Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων «GREEK EXPORTER’S ASSOCIATION», έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Συνδέσμους Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με Διεθνή δραστηριότητα.
Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίνγκου, η οποία κοινοποιήθηκε και στη ΜΕΑ Βρυξελλών και στον ΕΦΕΤ, εκφράζει την αντίθεσή του από το προωθούμενο νέο σύστημα της Ε.Ε., περί διατροφικής επισήμανσης τροφίμων «Nutriscore».
Τα προταθέν νέο σύστημα «εμπρόσθιας διατροφικής επισήμανσης τροφίμων» τύπου Νutriscore σε επίπεδο Ε.Ε., εντάσσεται στο πλαίσιο πρότασης για την «αναθεώρηση» των κανόνων της Ε.Ε. Το σύστημα παρέχει πληροφορίες προς τους καταναλωτές, αποτελεί δε, μέρος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»!!
Τι Ισχύει μέχρι Σήμερα…
Η μέχρι σήμερα πολιτική, είχε ως στόχο την εξασφάλιση καλύτερης πληροφόρησης, με επισημάνεις, για να βοηθούν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές και πιο βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Ταυτόχρονα για να αντιμετωπίσουν τα απόβλητα των τροφίμων.
Η Επιστολή του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ)
Η επιστολή αναφέρεται εισαγωγικά στη σημασία των εξαγωγών του Αγροδιατροφικού τομέα, ο οποίος συνεισφέρει σε ποσοστό 22,2% στις ελληνικές εξαγωγές. Οι Ελληνικές Εξαγωγές τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 50% την τελευταία δεκαετία, ενώ το 2020 και σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Παγκόσμια Οικονομία και το Διεθνές Εμπόριο, αυτές αυξήθηκαν κατά 11,3% συγκριτικά με το 2019 και ξεπέρασαν τα 6,8 δις ευρώ συνεισφέροντας έτσι κατά 4,2% στο ΑΕΠ. Τα δε οφέλη που αποκομίζει η ελληνική οικονομία και κοινωνία από την ανάπτυξη του κλάδου των τροφίμων και ποτών, δεν μπορούν να αποτυπωθούν μόνο σε αριθμούς.
Ο Φυσικός Τρόπος Παραγωγής Προϊόντων στην Ελλάδα
Τα τρόφιμα που παράγει και εξάγει η Ελλάδα, ειδικά από τις μικρότερες συγκριτικά επιχειρήσεις, είναι τρόφιμα που παράγονται συχνά με φυσικούς και παραδοσιακούς τρόπους σε αντίθεση με τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας που παράγουν οι μεγάλες βιομηχανίες που αποτελούν τη βάση του κλάδου των τροφίμων στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης που προάγουν το σύστημα Nutriscore.
Τεράστιες οι Συνέπειες για τον Ελληνικό Κλάδο Τροφίμων εάν η Ε.Ε. εφαρμόσει το Σύστημα «Nutriscore»
Ο αλγόριθμος που θα αναπτυχθεί στο εν λόγω σύστημα, για την αξιολόγηση των τροφίμων είναι ιδιαίτερα απλοϊκός καθώς λαμβάνει υπόψη, μόνο ορισμένα από τα χαρακτηριστικά όπως: τις θερμίδες, την ποσότητα λίπους, την ποσότητα κορεσμένου λίπους και την περιεκτικότητα σε αλάτι και σε σάκχαρα.
**Χωρίς φυσικά να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου.
Αξίζει να ενημερωθείτε γιατί το Σύστημα Nutriscore Λειτουργεί σε Βάρος των Προϊόντων και της Υγείας!!
Με το σύστημα Nutriscore, δεν λαμβάνεται υπόψη την περιεκτικότητα σε ωφέλιμα συστατικά όπως είναι:
- Οι βιταμίνες
- Τα ιχνοστοιχεία
- Τα αντιοξειδωτικά
- Τα ωμέγα-3
- Και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
- Καθώς και πληθώρα άλλων Βιοενεργών Συστατικών.
Ακόμα, με τη χρήση του συστήματος Nutriscore, υποτιμώνται τα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας όπως:
- Το ελαιόλαδο,
- Οι επιτραπέζιες ελιές
- Η φέτα
- Το μέλι
- Τα τουρσιά
- και τα κονσερβοποιημένα αλιεύματα, τα οποία συνολικά αποτελούν το 30% των Εξαγωγών Τροφίμων, αλλά και πολλά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.
Σημαντική Υπόμνηση για τους Αναγνώστες μας…
Το σύστημα Nutriscore για τη διατροφική ενημέρωση γίνεται με βάση τα 100g ή τα 100 ml, και όχι με βάση τη μερίδα σερβιρίσματος δημιουργώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στους καταναλωτές.!!!
Να σημειώσουμε επίσης ότι η εφαρμογή του Συστήματος Nutriscore έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα πολλών επιστημονικών μελετών που υπερτονίζουν την διατροφική αξία προϊόντων, όπως:
- του ελαιολάδου
- των επιτραπέζιων ελιών,
- καθώς και με ισχυρισμούς υγείας και διατροφικές συστάσεις.
- Επίσης μεγάλος αριθμός προϊόντων αλιευμάτων φέρουν νόμιμους ισχυρισμούς επί θεμάτων διατροφής, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1924/2006, που αφορούν στα Ωμέγα -3 λιπαρά οξέα καθώς και ισχυρισμούς υγείας με βάση τον Κανονισμό 423/2012.
Σύμφωνα με τις «Εθνικές Διατροφικές Οδηγίες»
Η κατανάλωση ελαιολάδου αποτελεί εξαιρετική πηγή πολυφαινολών και ακόρεστων λιπαρών οξέων. Συνδέεται επίσης με ισχυρισμούς υγείας, ενώ οι «Εθνικές Διατροφικές Οδηγίες» συνιστούν την ημερήσια κατανάλωση δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αναφορικά με την αλατότητα που χρησιμοποιείται στα προϊόντα μας, συντελεί στην επικράτηση της επιθυμητής οξυγαλακτικής χλωρίδας και στην αναστολή της ανάπτυξης των παθογόνων. Η παρουσία των ωφέλιμων οξυγαλακτικών βακτηριών συντελεί θετικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, ενώ πολλά από αυτά παρουσιάζουν και προβιοτική δράση.
Το KAVALA PORTAL
Συντάσσεται ΑΠΟΛΥΤΑ με τις θέσεις της Χώρας μας, καθώς ανήκει στο μπλοκ των Ευρωπαϊκών χωρών, που αντιτίθεται στο συγκεκριμένο σύστημα βαθμολόγησης. Με το δεδομένο ό,τι υπάρχει όντως κίνδυνος να διαστρεβλωθεί ο δικός μας αυτούσιος τρόπος διατροφής, και με το φόβο, να μην παραπλανηθεί ο καταναλωτής.
Είναι τώρα καιρός να υπάρξει, τεχνική αλλά και επιστημονική στήριξη σχετικά με τον δικό μας τρόπο παραγωγής τροφίμων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνική Διατροφή», με αναγραφή όλων των συστατικών στοιχείων των Ελληνικών προϊόντων που κατακλύζουν όλες τις αγορές του πλανήτη, αφού αυτό είναι το «ατού», όλων των Ελληνικών Προϊόντων – Τροφίμων.