11.8 C
Kavala
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Λεωνίδας Παππάς: “Ο Θ. Μουριάδης είναι δήμαρχος και πρέπει όλοι να συνεργαστούν μαζί του” (ηχητικό)

Must Read

Ερασιτέχνες ψαράδες και κυνηγοί: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καπνεργάτη

φωτογραφία: Λευτέρης Χουλίδης, από τη σελίδα "Ερασιτέχνες Ψαράδες Καβάλας" στο Facebook Λίγες μέρες...

Μια εικόνα του 18ου αι. και ένας θρησκευτικός “θησαυρός” σε σπίτι στη Δράμα

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος...

ΤΕΕ-ΑΜ , μηχανικοί και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”: “Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε” – Έκτακτο ΔΣ

Με αρκετές καθυστερήσεις (επρόκειτο να λειτουργήσει πριν από 2 εβδομάδες) και με ακόμα περισσότερα προβλήματα άνοιξε την...

Λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας (το απόγευμα της Δευτέρας 5 Μαΐου), ο αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης Λεωνίδας Παππάς μίλησε στην ιντερνετική ραδιοφωνική εκπομπή του Kavala Portal και του ParadiseGRadio “Η Επέλαση των Βαρβάρων” (αμέσως μετά τον επικεφαλής της παράταξης “Ο Τόπος της Ζωής μας” Μάκη Παπαδόπουλο)

Ο κ. Παππάς κλήθηκε, αρχικά, να μιλήσει για την υπόθεση των εργαζόμενων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, λέγοντας ότι:

Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, τόσο κατά τις ημέρες του εγκλεισμού στα σπίτια μας λόγω του φόβου για την εξάπλωση του κορωνοϊού όσο και όλα τα χρόνια που απασχολούνται. Αν υπάρχουν κάποιοι που δικαιούνται να χαρακτηριστούν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αυτοί είναι σίγουρα οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Έχει δημοσιευτεί μια προκήρυξη για 19 μόνιμες θέσεις στον δήμο Καβάλας -πλέον το “ΒσΣ” δεν θα είναι σε νομικά πρόσωπα αλλά στους δήμους. Συνεπώς οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για να συμμετάσχουν στην προκήρυξη. Όσοι περάσουν από την προκήρυξη θα απασχοληθούν στον δήμο, ενώ οι υπόλοιποι θα ενταχθούν στο νομικό πρόσωπο και θα μετατραπεί η σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου. Κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει την θέση του.

Όλα αυτά τα ήξερε ο κ. Μουριάδης, αλλά καθημερινά κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές πληροφορίες. Ο δήμαρχος Καβάλας όφειλε να πει στους εργαζόμενους για το ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα κατατίθεται μόνο στον δήμο (και όχι στο νομικό πρόσωπο) και για το κόστος της μισθοδοσίας που θα επωμισθεί ο δήμος. Έγινε συνάντηση μεταξύ του δημάρχου και των εργαζόμενων, και δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις. Αυτό που λέει ο κ. Παπαδόπουλος για μη ενημέρωση των εργαζόμενων για την επικείμενη συνάντησή τους δεν ισχύει, διότι η προϊστάμενη της σχετικής υπηρεσίας είχε επιφορτιστεί για την ειδοποίησή τους -και κάτι τέτοιο ναι μεν δεν έγινε την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, αλλά έγινε την άλλη μέρα.

Στη συνέχεια, ο κ. Παππάς ζήτησε από τον κ. Παπαδόπουλο “να ρίξει λίγο τους τόνους διότι ο κ. Μουριάδης δεν είναι αντίπαλός του αλλά δήμαρχος -και πρέπει να συνεργαστούν όλοι τους και όλοι μας για το καλό των δημοτών (είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει). Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πικρία για την μη είσοδο του κ. Παπαδόπουλου στον δεύτερο γύρο των εκλογών (και εμείς το έχουμε ζήσει αυτό), αλλά αυτά συμβαίνουν. Αν σκοπεύει να είναι υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να πείσει ότι είναι χρήσιμος συνεργάτης (και όχι να αντιδρά με ειρωνικά χαμόγελα και να επιδιώκει να εκνευρίσει τον δήμαρχο). Το να προσπαθεί να προκαλέσει φθορά στον δήμαρχο δεν είναι χρήσιμο για τον δήμο και τους δημότες. Λάβετε υπόψη 2 παραδείγματα: το πρόγραμμα για την συνοικία της Παναγίας (όταν μια άγονη και στείρα αντιπολίτευση, καταψήφισε το πρόγραμμα) και η ψήφιση της μείωσης της εγγύησης για όποιον θέλει να πιστοποιηθεί ως χρήστης του δικτύου ύδρευσης, από τα 100 στα 30 € (έστω και για 2 μήνες) -μιας μείωσης που η αντιπολίτευση ψήφισε αρνητικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι λογικές και οι χαρακτηρισμοί του στυλ “οι φίλοι του Μουριάδη” και “τα σκοτεινά σημεία στην ΔΙΑΑΜΑΘ” δεν βοηθάνε -όπως επίσης και η ταύτιση μεταξύ του Κωστή Σιμιτσή και του Θόδωρου Μουριάδη (ο οποίος ήταν απλά αντιδήμαρχος επί των ημερών της δημαρχίας Σιμιτσή και δεν μπορεί να ταυτίζεται με ευθύνες που δεν του αναλογούν). Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάξουμε τι μας ενώνει. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά και δύσκολα προβλήματα (τα περισσότερα από τα οποία μας τα κληροδότησε η προηγούμενη δημοτική αρχή), και απαιτείται συνεργασία μεταξύ όλων των παρατάξεων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα οδηγηθούμε σε πολλά αδιέξοδα.

Θα πρέπει να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, θα πρέπει να πάμε ένα βήμα μπροστά (αυτό ενδιαφέρει, άλλωστε, τους Καβαλιώτες) και να λέμε και τα καλά που γίνονται. Για παράδειγμα, κανείς δεν είπε ότι ήμασταν ο πρώτος δήμος που διεξήγαγε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων με τηλεδιάσκεψη. Κανείς, επίσης, δεν είπε ότι είμαστε ο πρώτος δήμος ο οποίος, με την πλατφόρμα που έδωσε ο δήμος Αθηναίων, δίνει την δυνατότητα εκτύπωσης όλων των πιστοποιητικών που χορηγεί ο δήμος.

Κατόπιν, ο κ. Παππάς μίλησε για τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι καφεζυθοπώλες σχετικά με τον χώρο που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα και τα ανταποδοτικά τέλη που καλούνται να πληρώσουν, τονίζοντας πως:

Είναι όντως ένα πολύ σοβαρό θέμα. Οι καφεζυθοπώλες πληρώνουν τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως του πόσους μήνες χρησιμοποιούν τον χώρο τους. Τώρα θα αναγκαστούν να πληρώνουν τα ίδια τέλη, αλλά τα έσοδά τους θα είναι πολύ μικρότερα εξαιτίας των μέτρων κατά της εξάπλωσης του SARS-COV-2 και της μείωσης του ωφέλιμου χώρου. Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα διαρκέσει όλο αυτό, αλλά θέλουμε να επανεξετάσουμε (για αυτό το χρονικό διάστημα) τα τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου -και σκοπεύουμε να το πράξουμε από την 1 Ιουνίου. Πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές, διότι τα έσοδά τους θα είναι πολύ μειωμένα και θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης (τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι).

Πρέπει, όμως, να κρατήσουμε και μια ισορροπία, διότι ναι μεν εξοικονομούμε πολλά από τα χρήματα που θα δίναμε για εκδηλώσεις και συναυλίες (τα οποία και μπορούμε να μεταφέρουμε, μέσω αναμόρφωσης προϋπολογισμού, για την κάλυψη των κοινωνικών μας βοηθημάτων) αλλά αυτά που χάθηκαν επειδή δεν τα εισπράξαμε όλες αυτές τις εβδομάδες ήταν πολλαπλάσια. Για να καταλάβετε, ενώ πριν την κρίση του κορωνοϊού το ταμείο του δήμου εισέπραττε καθημερινά 25-30.000 €, έφτασε να εισπράττει 2-3.000 €! Αν η κυβέρνηση δεν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει τους OTA, θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα! Και ο δήμος και οι επιχειρήσεις του δήμου – όπως η ΔΕΥΑΚ.

Και εδώ θα πρέπει να πούμε και το εξής: το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΔΕΥΑΚ (τυπικά είναι δάνειο, αλλά άτοκο – και πλέον ξέρουμε πως άτοκα δάνεια δεν υπάρχουν) είναι ένα εργαλείο που θα το χρησιμοποιήσουν όλες οι ΔΕΥΑ. Τα οικονομικά μας στοιχεία, τα οποία ζήτησαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα και θα δώσουν την δυνατότητα έγκρισης του προγράμματος. Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί, θα υπάρξει τρομερό οικονομικό αδιέξοδο στην ΔΕΥΑΚ.

Τέλος, ο κ. Παππάς ερωτήθηκε

α) για τους ισχυρισμούς της τέως δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα ότι ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 3.170.000 € βρίσκονται σε λογαριασμούς του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από την εποχή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε χρήματα για να πληρώσει τις δανειακές ανάγκες του κράτους προς το ΔΝΤ, στους οποίους και απάντησε ότι “Η αξιοπιστία των λεγόμενων της κ. Τσανάκα ελέγχεται σοβαρά, έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Μακάρι να ισχύουν όλα αυτά που δηλώνει η τέως δήμαρχος – θα το ψάξουμε.”

β) για το αν ο δήμος Καβάλας μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης σε πολύ χαμηλές τιμές για τα δημοτικά κτίρια – και απάντησε ότι “Δυστυχώς δεν έχουμε, αυτή την στιγμή, την οικονομική δυνατότητα. Αν βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα, εννοείται ότι θα την αξιοποιήσουμε”

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Ερασιτέχνες ψαράδες και κυνηγοί: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καπνεργάτη

φωτογραφία: Λευτέρης Χουλίδης, από τη σελίδα "Ερασιτέχνες Ψαράδες Καβάλας" στο Facebook Λίγες μέρες...

Μια εικόνα του 18ου αι. και ένας θρησκευτικός “θησαυρός” σε σπίτι στη Δράμα

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας, εντόπισαν έπειτα από...

ΤΕΕ-ΑΜ , μηχανικοί και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”: “Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε” – Έκτακτο ΔΣ

Με αρκετές καθυστερήσεις (επρόκειτο να λειτουργήσει πριν από 2 εβδομάδες) και με ακόμα περισσότερα προβλήματα άνοιξε την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 η...

Έρχονται νέα κέντρα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στον νομό Καβάλας

Με σταθερά ανοδικούς (αν και σχετικά αργούς) ρυθμούς προχωράει και στον νομό Καβάλας η διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού SARS-COV-2. Μέχρι...

“Επιστροφή” σε χειμωνιάτικο κλίμα – Οι προβλέψεις του meteokav.gr

Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες ενώ οι χιονοπτώσεις μέχρι τις 22:00 θα πέσουν προοδευτικά μέχρι τα 600-800...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -