Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Περιβάλλον: Διαχείριση του «Υδάτινου Πλούτου» με τον Αναπλ. Καθηγητή του Πολυτεχνείου Θράκης κο Γεώργιο Γκαϊτατζή.

Must Read

Τελικά δεν ήταν εμπρηστικός ο μηχανισμός που βρέθηκε στο Ραχώνι

Μια κατασκευή που βρέθηκε πεταμένη μέσα σε δάσος κοντά στο Ραχώνι της Θάσου το απόγευμα της Παρασκευής...

Γιώργος Πριονίδης (πρόεδρος ΕΠΣ Καβάλας): Πολύ δύσκολη η επόμενη τετραετία – Να μην έχουμε τα περσινά γεγονότα (ηχητικό)

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας, Γιώργος Πριονίδης, μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή του Kavala Portal και...

Τελικά η πεσμένη γέφυρα είναι “ανοιχτή” για τους πολίτες;

Το ότι η πεσμένη γέφυρα μπροστά από το παλιό νοσοκομείο Καβάλας έχει αποτελέσει "ανέκδοτο" (και μάλιστα "παλιό",...

Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος Ραδιοφωνική Συνομιλία  από την εκπομπή  «Επέλαση την  Βαρβάρων» του «KavalaPortal» 

Οι στόχοι της Ραδιοφωνικής Εκπομπής κάθε Σάββατο με το λογότυπο «Επέλαση την  Βαρβάρων» του «Kavala Portal»  κινείται σε πολλές και διάφορες κατευθύνσεις όπως: Οικονομικού – Κοινωνικού – Πολιτιστικού και Τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος. Οι μέχρι σήμερα οι προσκεκλημένοι στις Ραδιοφωνικές μας εκπομπές, επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνον, αποτέλεσαν και αποτελούν την εγγύηση των λόγων, των θέσεων και των ειδικών τους γνώσεων, όπου με την αξιοποίηση τους, ενίσχυσαν την  Κοινωνική τους Συνεισφορά!

Βασική Πηγή Γνώσης με Πρακτικές Προεκτάσεις…

Όσον αφορά στο σκέλος της «Διαχείρισης του Υδάτινου πλούτου»  με τον Αναπλ. Καθηγητή του Πολυτεχνείου Θράκης κο Γκαϊτατζή οι θέσεις του αποτέλεσαν, βασική πηγή γνώσης με πρακτικές προεκτάσεις, αν και ο ίδιος προοιμιακά μας υπερτόνισε ότι, δεν είναι αυτού του γνωστικού αντικειμένου, αλλά λόγω και των υπολοίπων θεσμικών θέσεων που κατέχει, θώρησε ότι είναι σε θέση να μας απαντήσει κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του, στο επίμαχο θέμα της εκπομπής μας.

Εκ της θέσεως μας, θελήσαμε κατά αρχήν να ευχαριστήσουμε εγκαρδίως τον Καθηγητή για την Ραδιοφωνική συνομιλία, ξεκινώντας απο το θέμα του τίτλου μας.

Αρχικά ο Φιλοξενούμενός μας, ανάλυσε το κεντρικό υπό συζήτηση θέμα ως εξής:

«Η Διαχείριση του Υδάτινου πλούτου» με επικέντρωση στα κτήματα (χωράφια), ισχυρίστηκε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα. Η διαχείριση του νερού, με την ύδρευση, την άρδευση, την ποιότητα των καλλιεργειών,  κατέληξε εμφατικά,  ότι θα υπάρξει πρόβλημα και στο μέλλον!

Προφανώς το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών είναι Παγκόσμιο Φαινόμενο!!

Από το 70%  της ύπαρξης του νερού στον πλανήτη, ένα μικρό ποσοστό χρησιμοποιείται: για γεωργική – βιομηχανική χρήση, για ύδρευση,  ειδικότερα δε στην  περιοχή μας και στην εποχή μας, κρίνεται αναγκαία:  η  ανίχνευση του θέματος με βάση την ορθολογική διαχείριση και μάλιστα και ως Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της ΑΜΘ, ξεχώρισε δυο βασικούς στόχους:

Αφενός τις καλλιέργειες και αφετέρου την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Κατασπατάληση Νερού με Υψηλές Θερμοκρασίες!!

Εξ άλλου(ισχυρίστηκε) ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη «η ελάχιστη δυνατή ροή του 6m3 /sec» και δεν πρέπει να παραβιαστεί,  διότι όταν η παροχή είτε από τους καλλιεργητές είτε από τη ΔΕΗ  πέσει πιο κάτω (αυτό του ορίου), υποβιβάζονται πολλά πράγματα. Μάλιστα τόνισε ότι είναι εγκληματικό να παραβιάζεται όχι λόγω φυσικών φαινομένων, αλλά όταν προβαίνουν οι άνθρωποι στα κατασπατάληση του νερού, για παράδειγμα στους 30ο βαθμούς χρησιμοποιούν νερό και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας χάνεται  αυτόματα το 30-40% (εξατμίζεται δηλαδή), μόλις αρχίζει η χρήση…!

Επομένως και σύμφωνα με τα παραπάνω, παραμένουν δύο βασικοί πόλοι παρατήρησης:

  1. Η σωστή διαχείριση

2. Ότι αυτό που έχουμε σήμερα, πιθανόν να μην το έχουμε αύριο..!!

Υδροφόρος Ορίζοντας…

Επίσης, (παρατήρησε ο Καθηγητής) ότι σχεδόν σε όλες τις γεωργικές περιοχές, επηρεάζεται η ποιότητα, αφού όχι μόνον τα επιφανειακά νερά αλλά και οι γεωτρήσεις, επιδρούν αρνητικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει η χειροτέρευση στην ποιότητα των εδαφών. Όσο δε για το ερώτημα που σχετίζεται με τον  υδροφόρο ορίζοντα, βεβαίως και αυτός επηρεάζεται, από τις γεωτρήσεις, ώστε να μειούται η ποιότητα και η ποσότητα σε ολόκληρες περιοχές.

Υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο, ότι στον υδροφόρο ορίζοντα κάποιων  περιοχών, εισχώρησε θαλασσινό νερό,  είναι δε σίγουρο ότι σταδιακά, ότι θα χειροτερεύσει η ποιότητα των εδαφών, αναφορικά στην παραγωγή, και εφόσον μειώνεται η ποιότητα  των εδαφών, καταρρέει η παραγωγή και σταδιακά τα αγροκτήματα γίνονται ακατάλληλά σε διάφορες ζώνες, με κύρια αρνητική συνιστώσα, την μείωση της ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ!

Προς τούτο και επανέλαβε ο Συνομιλητής – Καθηγητής, ότι αφού σταδιακά  μειώνεται η ποιότητα του εδάφους, έπονται και οι ακατάλληλες για τους αγρότες  καλλιέργειες.

Όσο δε για την συγκεκριμενοποίηση του ερωτήματος, για το αν ο υδροφόρος ορίζοντας του Ν. Καβάλας έχει επηρεαστεί πολύ απο το υφάλμυρο νερό, η απάντηση ήταν ότι αφορά στις περιοχές Ξάνθης – Ροδόπης και όχι της Καβάλας που τον ρωτήσαμε…

Σωστή – Ορθολογική Διαχείριση του Νερού…

Πάντως υπερτόνισε ο συνομιλητής μας για την αναγκαιότητα της σωστής διαχείριση των νερών, ότι είναι όντως θέμα αναγκαίας αξιόπιστης και έγκαιρης ενημέρωσης, για τη  σωστή – ορθολογική διαχείριση του νερού και μάλιστα ως Υπεύθυνος Επίσημος Φορέας της Πολιτείας, είναι η Δ/νση υδάτων με έδρα την Καβάλα. Οι ΤΟΕΒ μας είπε, ότι  είναι μόνον για τους χρήστες του νερού, δηλαδή για τις ποσότητες κατανάλωσης νερού. Αυτό που επίσης επεσήμανε ο κος καθηγητής είναι ότι, στις γνωμοδοτήσεις του, ως Εκπρόσωπος Επιστημονικού Φορέα, υπερτονίζει σε κάθε νέα επένδυση, ότι  επιβάλλεται η λελογισμένη χρήση του νερού!     

Τόνισε εμφατικά επίσης την χρήση «μεσαίας κλίμακας» αναδιανομής των καλλιεργειών, δηλαδή για την ορθολογική διαχείριση του νερού για άρδευση, την αναδιαμόρφωση των καλλιεργειών, αφού το νερό σπαταλιέται εξ αιτίας τη μη σωστής διαχείρισης, αλλά το κυριότερο πρέπει να γίνει αναδιαμόρφωση των καλλιεργειών, με στόχο «νέες καλλιέργειες» που δεν απαιτούν πολύ νερό!  

Η σωστή διαχείριση με τις προτάσεις για την αναδιανομή των καλλιεργειών, που προφανώς και  θέλουν λιγότερο νερό, είναι και μια λύση για την μείωση της σπατάλης σε νερό, με την επισήμανση της Παραγωγικότητας και Ποιότητας του εδάφους. 

Και κάτι τελευταίο: οι καλλιεργητές οφείλουν να γνωρίζουν, ότι στο άμεσο  μέλλον «το νερό» θα χρεώνεται!!!

***Τέλος, απέραντες ήταν και είναι οι ευχαριστίες μας, στον Αναπλ. Καθηγητή του Πολυτεχνείου Θράκης κο Γεώργιο Γκαϊτατζή,  που πάντοτε με επιστημονικούς αλλά και τεχνικούς όρους, κατανοητούς σε όλους, φωτίζει τις αθέατες πλευρές των θεμάτων μας. Και τούτο διότι ο Συνομιλητής μας διαθέτει  Επιστημονική και Τεχνική επάρκεια, αλλά κυρίως αξιόλογη εμπειρία.  

**Η δημοσιογραφική ομάδα της Ραδιοφωνικής Εκπομπής τον ευχαριστούμε θερμά! 

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Τελικά δεν ήταν εμπρηστικός ο μηχανισμός που βρέθηκε στο Ραχώνι

Μια κατασκευή που βρέθηκε πεταμένη μέσα σε δάσος κοντά στο Ραχώνι της Θάσου το απόγευμα της Παρασκευής...

Γιώργος Πριονίδης (πρόεδρος ΕΠΣ Καβάλας): Πολύ δύσκολη η επόμενη τετραετία – Να μην έχουμε τα περσινά γεγονότα (ηχητικό)

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας, Γιώργος Πριονίδης, μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή του Kavala Portal και του ParadiseGRadio “Η Επέλαση των...

Τελικά η πεσμένη γέφυρα είναι “ανοιχτή” για τους πολίτες;

Το ότι η πεσμένη γέφυρα μπροστά από το παλιό νοσοκομείο Καβάλας έχει αποτελέσει "ανέκδοτο" (και μάλιστα "παλιό", μιας και τον προσεχή Νοέμβριο...

Γυμνάσιο-Λύκειο Κρηνίδων: Νέα επιστολή για τα σοβαρά προβλήματα του κτιρίου (ηχητικό)

Για μια ακόμα φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Γυμνάσιο-Λύκειο Κρηνίδων βγαίνουν στο προσκήνιο, μετά και...

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για την τραγωδία με τους 3 νεκρούς στο Περιγιάλι

Την 23-7-2021 και ώρα 20.00, στην Καβάλα, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 56χρονος ημεδαπός συγκρούσθηκε πλαγιομετωπικά με δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 32χρονος ημεδαπός,...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -