Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Στις χώρες της EE με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ η Ελλάδα!

Must Read

image_printΕκτύπωση

Στις χώρες με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη και πολύ πάνω από τον μέσο όρο, συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Με την κυβερνητική αυτή επιλογή, γεμίζουν τα κρατικά ταμεία με υπερέσοδασυντηρείται η ακρίβεια και φυσικά καταπιέζονται οι προϋπολογισμοί εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε σκέψη για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και παρότι η χώρα έχει βγει από την εποπτεία της τρόικας, επιμένει να τους διατηρεί σε μνημονιακά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο ΦΠΑ τον Μάρτιο του 2010, πριν η χώρα μπεί στα μνημόνια, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ ήταν στο 19% και έκτοτε αυξήθηκε 5 εκατοστιαίες μονάδες, για να διαμορφωθεί στο 24%, από το έτος 2016, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή από το 23% στο 24%.

Τότε η Ν.Δ. είχε επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του ΦΠΑ και υποσχέθηκε ότι αν γίνει κυβέρνηση θα τον μειώσει.

Παρότι είχε εγγράψει και στο προεκλογικό της πρόγραμμα την υπόσχεση για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, εντούτοις δεν την τήρησε, όπως δεν τήρησε και τη νέα υπόσχεση που έδωσε κατά τις εκλογές του 2023.

Σήμερα παρά τα υπερπλεονάσματα που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, η μείωση των συντελεστών αποκλείεται ενώ πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «μακάρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε τόσο ισχυρά δημόσια οικονομικά που να μας επιτρέπεται -από τα δημόσια οικονομικά, όχι από την Ευρώπη- να μπορέσουμε να αρχίσουμε να μειώνουμε και τον ΦΠΑ, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει άμεσα», είπε.

Στα ύψη

Σήμερα ο κανονικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι στο 24%, στο 13% ο μειωμένος και στο 6% ο υπερμειωμένος, όταν ο μέσος κανονικός συντελεστής στην ΕΕ είναι στο 21,6%. 

Άλλες χώρες, Ισπανία, Κύπρος κ.λπ. μείωσαν ή και μηδένισαν τον ΦΠΑ σε τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά, προκειμένου να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση επικαλείται επιχειρήματα όπως «από τη μείωση του ΦΠΑ ευνοούνται τα υψηλά εισοδήματα!» και έτσι διατηρεί τους συντελεστές στα ύψη.

Στη σχετική λίστα των χωρών της ΕΕ με τους συντελεστές ΦΠΑ προηγούνται η Ουγγαρία με 27%, η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία με 25% και ακολουθούν η Ελλάδα με τη Φινλανδία με 24%.

Το Λουξεμβούργο επιβάλλει το χαμηλότερο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ στο 17% και έπεται η Μάλτα (18%), η Κύπρος, η Γερμανία και η Ρουμανία με 19%.

Επίσης στις πέντε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο μόνο η Ελβετία επιβάλλει κανονικό συντελεστή ΦΠΑ κάτω από το ελάχιστο της ΕΕ,  με συντελεστή 8,1%.

Πηγή: sofokleousin.gr

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων: Oλοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του.

Ολοκληρώνονται σιγά σιγά οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο Γυμνάσιο – Λύκειο των Κρηνίδων. Μέσα στη διάρκεια της θερινής σεζόν...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!