Δριμύτατη κριτική κατά του δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη για τους χειρισμούς του στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και για την ιστορία του δανείου-επιχορήγησης για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΚ άσκησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Καβάλας “Ο Τόπος της Ζωής μας” Μάκης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ιντερνετική ραδιοφωνική εκπομπή του Kavala Portal και του ParadiseGRadio “Η Επέλαση των Βαρβάρων”.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μουριάδη ότι:
“στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ Καβάλας είπε 2 ψέματα:
α) είπε ότι έστειλε επιστολές στους βουλευτές του νομού για την τροπολογία που ετοιμάζει ο νομικός σύμβουλος του δήμου για τις εργαζόμενες στο “Βοήθεια στο Σπίτι”. Αποδείχτηκε, όμως, ότι οι Γιάννης Πασχαλίδης και Τάνια Ελευθεριάδου δεν είχαν ενημερωθεί.
β) είπε ότι είχε κανονίσει συνάντηση με τις εργαζόμενες στο “Βοήθεια στο Σπίτι” για την Τρίτη, όμως στην συνέχεια το διόρθωσε και είπε ότι η συνάντηση θα γινόταν την Τετάρτη. Και μπορεί κανείς να πει ότι ο δήμαρχος μπερδεύτηκε, ωστόσο την επόμενη ημέρα η εκπρόσωπος των εργαζόμενων είπε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση. Ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παππάς είπε ότι ο δήμαρχος αποστόμωσε την αντιπολίτευση, αλλά τελικά έγινε ακριβώς το αντίθετο: ο δήμαρχος “μπλοκαρίστηκε” και αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόθεσή του για υποβολή έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης για αναγνώριση των εργαζόμενων ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Εν συνεχεία, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε άλλα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ Καβάλας:
α) η Δημοτική Καπναποθήκη: Ήρθε ένα θέμα για μια νέα τεχνική μελέτη για την διαμόρφωση των χώρων του. Όμως εμείς ξέρουμε ότι το έργο της Δ. Καπναποθήκης ξεκίνησε επί των ημερών του Στάθη Εριφυλλίδη και παραδόθηκε στην δημοτική αρχή Κωστή Σιμιτσή. Μέσα σε τόσα χρόνια, διερωτάται κανείς πόσες μελέτες απαιτήθηκαν και πόσες παθογένειες έχει ένα κτίριο όπως η Δημοτική Καπναποθήκη
β) το ανοιχτό κολυμβητήριο: λιμνάζει εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Αλήθεια, όταν ο κ. Μουριάδης ήταν αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών τι έκανε για αυτό; Όταν δεν έχεις την ικανότητα να το θέσεις σε λειτουργία, δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά πράγματα. Ναι, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κολυμβητηρίου είναι περίπλοκο (το κολυμβητήριο είχε παραχωρηθεί από την ΓΓΑ στον δήμο για να χρησιμοποιείται ως κολυμβητήριο, αλλά από την στιγμή που έκλεισε έχει υπάρξει ένα μεγάλο μπέρδεμα). Ωστόσο το νόημα είναι ένα: ότι τόσα χρόνια δεν έχουμε δει απολύτως τίποτα. Το μόνο που κάνουμε είναι να καθαρίζουμε το κολυμβητήριο και να φωτογραφιζόμαστε (επειδή απλά και μόνο κάνουμε το αυτονόητο καθήκον), αλλά δεν βλέπουμε κανέναν περαιτέρω σχεδιασμό.
