Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Ράμπες στις παραλίες του δήμου Παγγαίου: Αντί διευκρινίσεων…εξώδικο! – Η απάντησή μας!

Must Read

Νέστος, μια τεράστια χαμένη ευκαιρία για τον τουρισμό βγήκε από τις ράγες

Στην αρχαιότητα, ο Νέστος λατρευόταν σαν θεός. Δικαίως, γιατί είναι ένα από τα πιο ρωμαλέα και όμορφα...

Ένα άλογο “έκοβε βόλτες” κοντά στα διόδια της Μουσθένης

Ένα άλογο εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου 2021 να καλπάζει στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας...

Φοιτητές νοσηλευτικής ΔΙΠΑΕ: “Δεν υπάρχουν καθηγητές να μας διδάξουν και κινδυνεύουμε με διαγραφή”

«Είμαστε φοιτητές του ΔΙ.ΠΑ.Ε, σπουδάζουμε νοσηλευτική στο παράρτημα του Διδυμοτείχου. Είμαστε στο τέταρτο έτος της σχολής και...

Με διαφορετικό τρόπο περιμέναμε ότι θα δοθεί συνέχεια στα ερωτήματα που θέσαμε, μέσω δημοσιευμάτων, για τις ράμπες που επιλέχτηκαν να τοποθετηθούν σε 4 παραλίες του δήμου Παγγαίου για την διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, και αλλιώς φαίνεται ότι εξελίσσονται τα πράγματα.

Την ώρα που συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία για τις ράμπες τύπου SEA ACCESS ΙΙ -που επιλέχτηκαν από τον δήμο Παγγαίου με διαδικασίες την νομιμότητα των οποίων ουδέποτε αμφισβητήσαμε-,

και την ώρα που –με θλίψη μας– διαπιστώνουμε ότι ένα θέμα που σχετίζεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τόσο με την -άκρως ευαίσθητη- ομάδα των ΑμεΑ όσο και με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις παραλίες (αρκεί να πούμε ότι η παροχή διευκολύνσεων για την πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες αποτελεί ένα από τα βασικά -αν και όχι το μοναδικό, και ίσως όχι το βασικότερο- κριτήρια για την βράβευση των παραλιών με την “Γαλάζια Σημαία”) έχει αγνοηθεί πλήρως από το σύνολο των τοπικών ΜΜΕ,

η επιχείρηση που κατασκευάζει τις ράμπες SEA ACCESS II αποφάσισε -αντί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά μας- να…”μας κλείσει το στόμα” και να μας μετατρέψει σε “χειροκροτητές” της…μέσα από ένα εξώδικο!

Ναι, καλά διαβάσατε. Ένα εξώδικο!

Δεν έχει, βέβαια, καμία απολύτως σημασία αν το κείμενο του εξώδικου μάς θύμισε ένα “αποστειρωμένο” δελτίο τύπου (από τα δεκάδες που λαμβάνουμε καθημερινά στην διεύθυνση email μας).

Σημασία έχει ότι οι συντάκτες του όχι απλά προτίμησαν να αποφύγουν να δώσουν απαντήσεις, αλλά δεν έκαναν έστω και την παραμικρή προσπάθεια να μπουν στην ουσία των ερωτημάτων που θέσαμε!

Μια ραδιοφωνική εκπομπή που…δεν υπήρξε ποτέ!!!

Το εν λόγω εξώδικο (μεγέθους 4 σελίδων Α4) εστάλη στο γραφείο μας την περασμένη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020. Και από την πρώτη κιόλας όψη της πρώτης σελίδας του απορήσαμε με αυτά που διαβάσαμε!

Και αυτό όχι μόνο διότι είδαμε (ακριβώς στην πρώτη όψη) διαγραφές με στυλό, αλλά ούτε και διότι οι συντάκτες του δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν ότι ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου είναι και ο ιδιοκτήτης του Kavala Portal.

Υπήρξε ένας άλλος λόγος για τον οποίο απορήσαμε: ότι το εξώδικο εστάλη και…στον Δημήτρη Κωνσταντινίδη!

Δηλ. τον ιδιοκτήτη του ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού ParadiseGRadio -με τον οποίο το Kavala Portal συνεργάζεται για την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή “Η Επέλαση των Βαρβάρων” (η οποία –το τονίζουμε, θα καταλάβετε γιατίμεταδίδεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ κάθε Σάββατο -και εκτάκτως κάποιες Κυριακές, αλλά ποτέ άλλες ημέρες)!

Η έκπληξη και η απορία μας ήταν πολύ μεγάλη, από την στιγμή που το δημοσίευμά μας αναρτήθηκε μεν στις 9 Ιουνίου 2020 αλλά η εκπομπή δεν έχει μεταδοθεί από τα τέλη Μαΐου (λόγω φόρτου εργασίας – σύντομα αναμένεται να εκπέμψουμε ξανά)!!!

Διαβάζοντας, όμως, την συνέχεια του εξώδικου διαπιστώσαμε ότι οι συντάκτες του…έπεσαν θύμα παραπληροφόρησης!

Και αυτό διότι έκαναν λόγο…για μια εκπομπή που…μεταδόθηκε το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουνίου 2020 από τον ParadiseGRadio, με παρουσιαστή τον γράφοντα και τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη, και στην οποία…ο γράφων έκανε λόγο για την υπόθεση των ραμπών και για το δημοσίευμά του!

Μια εκπομπή που φέρει -σύμφωνα με το εξώδικο- την επωνυμία “Η Επέλαση των Βαρβάρων”!!!

Όσοι διαβάσουν αυτές τις γραμμές, βέβαια, θα αναρωτηθούν: “Πού είναι το πρόβλημα; Βγήκατε στο ραδιόφωνο και τα είπατε, σωστά;”

Λάθος!

Το πρόβλημά μας είναι ότι…δεν βγήκαμε ποτέ να τα πούμε στο ραδιόφωνο…διότι

α) αφενός ολόκληρο τον Ιούνιο δεν έχουμε κάνει ούτε μια “Επέλαση των Βαρβάρων” (όπως είπαμε νωρίτερα, οι εκπομπές μας σταμάτησαν στα τέλη Μαΐου λόγω φόρτου εργασίας – και θα επανέλθουν σύντομα),

β) η “Επέλαση των Βαρβάρων” (όταν μεταδιδόταν) μεταδιδόταν πάνταβάση ιδιωτικού συμφωνητικού που έχει υπογραφεί μεταξύ του Kavala Portal και του ParadiseGRadio- μόνο Σάββατο και Κυριακές, αλλά ποτέ μεσοβδόμαδα (Σχόλιο γράφοντος: Κάτι που μας έφερε στο νου την παλιά σατιρική τηλεοπτική εκπομπή “ΑΜΑΝ”, και το εισαγωγικό της βίντεο στο οποίο οι παρουσιαστές της ισχυρίζονταν ότι προβαλλόταν “Τρίτη, όχι Τετάρτη”!!!)

Για του λόγου το αληθές (στο 0:50)

γ) δεν μεταδόθηκε από τον γράφοντα και τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη καμία εκπομπή το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουνίου 2020!!!

Απολύτως καμία! Ούτε “Επέλαση των Βαρβάρων”, ούτε καμία άλλη εκπομπή του ParadiseGRadio!

Και βέβαια, ούτε και τις υπόλοιπες ημέρες του Ιουνίου υπήρξε κάποια ραδιοφωνική παρέμβαση του γράφοντα -είτε στο ParadiseGRadio είτε σε οποιονδήποτε άλλο ραδιοφωνικό σταθμό, είτε για το θέμα των ραμπών είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα!

Προσπαθήσαμε να μάθουμε αν τυχόν κάποιος άλλος ραδιοφωνικός σταθμός έκανε λόγο για την υπόθεση των ραμπών (και οι συντάκτες του εξωδίκου τον μπέρδεψαν με τον ParadiseGRadio). Όμως μάταια – κανένας ραδιοφωνικός σταθμός δεν έκανε έστω και μια αναφορά…

Κοινοποίηση…στον δήμο Παγγαίου!

Ένα άλλο στοιχείο που μας έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός -που αναφέρεται ρητά στην πρώτη σελίδα– ότι το εξώδικο “κοινοποιήθηκε στον δήμο Παγγαίου”!

