Μια λεπτομέρεια που -για να είμαστε ειλικρινείς- μάς διέφυγε και εμάς κατά την ανάγνωση του προγράμματος που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις συνέπειες του κορωνοϊού φαίνεται πως βάζει σε κίνδυνο έναν από τους πλέον σημαντικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς κλάδους στην περιφέρεια ΑΜΘ:
τον κλάδο του τουρισμού!
Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Μέτιου, μια βασική προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα είναι να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν στις 19 Μαρτίου 2020 – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ!
Ως γνωστόν, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό στην περιφέρεια (όχι μόνο όσες ασχολούνται με την φιλοξενία και την διαμονή παραθεριστών αλλά και με άλλες παροχές -π.χ. εστίαση ή διασκέδαση) είναι εποχικές -δηλ. δεν διατηρούν το ίδιο προσωπικό καθ’όλη τη διάρκεια του έτους αλλά προχωρούν σε εποχικές προσλήψεις για τις ανάγκες της τουριστικής σαιζόν.
Και ως γνωστόν, οι προσλήψεις αυτές δεν γίνονται σχεδόν ποτέ ως τις 19 Μαρτίου!
Υπάρχει, όμως, και μια άλλη λεπτομέρεια:
το ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Μέτιου, δεν θα πρέπει να απολυθεί προσωπικό ως και την ημέρα υποβολής της αίτησης! (*)
Όμως, από την στιγμή που οι προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων λήγουν στις 18 Μαρτίου, ποιος μπορεί να “αναγκάσει” τις εποχικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν μέχρι τότε το εποχικό προσωπικό που δεν θα χρειάζονται (μιας και δεν θα έχουν δραστηριότητα ώστε να τους απασχολήσουν και να τους πληρώσουν) ;
Ήδη μαθαίνουμε, πάντως, πως έχουν ξεκινήσει να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις στην Θάσο (είτε πιο φανερά, με ανακοινώσεις από τον δήμαρχο Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη και την περιφερειακή σύμβουλο Μαρία Πολυμέρου, είτε λιγότερο φανερά). Συνεπώς, αναμένουμε…
(*) Υιοθετούμε το “ημέρα υποβολής της αίτησης” διότι ακόμα και αυτό δεν έχει γίνει σαφές. Πολλοί εκτιμούν (και όχι άδικα) πως από την ημέρα υποβολής της αίτησης μέχρι και την απόφαση για την έγκρισή της και την εκταμίευση των πόρων θα μεσολαβήσει ένα σεβαστό (αν και άγνωστο) χρονικό διάστημα, στο οποίο ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να γίνει σε μια επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό.