Ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στο Παρίσι αποτελεί -το δίχως άλλο- και το Μουσείο του Λούβρου, το οποίο καθημερινά δέχεται χιλιάδες επισκεπτών από κάθε γωνιά της υφηλίου. Μέσα σε αυτές τις λιγοστές γραμμές είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπώσεις μια πλήρη εικόνα αυτού του Μουσείου, καθώς μόνο και μόνο για αυτό θα πρέπει κάποιος να αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα!
Ένας από αυτούς τους επισκέπτες, προ εβδομάδων, ήταν και ο γράφων, το μάτι του οποίου “έπεσε” σε μια σειρά εκθεμάτων που είτε προέρχονται από τη Θάσο είτε έχουν κατασκευαστεί από Θασιακό μάρμαρο αλλά προέρχονται από άλλα μέρη -όπως την αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης!
Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης μπορεί να δει:
α) δύο κομμάτια από την είσοδο του ιερού του Απόλλωνα στην ακρόπολη της Θάσου (διακοσμημένα με πάνθηρες και λέοντες),
β) μια επιτύμβια στήλη από το 520 π.Χ.
γ) διάφορα τμήματα τοίχων από την αρχαία Αγορά Θάσου
δ) μαρμάρινες στήλες από την αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης (από θασιακό μάρμαρο)
Σχόλιο γράφοντος: Μαθαίνουμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες η δημοτική αρχή Μήλου κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρει στο νησί την “Αφροδίτη της Μήλου”, ένα από τα πλέον σημαντικά εκθέματα του Λούβρου (“πατώντας”, από νομικής άποψης, στο ότι το πασίγνωστο άγαλμα είχε κλαπεί στις αρχές του 19ου αιώνα από το κυκλαδίτικο νησί). Αν και δεν είναι γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες μεταφέρθηκαν στο Παρίσι τα προερχόμενα από τη Θάσο εκθέματα, θα είχε ένα ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν θα μπορούσε η δημοτική αρχή Θάσου να ξεκινήσει μια αντίστοιχη έρευνα και, αν και εφόσον από αυτήν προκύψουν ανάλογα συμπεράσματα με αυτά της Μήλου, να ξεκινούσε μια προσπάθεια για την επιστροφή των εν λόγω εκθεμάτων στο “σμαραγδένιο νησί”…