γ) Ειπώθηκε ότι συγκεντρώνονται τα χρήματα για την πρώτη δόση των οφειλών του δήμου Καβάλας προς την ΔΙΑΑΜΑΘ και ότι δεν θα πληρωθεί η δεύτερη δόση. Όλα αυτά, όμως, την ώρα που οι δημότες μας (είτε επαγγελματίες είτε απλοί κάτοικοι) δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, και την ώρα που ουδείς έχει καταφέρει να βγάλει άκρη με την ΔΙΑΑΜΑΘ. Η επιχειρηματολογία για την αύξηση των δημοτικών τελών (με σκοπό να καλυφθούν οι οφειλές προς την ΔΙΑΑΜΑΘ) δεν μας έχει πείσει, διότι παρουσιάζει πολλά κενά και ασάφειες. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθαριότητα είναι αρκετά προβληματικές. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 2 εκκρεμή τιμολόγια προς την ΔΙΑΑΜΑΘ – αμφότερα πρέπει να ακυρωθούν και να μην δώσουμε ούτε ένα ευρώ στην ΔΙΑΑΜΑΘ. Το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά δεν μας ακούει ο κ. Μουριάδης.
Όσον αφορά την υπόθεση του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΚ, ο κ. Παπαδόπουλος την χαρακτήρισε ως “μια κλασική ιστορία προχειρότητας από πλευράς του δημάρχου Καβάλας και εκβιασμών προς την αντιπολίτευση.”, ενώ στην συνέχεια αιτιολόγησε την άποψή του λέγοντας ότι:
Θα έπρεπε να είχε ενημερώσει εκτενώς τις παρατάξεις για τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑΚ (όπως συμφωνήσαμε στην τηλεδιάσκεψη των πολιτικών αρχηγών), έτσι ώστε να δούμε αν οι ισχυρισμοί του ότι η λήψη του δανείου είναι αναγκαία για την επιβίωση της επιχείρησης. Αντίθετα, προτίμησε τον “δρόμο” των εκβιασμών μέσα από τα “φίλια” ΜΜΕ, των απειλών για μήνυση (έχει απειλήσει εμένα αρκετές φορές – ας προχωρήσει στην πράξη) και της μονομερούς απόφασης (μέσα από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ. Και δυστυχώς αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. Εδώ και καιρό, ο κ. Μουριάδης δείχνει να έχει αποκτήσει εμμονή με το γεγονός ότι δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο – και είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι ο δήμαρχος Καβάλας δεν δείχνει διατεθειμένος να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν δεν δούμε τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης δεν πρόκειται να ψηφίσουμε απολύτως τίποτα. Εμείς περιμένουμε τα στοιχεία που θα δώσει την προσεχή Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο. Αν πειστούμε, θα το εγκρίνουμε το δάνειο-επιχορήγηση. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα το εγκρίνουμε (όπως κάναμε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ).
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (λέγοντας ότι “Ο κ. Μουριάδης συνεχίζει να “τακτοποιεί” ημέτερους στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και στην “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”, την ώρα που όλα τα φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού είναι “στον αέρα” (η ιστορία του προγραμματισμού για το 2021 είναι δικαιολογία για την πληρωμή των απευθείας αναθέσεων σε “φίλους”). Σκεφτείτε ότι εγκρίθηκε (από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας) μια έκτακτη χρηματοδότηση προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρή Γκόνη, ύψους 300 €, για μια σειρά σεμιναρίων “για τα διηγήματα του Άντον Τσέχοφ”. Δεν γίνεται να αφήνουμε τους πολίτες μας να υποφέρουν και να σκορπάμε χρήματα σε διάφορες αναθέσεις.”), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την δημαρχία Καβάλας το 2023, τονίζοντας πως “Έχω μια ηθική υποχρέωση απέναντι στους δημότες που έδωσαν 21% σε μια ανεξάρτητη, κομματικά, παράταξη (την ώρα που ο κ. Μουριάδης, με στήριξη ΚΙΝΑΛ και υποστήριξη ΣΥΡΙΖΑ, πήρε επίσης 21% στον πρώτο γύρο -ασχέτως αν πήρε 60% στον δεύτερο γύρο). Έχω ηθική υποχρέωση να καταθέτω προτάσεις, να λέω την αλήθεια και να διεκδικώ το καλύτερο για τους δημότες μας. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω ως και το 2023, με την φιλοδοξία να ζητήσουμε από την τοπική κοινωνία να μας δώσει το δικαίωμα να ασκήσουμε διοίκηση.”