Δράσεις Καταπολέμησης
Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών ήταν στο επίκεντρο σειράς συσκέψεων που συγκάλεσε τις τελευταίες ημέρες ο Περιφερειάρχης, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας , του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας και των τοπικών συντονιστών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στο βόρειο και στο νότιο Έβρο, στη Ροδόπη, στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στη Δράμα.

Αποτίμηση των Δράσεων
Στις συσκέψεις έγινε αποτίμηση των δράσεων καταπολέμησης για το έτος 2022 και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Ιδιαίτερα εξετάστηκαν οι εξάρσεις της όχλησης από τα κουνούπια που σημειώθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας που παρατηρήθηκε πέρσι το καλοκαίρι. Ωστόσο, παρά την αυξημένη όχληση σε συγκεκριμένες περιοχές, τα ανθρώπινα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν ελάχιστα, μόλις πέντε, γεγονός που οφείλεται στους στοχευμένους ψεκασμούς που διενεργούνταν σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγονταν σε πραγματικό χρόνο από το σύστημα παρακολούθησης του ιού.
Προγραμματισμός Δράσεων για τη Φετινή Χρονιά
Οι ψεκασμοί φέτος θα γίνουν με πιο εντατικό ρυθμό, οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες μας θα είναι πιο εντατικοί, μετά και τη λήξη των περιορισμών της πανδημίας, ενώ θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη σωστή ενημέρωση των πολιτών.
Θα υπάρξει επίσης: ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ψεκασμών, εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης και εντατικοποίηση των δράσεων ενημέρωσης των πολιτών.
Όπως επισημάνθηκε σε όλες τις συσκέψεις, πάρα πολλές εστίες κουνουπιών εμφανίζονται κάθε χρόνο μέσα σε οικισμούς, σε αυλές, σε εγκαταλελειμμένα υπόγεια και αποθήκες, σε μη εγκεκριμένες κατασκευές αποχέτευσης κ.ά., σε σημεία δηλαδή που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να επέμβουν τα συνεργεία της Περιφέρειας.

Αναδρομή της Περσινής Χρονιάς
«Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση των κουνουπιών, το περσινό καλοκαίρι ήταν μια δύσκολη περίοδος. Είναι αλήθεια ότι σε συγκεκριμένες περιοχές είχαμε αυξημένη όχληση από τα κουνούπια, γεγονός που οφειλόταν στις συνεχείς βροχοπτώσεις και στην υγρασία. Παρόλα αυτά, η επιδημιολογική εικόνα στην Περιφέρειά μας ήταν εξαιρετικά καλή σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, καθώς είχαμε ελάχιστα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και κανένα κρούσμα ελονοσίας».