Και μας έκανε εντύπωση διότι υποτίθεται ότι μιλάμε για ένα κείμενο που εστάλη από μια ιδιωτική επιχείρηση Α σε μια άλλη ιδιωτική επιχείρηση Β. Υποτίθεται, δηλαδή, ότι η επιχείρηση Α είναι θιγμένη από την επιχείρηση Β και κινείται εναντίον της μέσω του εξωδίκου.

Ποιος, λοιπόν, ο λόγος να κοινοποιηθεί το εξώδικο στον δήμο Παγγαίου;

Το υπόλοιπο εξώδικο…

Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε καν να ασχοληθούμε με ένα εξώδικο η πρώτη όψη του οποίου το μόνο αίσθημα που μας προκάλεσε ήταν θυμηδία. Παρόλα αυτά, ακριβώς επειδή εστάλη σε εμάς, το διαβάσαμε με προσοχή -σε συνεργασία, φυσικά, και με τον νομικό μας σύμβουλο.

Δυστυχώς δεν γίναμε σοφότεροι από αυτά που διαβάσαμε. Όπως μπορείτε να δείτε, το ύφος του κειμένου του εξωδίκου δεν διαφέρει καθόλου από τα δελτία τύπου που συντάσσουν τα τμήματα marketing-επικοινωνίας μιας ιδιωτικής επιχείρησης.

Δελτία τύπου τα οποία δεν υπεισέρχονται ποτέ σε καμία λεπτομέρεια, αλλά απλά και μόνο εκθειάζουν την επιχείρηση, τις παροχές της και τις επιτυχίες της.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν έχουμε κανένα απολύτως θέμα με τα συγκεκριμένα δελτία τύπου -αν και εφόσον ήμασταν υπεύθυνοι marketing-επικοινωνίας σε μια ιδιωτική επιχείρηση, πολύ πιθανόν να γράφαμε παρόμοια δελτία τύπου! Ωστόσο θα περιμέναμε να διαβάσουμε κάτι περισσότερο από αυτό που διαβάσαμε

Εννοείται, φυσικά, ότι στο εξώδικο έγινε αναφορά σε έλλειψη δημοσιογραφικής δεοντολογίας από μέρους μας και έλλειψη ενδιαφέροντος για την αναζήτηση της άλλης πλευράς (το ότι υπήρξε επικοινωνία με τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη, την απάντηση του οποίου δημοσιεύσαμε αυτούσια, μάλλον είναι “ψιλά γράμματα” – αν και γίνεται μια μικρή αναφορά στο εξώδικο).

Επίσης, οι συντάκτες του εξωδίκου τονίζουν ότι το κόστος των μηχανημάτων SEA ACCESS II ανέρχεται σε 136.400 ευρώ (και όχι 231.270,09 ευρώ, όπως -υποτίθεται ότι- αναφέραμε εμείς). Αυτό όμως που δεν πρόσεξαν οι συντάκτες του εξωδίκου είναι ότι το ποσό των 231 χιλιάδων ευρώ αναφέρεται στον συνολικό προϋπολογισμό της προμήθειας ραμπών (προ, δηλαδή, των εκπτώσεων που προβλέπονται σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία). Μάλιστα, στο επίμαχο άρθρο μας αναρτήσαμε και ολόκληρη την προκήρυξη του διαγωνισμού, στην οποία το προϋπολογισθέν ποσό αναφέρεται ρητά!

Σε κάθε περίπτωση, το εξώδικο (οι συντάκτες του οποίου τονίζουν ότι “εξακολουθούν να έχουν καλόπιστη διάθεση απέναντί μας“) ολοκληρώνεται με μια διαμαρτυρία από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας, μια απαίτηση για την διαγραφή του επίμαχου άρθρου και μια ακόμα απαίτηση για την δημοσίευση ενός κειμένου στο οποίο θα εκθειάζουμε το SEA ACCESS II και την επιχείρηση!

Η απάντησή μας…μέσω δικού μας εξωδίκου!

Από την στιγμή που η κατασκευάστρια εταιρεία αποφάσισε να κινηθεί μέσω της οδού των εξωδίκων, δεν θα μπορούσαμε παρά να κάνουμε και εμείς ακριβώς το ίδιο πράγμα:

να αποστείλουμε και εμείς εξώδικο!

Στο κείμενο του εξωδίκου μας, πέραν του ότι επικαλούμαστε το αναφαίρετο (και κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα) δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να θέτει ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και άπτονται του δημοσίου ενδιαφέροντος, και πέραν του ότι κάνουμε λόγο για το ότι την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 δεν μεταδόθηκε καμία ραδιοφωνική εκπομπή (είτε με θέμα τις ράμπες είτε με οποιοδήποτε άλλο θέμα),

ζητούμε και επίσημα από την επιχείρηση να απαντήσει σε όλα μας τα ερωτήματα παρουσιάζοντας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (πιστοποιητικά -αναγνωρισμένα από έγκριτους φορείς- κλπ.) που θα στηρίζουν τους ισχυρισμούς της επιχείρησης για το SEA ACCESS II.

Επίλογος – και τα ερωτήματα συνεχίζονται

Μέσα από το δικό μας εξώδικο ελπίζουμε, επιτέλους, να λάβουμε μια σαφή απάντηση στα ερωτήματα που έχουμε θέσει. Μέχρι τότε, όμως, και επειδή μέχρι σήμερα έχουν προκύψει πάρα πολλά ακόμα επιπλέον ερωτήματα, θα αρκεστούμε μόνο σε ένα (τα υπόλοιπα εν ευθέτω χρόνω)

αληθεύει ότι η Πανελλήνια Ένωση Παραπληγικών, με επιστολή που εστάλη στην ΚΕΔΕ στις αρχές του Οκτωβρίου του 2019 (προτού, δηλαδή, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ), ενημέρωσε για τα ακριβώς ίδια ερωτηματικά που θέσαμε και εμείς στο δημοσίευμά μας;

Αυτά προς το παρόν…και έπεται και συνέχεια…

Must Read

Νέστος, μια τεράστια χαμένη ευκαιρία για τον τουρισμό βγήκε από τις ράγες

Στην αρχαιότητα, ο Νέστος λατρευόταν σαν θεός. Δικαίως, γιατί είναι ένα από τα πιο ρωμαλέα και όμορφα...

Ένα άλογο “έκοβε βόλτες” κοντά στα διόδια της Μουσθένης

Ένα άλογο εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου 2021 να καλπάζει στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας...

Φοιτητές νοσηλευτικής ΔΙΠΑΕ: “Δεν υπάρχουν καθηγητές να μας διδάξουν και κινδυνεύουμε με διαγραφή”

«Είμαστε φοιτητές του ΔΙ.ΠΑ.Ε, σπουδάζουμε νοσηλευτική στο παράρτημα του Διδυμοτείχου. Είμαστε στο τέταρτο έτος της σχολής και...
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Νέστος, μια τεράστια χαμένη ευκαιρία για τον τουρισμό βγήκε από τις ράγες

Στην αρχαιότητα, ο Νέστος λατρευόταν σαν θεός. Δικαίως, γιατί είναι ένα από τα πιο ρωμαλέα και όμορφα...

Ένα άλογο “έκοβε βόλτες” κοντά στα διόδια της Μουσθένης

Ένα άλογο εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου 2021 να καλπάζει στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού και συγκεκριμένα στα διόδια...

Φοιτητές νοσηλευτικής ΔΙΠΑΕ: “Δεν υπάρχουν καθηγητές να μας διδάξουν και κινδυνεύουμε με διαγραφή”

«Είμαστε φοιτητές του ΔΙ.ΠΑ.Ε, σπουδάζουμε νοσηλευτική στο παράρτημα του Διδυμοτείχου. Είμαστε στο τέταρτο έτος της σχολής και δεν υπάρχουν καθηγητές να μας...

Ένωση Συλλόγων Γονέων σχολείων Καβάλας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Καβάλας συνεδρίασε σήμερα με 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης...

Energean: Νέα διοικητική ομάδα στον Πρίνο

Στο πλαίσιο της συνολικής αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Πρίνου, η διοίκηση της Energean προχωρεί σε μία σειρά αλλαγών στις...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -