτι ακόμα:  Οι στρατηγικές που θα μπορούσαν να τεθούν για το λιμάνι της Κεραμωτής, θα απαιτούσαν και την ύπαρξη – εφαρμογή οικονομικών πολιτικών, δηλαδή χρηματοδοτήσεις, χρηματικές ροές διότι χωρίς χρήμα οι διαδικασίες οπισθοδρομούν και το λιμάνι θα παραμένει στάσιμο και το όραμα αυτού μηδενικό!!

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

10 απινιδωτές εγκατέστησε η ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από το 2018) έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους χώρους...

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας ανανήψας από την COVID-19 αφηγείται

Ένας από τους πλέον γνωστούς συμπολίτες μας που που έζησε "από πρώτο χέρι" την νόσο COVID-19 είναι ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας.

Rapid tests από την αντιπεριφέρεια Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, θα διοργανώσουν...

Τάνια Ελευθεριάδου: Ξεκάθαρο το Υπουργείο Ναυτιλίας για το λιμάνι της Κεραμωτής

Ξεκάθαρη είναι η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Ελευθεριάδου σχετικά με τη...

Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας: Νέο ωράριο καταστημάτων ως τις 16 Μαρτίου

Εκδόθηκε σήμερα το πρωί η Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.13805/4-3-2021 που ορίζει τα νέα μέτρα για την περίοδο από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -