11.8 C
Kavala
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Από το Λούβρο στη Θάσο, έστω και ως εκμαγεία!

Must Read

Ο…τηλεβόας: Ντροπή και μόνο ντροπή

Οι εικόνες που κάνουν, από το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου 2021, το γύρο του Internet (*)...

ΤΑ(Π)υρος στο υαλοπωλείο – του Χρήστου Ποτόλια

Έβαλαν τον ταύρο (ΤΑΠ) στο υαλοπωλείο και τους φαίνεται τώρα παράξενο που σπάνε τα γυαλικά.

Κορωνοϊός: Κρούσμα στο 12ο Δ.Σ. Καβάλας – Κλείνει σχεδόν το μισό σχολείο

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από...

Πριν από 2,5 χρόνια είχαμε επισκεφτεί το Μουσείο του Λούβρου (στο Παρίσι) και, μεταξύ όλων των εκθεμάτων που θαυμάσαμε από κοντά, βρεθήκαμε μπροστά σε μια μικρή “έκπληξη”:

Σε μια σειρά εκθεμάτων που είτε προέρχονταν από τον αρχαιολογικό χώρο της Θάσου είτε είχαν κατασκευαστεί από μάρμαρο Θάσου!

Πατήστε εδώ για να θυμηθείτε το εν λόγω άρθρο

Τότε είχαμε εκφράσει την εξής απορία:

Μαθαίνουμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες η δημοτική αρχή Μήλου κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρει στο νησί την “Αφροδίτη της Μήλου”, ένα από τα πλέον σημαντικά εκθέματα του Λούβρου (“πατώντας”, από νομικής άποψης, στο ότι το πασίγνωστο άγαλμα είχε κλαπεί στις αρχές του 19ου αιώνα από το κυκλαδίτικο νησί). Αν και δεν είναι γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες μεταφέρθηκαν στο Παρίσι τα προερχόμενα από τη Θάσο εκθέματα, θα είχε ένα ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν θα μπορούσε η δημοτική αρχή Θάσου να ξεκινήσει μια αντίστοιχη έρευνα και, αν και εφόσον από αυτήν προκύψουν ανάλογα συμπεράσματα με αυτά της Μήλου, να ξεκινούσε μια προσπάθεια για την επιστροφή των εν λόγω εκθεμάτων στο “σμαραγδένιο νησί”…

Σήμερα, λοιπόν, λάβαμε ένα δελτίο τύπου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, το οποίο αποτελεί (κατά κάποιο τρόπο) μια μικρή “δικαίωση” για την απορία μας και την έρευνά μας.

Και αυτό διότι, μέσα από το δελτίο τύπου, έγινε γνωστό πως εδώ και λίγες μέρες εκτίθενται στο Μουσείο της Θάσου εκμαγεία-αντίγραφα από εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου που προέρχονται από το “σμαραγδένιο νησί”!

Η φράση μικρή “δικαίωση” πηγαίνει ακριβώς στο ότι το μουσείο της Θάσου διαθέτει εκμαγεία-αντίγραφα των εκθεμάτων του Λούβρου (και όχι τα αυθεντικά εκθέματα). Ωστόσο ακόμα και αυτά τα εκμαγεία είναι αρκούντως σημαντικά…

Για την ιστορία, το δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι στις 4 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, παραδόθηκαν στο Μουσείο Θάσου τα εκμαγεία από  τρεις ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες που κοσμούσαν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα του μνημεία της αστικής τοπογραφίας της αρχαίας πόλης της Θάσου, τη λεγόμενη δίοδο των θεωρών.

Η δίοδος των θεωρών αποτελεί έναν διάδρομο από δυο παράλληλους καλοφτιαγμένους μαρμάρινους τοίχους, μήκους 11μ., που διαμορφώνεται στη ΒΑ γωνία της αρχαίας αγοράς και συνδέει την τελευταία με τα πρανή της πλαγιάς της ακρόπολης, όπου αναπτύσσονται τα αρχαία ιερά, Αρτεμίσιο, Διονύσιο, Ποσειδώνιο. Στο μέσον του ενός τοίχου είχε ενσωματωθεί μια μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφες μορφές που απεικόνιζαν τον Απόλλωνα με κιθάρα στο χέρι να στεφανώνεται από μια γυναικεία μορφή από τη μια πλευρά και τρεις Νύμφες από την άλλη πλευρά μιας ορθογώνιας εσοχής.  Η δεύτερη πλάκα απεικόνιζε τον Ερμή με μια γυναικεία μορφή και η τρίτη τις τρεις Χάριτες. Χρονολογούνται μεταξύ 480-475 π.Χ και αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της γλυπτικής τέχνης που άνθισε στο νησί από τα αρχαϊκά ακόμη χρόνια.

 Τα τρία ανάγλυφα βρέθηκαν πεσμένα μέσα στον διάδρομο, το 1864 από τον Emm. Miller, στην πρώτη στην ουσία ανασκαφική έρευνα που επιχειρήθηκε στην Θάσο. Μαζί βρέθηκαν και  ενεπίγραφοι λίθοι που έφεραν ονόματα αρχόντων της Θάσου, εξ ου και το όνομα θεώριον που έδωσε ο ίδιος. Μεταφέρθηκαν αμέσως στη Γαλλία και σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου.

Τα γύψινα εκμαγεία  κατασκευάστηκαν στο  Εργαστήριο Εκμάγευσης της Ένωσης των Εθνικών Μουσείων της Γαλλίας (Réuniondes Musée Nationaux) και φυλάσσονταν στις αποθήκες του Τμήματος Ελληνικών Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου και αποτελούν μέρος των κινητών και πολιτιστικών ιδιωτικών μνημείων του Λούβρου.

Οι ενέργειες για τον εμπλουτισμό της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Θάσου με τα εκμαγεία των γλυπτών αυτών, που άρχισαν από την προηγούμενες αρχές (Δημοτικές και Διεύθυνση Γαλλικής  Σχολής Αθηνών), συνεχίστηκαν και από τις παρούσες.

Με χρηματοδότηση της  Γαλλικής Σχολής Αθηνών  και ιδιωτικής εταιρείας  μαρμάρων που εδρεύει στο νησί, οι πλάκες  παραδόθηκαν στο Μουσείο  και θα ενταχθούν στη μόνιμη έκθεση του, μετά τη σχετική έγκριση. Η Γαλλική Σχολή Αθηνών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, προγραμματίζουν για το καλοκαίρι, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, σειρά εκδηλώσεων για να  τιμήσουν το γεγονός

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Ο…τηλεβόας: Ντροπή και μόνο ντροπή

Οι εικόνες που κάνουν, από το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου 2021, το γύρο του Internet (*)...

ΤΑ(Π)υρος στο υαλοπωλείο – του Χρήστου Ποτόλια

Έβαλαν τον ταύρο (ΤΑΠ) στο υαλοπωλείο και τους φαίνεται τώρα παράξενο που σπάνε τα γυαλικά. Μέρες τώρα στα ερτζιανά...

Κορωνοϊός: Κρούσμα στο 12ο Δ.Σ. Καβάλας – Κλείνει σχεδόν το μισό σχολείο

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από γονείς που ενημερώθηκαν από τη...

10 απινιδωτές εγκατέστησε η ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από το 2018) έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους χώρους (είτε ανοιχτούς είτε κλειστούς) απινιδωτές...

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας ανανήψας από την COVID-19 αφηγείται

Ένας από τους πλέον γνωστούς συμπολίτες μας που που έζησε "από πρώτο χέρι" την νόσο COVID-19 είναι ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας.

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -