Με αρκετά προβλήματα και εμπόδια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εκπαιδευτικών και μαθητών, επιχειρήθηκε το πρωί της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου 2020 να ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση μαθητών γυμνασίου και λυκείου στο πλαίσιο του 2ου lockdown. Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες καθηγητών που μίλησαν στο Kavala Portal:
– αρχικά επετεύχθη η σύνδεση καθηγητών και μαθητών στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Webex (μετά, όμως, από αρκετή καθυστέρηση και με τους καθηγητές να φτάνουν στο σημείο να συνεννοούνται ακόμα και με εφαρμογές όπως το Facebook Messenger!),
– μετά από μια ώρα (κατά μέσο όρο, καθώς υπήρξαν και περιπτώσεις συνδέσεων που “άντεξαν” περισσότερο – αλλά και περιπτώσεις συνδέσεων που “άντεξαν” ελάχιστα) το σύστημα κατέρρευσε!
Μάλιστα, δεν έλειψαν οι καθηγητές που συμφώνησαν με τους μαθητές τους να συνεχίσουν το μάθημα…αργά το απόγευμα!
Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη στην ΕΡΤ, η αδυναμία των μαθητών να κάνουν διαδικτυακά το μάθημά τους οφείλεται σε τεχνικό ζήτημα της εταιρείας (σ.σ. Cisco). Μάλιστα, η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν θα προσμετρηθούν οι σημερινές απουσίες για τους μαθητές, καθώς προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην ηλεκτρονική τους τάξη.
Πάντως, αν στο πρώτο lockdown, την περασμένη άνοιξη, υπήρχε η (βάσιμη) δικαιολογία πως το σύστημα λειτουργούσε για πρώτη φορά και πειραματικά, πλέον δεν υφίσταται καμία δικαιολογία!
Πέρασαν αρκετοί μήνες από την άνοιξη μέχρι και σήμερα, υπήρχε όλος ο χρόνος για να τεσταριστεί αποτελεσματικά το όλο σύστημα της τηλεκπαίδευσης (με σκοπό να “αντέξει” την ταυτόχρονη σύνδεση χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών), αλλά την “ώρα της κρίσης” το όλο σύστημα “ζυγίστηκε και βρέθηκε ελλιπές” (όπως ανέφερε ο Δανιήλ στην Παλαιά Διαθήκη)!
Και αυτό φάνηκε ήδη προτού ξεκινήσει η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης – την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είχαν συστήσει την αποφυγή χρήσης διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 09:00 έως τις 18:00 για να υπάρξει η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα (μεγαλύτερο bandwidth) για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας!
Όπως ήταν φυσικό, η νέα αυτή αποτυχία του συστήματος τηλεκπαίδευσης (την οποία πιστώνεται στο σύνολό της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μιας και όλους αυτούς τους μήνες αρκέστηκε…στις μεγάλες μάσκες – αλλά και η CISCO, η οποία υποτίθεται πως αποτελεί μια από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες στον χώρο της !) δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οχτώ μήνες να προετοιμαστούμε για τηλεκπαίδευση.
— mariamartsouka (@mariamartsouka0) November 9, 2020
Τρεις ώρες μάθημα και πέφτει το σύστημα
ΟΚ #webex pic.twitter.com/nlXfe8hO8e
Γενικά πολύ καλό, δεν πέφτει καθόλου, εξαιρετικό, θα μπούμε σε μάθημα όταν φύγει ο κορονοιος. #webex
— Το γίδι του κάμπου (@Gidi_12) November 9, 2020
Έπεσε το σύστημα! Ο νικητής θα μοιραστεί το έπαθλο με την Κατια!!! Τι όχι ; ΣΥΓΚΛΟΟΟΟ #webex pic.twitter.com/esYqlo9g3I
— Θεοπουλα Τζινη (@ApEew6) November 9, 2020
Δεν το λέμε #webex, λέμε ανικανότητα. #τηλεκπαιδευση pic.twitter.com/c15clgAz7e
— Πίθηκος Τάπας (@PithikosTapas) November 9, 2020
Παιδια, αν δεν μπορει να συνδεθει το παιδι στο #webex πάρτε το μηδέν. Δεν τα ξέρουν αυτα οι νέοι.
— Sicilian Defender (@ChristosCnikas) November 9, 2020
Έπεσε το σύστημά τής τηλεκπαίδευσης.
— ms (@ms666__) November 9, 2020
Άμεσα έσπευσε γιά να το επαναφέρει τεχνικός #webex pic.twitter.com/9w17bx247g
Αναφορές από πολλές χώρες της Ευρώπης για το #Webex, αλλά στην Ελλάδα, κάποιοι πάνε να το εργαλειοποιήσουν πολιτικά. pic.twitter.com/BjT2zz2IGx
— Leonidas ToEat ♎☘???? (@AnAthenianToLDN) November 9, 2020
Ξέρουμε ποιός άγιος είναι ο προστάτης του διαδικτύου;#webex
— Άι_ρέστ_μάι_κέις (@anomounys) November 9, 2020
Τάνια Ελευθεριάδου: Επιτελικό μπάχαλο και στην τηλεκπαίδευση
Το χάος με την τηλεκπαίδευση δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο και από την βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, η οποία έσπευσε να βγάλει την παρακάτω ανακοίνωση:
Ούτε δύο ώρες δεν άντεξε η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, η οποία πολυδιαφημίστηκε από την κ. Κεραμέως. Το σύστημα «κράσαρε» με αποτέλεσμα τα μαθήματα να σταματήσουν και οι μαθητές/τριες να βρίσκονται υποχρεωτικά μπροστά στις οθόνες τους, άπραγοι, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τιμωρηθούν με απουσία.
Η ψηφιακή ανεπάρκεια και η επιτελική ανικανότητα των Υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής, τα οποία εδώ και έξι μήνες αδιαφόρησαν για τη χρήση του συστήματος Σύζευξις-που δίνει ισχυρές εκπαιδευτικές πλατφόρμες- επαναπαυόμενα στη σύμβαση με τη Cisco Hellas, η οποία δεν πέρασε ποτέ από το ελληνικό κοινοβούλιο, έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα.
Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους, αλλά και η απροθυμία της να ακολουθήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον τομέα της Παιδείας εγκλωβίζει τους μαθητές και τις μαθήτριες. Η ιδεοληπτική της εμμονή να μην δημιουργήσουν τάξεις με μέγιστο αριθμό μαθητών τα 15 άτομα, να μην διενεργήσουν μαζικά και συνεχή τεστ στη σχολική κοινότητα, να μη στελεχώσουν τους τομείς καθαριότητας των σχολικών μονάδων, αλλά και να μην προμηθεύσουν με τα απαραίτητα εργαλεία τους μαθητές και τους καθηγητές στην περίπτωση αναγκαιότητας τηλεκπαίδευσης κατά περιπτώσεις αποδεικνύει ότι συνεχίζει να κινείται χωρίς σχέδιο και χωρίς πυξίδα.