11.8 C
Kavala
Πέμπτη, Απρίλιος 15, 2021

Στη βουλή, από το ΚΚΕ, το Κέντρο Υγείας Πρίνου

Must Read

ΠΟ Τρίγλιας-ΑΟ Καβάλας 3-2: Πρώτη φετινή ήττα από τον …κακό της δαίμονα

Την πρώτη ήττα στο φετινό πρωτάθλημα γνώρισε ο ΑΟ Καβάλας, ο οποίος έχασε εκτός έδρας με 3-2...

Τ.Ε. Θάσου ΚΚΕ για τις νέες λατομικές άδειες

Οι νέες αδειοδοτήσεις λειτουργίας λατομείων που ψήφισε η Δημοτική Αρχή του νησιού  σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλους...

Βρέθηκε ο οδηγός που παρέσυρε την 61χρονη στην Αμ. Ερ. Σταυρού

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της 61χρονης Σοφίας, η οποία είχε παρασυρθεί και εγκαταλειφθεί (στα τέλη...

Από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη κατατέθηκε η παρακάτω ερώτηση για το Κέντρο Υγείας Πρίνου:

Το Κ.Υ. Πρίνου στη Θάσο, που συστάθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση το 1986, έχει χαρακτηριστεί άγονο και προβληματικό Α’ κατηγορίας, εξαιτίας της γεωγραφικής του ιδιαιτερότητας. Το Κ.Υ. εξυπηρετεί υγειονομικά τους περίπου 14.000 μόνιμους κατοίκους της Θάσου, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνει κατά τη θερινή περίοδο.

Παρά τα παραπάνω στοιχεία, το Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει, εδώ και αρκετά χρόνια, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα την ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν καθώς η Υγεία των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων, υπολογίζονται με τη λογική κόστους – οφέλους.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των ελλείψεων σε προσωπικό, που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. είναι το γεγονός ότι από τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται, στον ήδη ελλιπή οργανισμό του, είναι καλυμμένες μόλις στο 50%. Παράλληλα έχει να προκηρυχτεί νέα μόνιμη θέση εδώ και δύο χρόνια, ενώ οι υποτιθέμενες λύσεις, με τα πήγαινε – έλα των επικουρικών γιατρών, δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση.

Να σημειωθεί πως στο νησί της Θάσου κατοικούν είκοσι δύο (22) νεφροπαθείς που αναγκάζονται 3 φορές την εβδομάδα να μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο της Καβάλας ή σε άλλες κλινικές, για να πραγματοποιήσουν αιμοκάθαρση, ζώντας μια πραγματική ταλαιπωρία με τις μετακινήσεις. Παρά τις πολύχρονες προσπάθειες αυτών των ανθρώπων να δημιουργηθεί μονάδα αιμοκάθαρσης στο νησί και τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμοδίων, δεν έχει δρομολογηθεί καμία διαδικασία για την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος τους.

Για το θέμα αυτό το Κόμμα μας έχει καταθέσει δύο ερωτήσεις στη βουλή (αρ.πρωτ. 2803/25.10.2018, 7193/19.04.2019), όπου το Υπουργείο Υγείας στην απάντηση του (31463/18.6.2019), σημείωνε ότι:

  • «…η δημιουργία Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης σε ΚΥ βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου» και
  • «…ότι η Δ/ση του ΓΝ Καβάλας εξέφρασε την σύμφωνη γνώμη για τη δημιουργία, ως αποκεντρωμένη δομή της νεφρολογικής κλινικής του, μονάδας αιμοκάθαρσης στο ΚΥ Πρίνου υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις λειτουργίας της Μονάδας…Με το υπ αριθμ 1090/31.1.2019 έγγραφο του το ΓΝ Καβάλας αναφέρει αναλυτικά τις απαιτήσεις σε χώρους, ιατροτεχνολογικό κ ξενοδοχειακό εξοπλισμό κ προσωπικό για την ορθή κ αποτελεσματική λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο ΚΥ Πρίνου.»

Το θέμα της μετακίνησης όμως δεν ταλαιπωρεί μόνο τους νεφροπαθείς κατοίκους του νησιού, καθώς από 01.12.2020 και εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε τη διακοπή των δρομολογίων Πρίνος-Καβάλα. Η απόφαση αυτή οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα αντιμετώπισης περιστατικών που χρειάζονται διακομιδή και νοσηλεία στο Νοσοκομείο της Καβάλας, γιατί το ασθενοφόρο κάνει τον κύκλο του νησιού για να φθάσει στην Καβάλα μέσω Κεραμωτής, ενώ το Κέντρο Υγείας πολλές φορές «χάνει» ένα ασθενοφόρο και το πλήρωμα για μια ολόκληρη μέρα, ενώ πολλές φορές διανυχτερεύει στην Καβάλα.

Παράλληλα η Θάσος παραμένει στον «αέρα» από πλοίο επιφυλακής, για τα έκτακτα περιστατικά μεταφοράς ασθενούς μετά το πέρας των δρομολογίων, καθώς η υποχρέωση αυτή των πλοιοκτητών έχει αρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τις ημέρες που το νησί μένει χωρίς πλοίο επιφυλακής, καλείται είτε το Λιμενικό, είτε ρυμουλκό από την Καβάλα, γεγονός που σημαίνει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη ζωή του ασθενούς και δυσκολεύει τη μετακίνηση, γιατί δεν μπορεί να μπει ασθενοφόρο στα σκάφη αυτά. Το αποτέλεσμα πάντα είναι να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει φαρμακείο του ΕΟΠΥ και έτσι αναγκάζονται ασθενείς με χρόνια προβλήματα να μετακινούνται στην Καβάλα για την προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων, την ώρα που με την πρόσληψη φαρμακοποιού στο Κ.Υ. Πρίνου, θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την πλήρη κάλυψη του ΚΥ Πρίνου με το απαραίτητο μόνιμο, ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες τόσο των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της Θάσου.
  • Τη δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο νησί της Θάσου με όλο τον απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό
  • Τη λειτουργία φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο Κ.Υ. Πρίνου.
  • Τη χορήγηση των αναγκαίων ασθενοφόρων, για την εξυπηρέτηση και των αναγκών των νεφροπαθών που κάνουν αιμοκαθάρσεις, και την στελέχωση τους με το απαραίτητο πλήρωμα ασθενοφόρων, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι βάρδιες.
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

ΠΟ Τρίγλιας-ΑΟ Καβάλας 3-2: Πρώτη φετινή ήττα από τον …κακό της δαίμονα

Την πρώτη ήττα στο φετινό πρωτάθλημα γνώρισε ο ΑΟ Καβάλας, ο οποίος έχασε εκτός έδρας με 3-2...

Τ.Ε. Θάσου ΚΚΕ για τις νέες λατομικές άδειες

Οι νέες αδειοδοτήσεις λειτουργίας λατομείων που ψήφισε η Δημοτική Αρχή του νησιού  σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλους ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές...

Βρέθηκε ο οδηγός που παρέσυρε την 61χρονη στην Αμ. Ερ. Σταυρού

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της 61χρονης Σοφίας, η οποία είχε παρασυρθεί και εγκαταλειφθεί (στα τέλη του περασμένου μήνα) από διερχόμενο...

Νίκος Ξανθόπουλος κατά δήμου Καβάλας: “Καθημερινές ιστορίες αυτοδιοικητικής παράκρουσης;”

Δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 09-04-2021 οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας με τις οποίες απορρίφθηκαν ως αβάσιμες οι προσφυγές των κυρίων Μουριάδη, Σταυρίδη...

Δεντροφύτευση στην παραλία Οφρυνίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Παγγαίου (φωτογραφίες)

Σε δεντροφύτευση στην παραλία Οφρυνίου προχώρησαν, το πρωί της Κυριακής 11 Απριλίου 2021, τα μέλη του "Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του δήμου Παγγαίου"...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -