11.8 C
Kavala
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Καταγγελία: Γιατί παρακράτησαν τα χρήματα που έπρεπε να σταλούν στα λύκεια του δήμου Παγγαίου;

Must Read

Ο…τηλεβόας: Ντροπή και μόνο ντροπή

Οι εικόνες που κάνουν, από το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου 2021, το γύρο του Internet (*)...

ΤΑ(Π)υρος στο υαλοπωλείο – του Χρήστου Ποτόλια

Έβαλαν τον ταύρο (ΤΑΠ) στο υαλοπωλείο και τους φαίνεται τώρα παράξενο που σπάνε τα γυαλικά.

Κορωνοϊός: Κρούσμα στο 12ο Δ.Σ. Καβάλας – Κλείνει σχεδόν το μισό σχολείο

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από...

Από την υποδιευθύντρια του Γενικού Λυκείου Ποδοχωρίου κ. Αναστασία Μαρκουλίδου λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

Στις 15 Δεκεμβρίου ήρθε στο ΓΕΛ Ποδοχωρίου (λογικά και στις άλλες σχολικές μονάδες Βθμιας Εκπ/σης του Δήμου Παγγαίου) ένα email, ως «ΘΕΜΑ» στο οποίο αναγραφόταν κάτι τελείως διαφορετικό από το περιεχόμενό του (έγινε λάθος στο «ΘΕΜΑ» ή …κατά λάθος στάλθηκε το email στα σχολεία;;).

Σε κάθε περίπτωση, συνημμένο έγγραφο ήταν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Σχολικής Επιτροπής Βθμιας Εκπ/σης του Δ. Παγγαίου, που έγινε τη Δευτέρα 14/12/2020, με θέμα την Δ’ Κατανομή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2020 (πατήστε εδώ). Το Υπουργείο Εσωτερικών τέσσερις φορές τον χρόνο χορηγεί στα σχολεία Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης χρηματικά ποσά για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Τα χρήματα αυτά διαχειρίζονται οι σχολικές επιτροπές των Δήμων, οι οποίες και τα διανέμουν στα σχολικές μονάδες του κάθε Δήμου. Η Σχολική Επιτροπή Β’θμιας Δ. Παγγαίου ωστόσο αποφάσισε (αυθαίρετα) να μην διανείμει την 4η δόση των χρημάτων αυτών, ύψους 30.533 ευρώ, στις επτά σχολικές μονάδες του Δήμου, αλλά να τα κρατήσει και να τα χρησιμοποιήσει «για την εξόφληση εκκρεμών υποχρεώσεων».

Πρόκειται για περιστατικό που πρώτη φορά συμβαίνει από τότε που η διαχείριση των χρημάτων των σχολείων πέρασε στα χέρια της Σχολικής Επιτροπής. Ένα μεγάλο μέρος από την κάθε δόση παρακρατείται για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων και, πράγματι, ποτέ τα σχολεία μας δεν έμειναν χωρίς πετρέλαιο, ποτέ δεν ζητήσαμε να γεμίσουν οι δεξαμενές μας και δεν έγινε αυτό άμεσα. Ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι με τα χρήματα αυτά θερμαίνονται και άλλες Δημοτικές Υπηρεσίες και Γραφεία….Πέρα από αυτό όμως, τα Γυμνάσια και Λύκεια έκλεισαν λόγω της πανδημίας στις αρχές Νοέμβρη και κατά το τρέχον σχολικό έτος φυσικά δεν χρειάστηκαν πετρέλαιο. Με άλλα λόγια, ούτε αυτά τα χρήματα που κάθε φορά προορίζονται για τη θέρμανση δεν έπρεπε να παρακρατηθούν από αυτήν τη δόση! Αντί γι’αυτό, η Σχολική Επιτροπή δεν δίνει στα σχολεία τίποτα! Από τα χρήματα που τους ανήκουν που το κράτος τους χορηγεί για τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Και ποιες είναι αυτές οι «εκκρεμείς υποχρεώσεις» της Σχολικής Επιτροπής; Είναι εκκρεμότητες των ίδιων των σχολείων; Μάλλον απίθανο. Αλλά, ακόμη κι αν είναι, δεν οφείλει η Σχολική Επιτροπή να δώσει αναλυτικά στοιχεία και να κρατήσει τα χρήματα που θα δίνονταν στα συγκεκριμένα σχολεία που έχουν τις εκκρεμότητες (που ΔΕΝ έχουν εκκρεμότητες); Γιατί κρατάει τα χρήματα όλων των σχολείων; Δεν οφείλει να ενημερώσει τη Διεύθυνση του κάθε σχολείου με στοιχεία και αριθμούς σχετικά με το πού ακριβώς θα δοθούν τα δικά τους χρήματα; Η κάθε επιτροπή που διαχειρίζεται χρήματα πρέπει να έχει ως βασική της αρχή τη διαφάνεια. Τί γίνεται με τη διαφάνεια στην περίπτωση αυτή; Και ισχυρισμοί όπως «Ας τα κρατήσει η Επιτροπή, έχουν χρήματα τα σχολεία» είναι τραγικοί! Αφού έχουν χρήματα τα σχολεία, ας μην ξαναδώσει η Σχολική Επιτροπή, μέχρι να μείνουν με 20 ευρώ και δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε χαρτί για φωτοτυπίες!

Και να αναφερθεί και το εξής: στο ΓΕΛ Ποδοχωρίου από τον Οκτώβριο έπεσε ένα μεγάλο κομμάτι σοβά από την οροφή του κτιρίου, μετά από ισχυρή νεροποντή. Ευτυχώς συνέβη απόγευμα, όταν στο σχολείο δεν υπήρχαν παιδιά και καθηγητές. Ο δήμος ειδοποιήθηκε αμέσως. Ακόμη η ζημιά δεν έχει επιδιορθωθεί! Άρα ούτε η επιδιόρθωση φθορών στις σχολικές μονάδες εννοείται στις «εκκρεμείς υποχρεώσεις» της Επιτροπής!

Και ρωτώ: πού θα πάνε τα 30.000 ευρώ των Γυμνασίων και Λυκείων του Δ. Παγγαίου; Σε ποιες «εκκρεμείς υποχρεώσεις»; Κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να σκεφτεί τα tablet που ο Δήμος τόσο περήφανα διατυμπανίζει ότι μοιράζει στους μαθητές για την τηλεκπαίδευση. Ίσως ναι ίσως όχι. Ενδεχομένως τα χρήματα για τα tablet να προέρχονται από άλλους πόρους. Αλλά δεν πρόκειται για διαβολική σύμπτωση;…

Εν κατακλείδι, τα χρήματα που προορίζονται για τα σχολεία πρέπει να δίνονται στα σχολεία. Και αν παρακρατείται μέρος τους (μέρος τους, όχι όλο το ποσό), να αιτιολογείται με στοιχεία και αριθμούς, με διαφάνεια. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος είναι απαράδεκτος. Καλή χρονιά!

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Ο…τηλεβόας: Ντροπή και μόνο ντροπή

Οι εικόνες που κάνουν, από το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου 2021, το γύρο του Internet (*)...

ΤΑ(Π)υρος στο υαλοπωλείο – του Χρήστου Ποτόλια

Έβαλαν τον ταύρο (ΤΑΠ) στο υαλοπωλείο και τους φαίνεται τώρα παράξενο που σπάνε τα γυαλικά. Μέρες τώρα στα ερτζιανά...

Κορωνοϊός: Κρούσμα στο 12ο Δ.Σ. Καβάλας – Κλείνει σχεδόν το μισό σχολείο

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από γονείς που ενημερώθηκαν από τη...

10 απινιδωτές εγκατέστησε η ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από το 2018) έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους χώρους (είτε ανοιχτούς είτε κλειστούς) απινιδωτές...

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας ανανήψας από την COVID-19 αφηγείται

Ένας από τους πλέον γνωστούς συμπολίτες μας που που έζησε "από πρώτο χέρι" την νόσο COVID-19 είναι ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας.

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -