Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Πανελλαδικές εξετάσεις στα χρόνια του κορωνοϊού: 2 επιτυχούσες από την Καβάλα καταθέτουν την εμπειρία τους

Must Read

31ο σεμινάριο Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας: Αυλαία με έκθεση στην Παλιά Μουσική (βίντεο-φωτογραφίες)

Ένα ακόμα σεμινάριο φωτογραφίας που διοργάνωσε ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας (το 31ο κατά σειρά) έφτασε στο τέλος...

Φίλιπποι: Φοιτητής έφτιαξε σπίτι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας για τη μητέρα του

Ένα παθητικό σπίτι, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, φτιαγμένο από έναν φοιτητή για την μητέρα του, θα έχουν...

Άνοιξε για 2 μήνες ο κόμβος του Αγίου Ανδρέα, αλλά συνεχίζονται τα έργα για τα πλευρικά διόδια

Με απόφαση που υπέγραψε ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας Ιωάννης Καραμανλής (και η οποία είχε γνωστοποιηθεί χτες από...

Οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 ανήκουν πλέον και επίσημα στην ιστορία, μετά και την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση (το πρωί της Παρασκευής 28 Αυγούστου).

Και μπορεί τις τελευταίες ώρες να έχει ξεκινήσει η “καθιερωμένη” συζήτηση για το πόσο χαμηλές ήταν οι βάσεις σε ορισμένες σχολές, ωστόσο -και αυτή είναι η πραγματικότητα- το ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τους μαθητές που συμμετείχαν στις εξετάσεις.

Ειδικά φέτος.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι, πέραν του άγχους και της πίεσης που υφίστανται ανέκαθεν οι μαθητές, οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις διεξήχθησαν στην “σκιά” του νέου κορωνοϊού SARS-COV-2!

Το lockdown της άνοιξης ήρθε, αναμφίβολα, στην χειρότερη χρονική στιγμή για τους υποψήφιους, καθώς ακριβώς εκείνη την περίοδο εντείνεται κάθε χρόνο η προετοιμασία τους εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Και πέραν της αβεβαιότητας για το αν θα μπορούσε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προετοιμασία των μαθητών, μέχρι και την τελευταία στιγμή ουδείς ήξερε με ασφάλεια ούτε καν το πώς ακριβώς επρόκειτο να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις!

Το Kavala Portal απευθύνθηκε σε 2 18χρονες κοπέλες από την Καβάλα, οι οποίες φέτος συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, έζησαν από πρώτο χέρι όλα αυτά που αναφέραμε νωρίτερα και που, πλέον, μπορούν να χαμογελάνε, να αντικρίζουν με αισιοδοξία το αύριο (έχοντας πετύχει την εισαγωγή τους στην πρώτη τους προτίμηση) και να αφήσουν πίσω τους τις δύσκολες εκείνες ημέρες της περασμένης άνοιξης.

Αναστασία (φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Kavala Portal: Συγχαρητήρια Αναστασία για την επιτυχία σου. Πλέον δηλώνεις περήφανα “φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο ΑΠΘ”. Τι ήταν αυτό που σε “τράβηξε” σε αυτή τη σχολή;

Αναστασία: Η δημοσιογραφία ήταν κάτι που ήθελα από το γυμνάσιο.Θυμάμαι συγκεκριμένα πως μόλις τελείωνα το γυμνάσιο κατέβασα μια εφαρμογή στο κινητό μου που είχε όλες τις σχολές και άρχισα να τις αποκλείω μία μία,μέχρι που κατέληξα στην δημοσιογραφία.Ήταν η μόνη σχολή που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα.Μετά όσο περνούσε ο καιρός,τόσο το ήθελα όλο και πιο πολύ.

Kavala Portal: Ποιες ήταν οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετώπισες μέσα στην χρονιά; Είχαν σχέση με το διάβασμα, είχαν σχέση με τον SARS-COV-2; Με τι;

Αναστασία: Προσωπικά  σε όλη την σχολική μου σταδιοδρομία  δεν συνήθιζα να διαβάζω πολύ,συγκεκριμένα δεν συνήθιζα να μαθαίνω κάτι «παπαγαλία».Η κατεύθυνση που επέλεξα όμως (ανθρωπιστικών σπουδών),απαιτούσε αυτό το στυλ διαβάσματος.Δυσκολεύτηκα  λοιπόν αρκετά μέχρι να βρω τους ρυθμούς μου.Ακόμη και όταν βρήκα τους ρυθμούς μου όμως εξακολουθούσα να δυσκολεύομαι πολύ…Πάρα πολλές  ώρες  διαβάσματος  καθημερινά,σχολείο και φροντιστήριο  ταυτόχρονα.Τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία  και έκλεισαν τα  σχολεία τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά για εμένα καθώς ήμουν όλη την μέρα στο σπίτι και διάβαζα από το πρωί μέχρι το βράδυ…Ήταν κάτι εξοντωτικό για εμένα.

Kavala Portal: Οι ειδικοί συνιστούν, πέρα από το διάβασμα, να βρίσκετε και λίγο χρόνο για να μπορέσετε να χαλαρώσετε (έστω και λίγο), να ξεφύγετε από την πίεση. Ήταν εφικτό αυτό, ιδίως τους τελευταίους μήνες με το lockdown;

Αναστασία: Εγώ ακολουθούσα ένα αρκετά αυστηρό πρόγραμμα.Πήγαινα το πρωί στο σχολείο,μετά φροντιστήριο και όσος χρόνος έμενε τον αφιέρωνα στο διάβασμα. Την περίοδο του lockdown ,όπως προανέφερα, διάβαζα από το πρωί μέχρι το βράδυ.Παρόλα αυτά αφιέρωνα χρόνο στον εαυτό μου το βράδυ που τελείωνα με όλα και μια φορά το Σαββατοκύριακο. Προσωπικά θεωρώ πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις κάποια διαλείμματα,στα οποία θα κάνεις ο,τι σου αρέσει περισσότερο, ο,τι σε κάνει χαρούμενο,ώστε να μπορείς να συνεχίσεις παραγωγικά το διάβασμα σου.

Kavala Portal: Υπήρχε κάποιο “μυστικό” για την επιτυχία σου;

Αναστασία: Αν υπήρχε κάποιο μυστικό;

Δεν θεωρώ πως υπάρχει μυστικό για την επιτυχία γενικότερα.Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος βιώνει τις πανελλαδικές με τον δικό του τρόπο.Άλλος μπορεί να χρειάζεται 2 ώρες διαβάσματος και άλλος 7 για να αποδώσει.Ακούγεται πολύ κοινότοπο,αλλά κατ’εμέ είναι έτσι.Είχα συμμαθητές που διάβαζαν 1 ώρα και εγώ χρειαζόμουν 3.Παρόλα αυτά αν είχα ένα «μικρό μυστικό» αυτό είναι η συστηματικότητα και η οργάνωση.Η «συμβουλή» μου για τα παιδιά που δίνουν φέτος εξετάσεις είναι να μην κοιτάνε,να μην ακούνε και να μην επηρεάζονται από τους συνυποψήφιους τους.

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους που υπήρξαν πολύ σημαντικοί σε αυτόν τον “αγώνα”.Οι καθηγητές μου στο σχολείο κ.Πουρνάρας, κ.Κουσοπούλου και κ.Τζούμας.Η κοινωνιολόγος μου στο φροντιστήριο Μαρία Κάλφα και τέλος η θεία μου και καθηγήτρια μου Έλσα Κοτελίδου. Η οικογένεια μου, που υπήρξε πολύ υπομονετική μαζί μου.Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους γιατί χωρίς αυτούς δεν θα τα είχα καταφέρει.

Kavala Portal: Υπήρξε κάποια στιγμή που φοβήθηκες ή ότι δεν θα τα καταφέρεις ή ότι δεν θα γίνουν καν οι εξετάσεις; Ειδικότερα με το lockdown, πόσο πολύ σε επηρέασε αυτή η συνεχής υπερ-πληροφόρηση για τον ιό και τις συνέπειές του; Σου προσέθεσε περισσότερο άγχος;

Αναστασία: Για να πω την αλήθεια πάντα πίστευα στον εαυτό μου.Είχα πολύ καλούς καθηγητές ,διάβαζα πολύ και φαινόταν στις αποδόσεις μου.Υπήρξαν παρόλα αυτά πολλές στιγμές πανικού και άγχους που είπα δεν θα τα καταφέρω,και είναι λογικό λόγω της πίεσης που βίωνα.

Όσον αφορά τον κορωνοϊό εγώ είχα αγχωθεί υπερβολικά.Με είχε καταβάλλει πάρα πολύ ψυχολογικά.Δεν ήταν πλέον τίποτα δεδομένο…Ούτε καν η ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων,μάλιστα κάποια στιγμή ακουγόταν και ότι δεν θα διεξαχθούν καν. Θυμάμαι πολλές φορές ότι δεν διάβαζα και καθόμουν στο κινητό μου περιμένοντας να βγει μια ανακοίνωση.

Kavala Portal: Η στιγμή που μαθαίνεις ότι έχεις περάσει στην αγαπημένη σου σχολή (είτε όταν βγήκαν οι βαθμοί είτε τώρα με τις βάσεις)…(συναισθήματα, αντιδράσεις κλπ)

Αναστασία: Εγώ ήξερα ότι πέρασα στην σχολή μου όταν βγήκαν οι βαθμολογίες. Από εκεί και πέρα, ήταν μια στιγμή δικαίωσης για εμένα. Οι κόποι μιας χρονιάς ανταμείφθηκαν. Ένιωσα μια απερίγραπτη χαρά και μια τεράστια ανακούφιση.Εκείνη την στιγμή αισθάνθηκα πολύ περήφανη για εμένα γιατί είχα πετύχει τον μεγαλύτερο στόχο που είχα θέσει, μέχρι στιγμής, στον εαυτό μου.

Kavala Portal: Από εδώ και μπρος; Τι προσδοκάς;

Αναστασία: Αυτή την στιγμή κυριαρχεί μέσα μου μια ανυπομονησία,μία ανυπομονησία για ο,τι έρχεται. Ανοίγει για εμένα πλέον μια καινούρια πόρτα, στην οποία έχω επιλέξει εγώ να μπω, και αυτό είναι υπέροχο…Προς το παρόν λοιπόν, θέλω να αφοσιωθώ στην σχολή μου και να κάνω ο,τι περνάει από το χέρι μου για να πετύχω όλους τους στόχους και τις φιλοδοξίες μου.


Αυγερινή (φοιτήτρια Σχολής Καλών Τεχνών -Τμήμα Θεάτρου- Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Kavala Portal: Συγχαρητήρια Αυγερινή για την επιτυχία σου. Πλέον δηλώνεις περήφανα “φοιτήτρια του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ”. Τι ήταν αυτό που σε “τράβηξε” σε αυτή τη σχολή;

Αυγερινή: Η σχολή καλών τεχνών,συγκεκριμένα το τμήμα της θεατρολογίας, ήταν η πρώτη μου επιλογή και ο στόχος μου από την αρχή του λυκείου. Από μικρή ηλικία είχα ιδιαίτερη σχέση με το θέατρο και όσο μεγάλωνα,ειδικά στο λύκειο που γνώρισα τον σκηνοθέτη μου ο οποίος με καλωσόρισε θερμά στον κόσμο του θεάτρου, συνειδητοποιούσα πως δεν μπορούσα να με φανταστώ σε καμία περίπτωση να ασχολούμαι επαγγελματικά με κάτι άλλο εκτός από αυτό.

Kavala Portal: Ποιες ήταν οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετώπισες μέσα στην χρονιά; Είχαν σχέση με το διάβασμα, είχαν σχέση με τον SARS-COV-2; Με τι;

Αυγερινή:Σίγουρα η χρονιά της προετοιμασίας των μαθητών για τις πανελλήνιες είναι δύσκολη, και είτε το θέλουμε είτε όχι γνωρίζουμε προκαταβολικά πως αυτή η χρονιά θα είναι γεμάτη άγχος. Παρόλα αυτά το διάβασμα ήταν κάτι για το οποίο είχαμε προετοιμαστεί,ενώ ο ιός ήταν κάτι για το οποίο όχι και μας έβγαλε εκτός προγράμματος, κάτι που επηρέασε την πλειοψηφία των υποψηφίων, μαζί και εμένα.

Kavala Portal: Οι ειδικοί συνιστούν, πέρα από το διάβασμα, να βρίσκετε και λίγο χρόνο για να μπορέσετε να χαλαρώσετε (έστω και λίγο), να ξεφύγετε από την πίεση. Ήταν εφικτό αυτό, ιδίως τους τελευταίους μήνες με το lockdown;

Αυγερινή: Εγώ προσωπικά από την αρχή της προετοιμασίας μου είχα οργανώσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο μου επέτρεπε να διαβάζω τις απαιτούμενες ώρες και παράλληλα να έχω ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μου. Δυστυχώς όμως, όπως προείπα, η καραντίνα ανέτρεψε τα σχέδια όλων μας και μας έβγαλε εκτός προγράμματος, κάτι το οποίο μας έπιασε αδιάβαστους.

Kavala Portal: Υπήρχε κάποιο “μυστικό” για την επιτυχία σου;

Αυγερινή: Το μυστικό μου θα έλεγα πως ήταν η ψυχραιμία και το σωστό πρόγραμμα.Πέρα από αυτά όμως οι καθηγητές μου (του φροντιστηρίου ΦΩΣ) κάνανε άψογη δουλειά,με προετοίμασαν στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο και μου παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Kavala Portal: Υπήρξε κάποια στιγμή που φοβήθηκες ή ότι δεν θα τα καταφέρεις ή ότι δεν θα γίνουν καν οι εξετάσεις; Ειδικότερα με το lockdown, πόσο πολύ σε επηρέασε αυτή η συνεχής υπερ-πληροφόρηση για τον ιό και τις συνέπειές του; Σου προσέθεσε περισσότερο άγχος;

Αυγερινή: Καλώς ή κακώς αυτές οι σκέψεις περνάνε από το μυαλό κάθε μαθητή σε αυτή τη δύσκολη χρονιά.Ειδικά φέτος με το lockdown,είχαμε και ένα άγχος παραπάνω διότι αυξομειωνόταν η ύλη και δεν γνωρίζαμε το πότε θα δώσουμε, κάτι το οποίο έπαιζε μεγάλο ρόλο στη ψυχολογία μας και εννοείται μας προκαλούσε παραπάνω στρες.

Kavala Portal: Η στιγμή που μαθαίνεις ότι έχεις περάσει στην αγαπημένη σου σχολή (είτε όταν βγήκαν οι βαθμοί είτε τώρα με τις βάσεις)…(συναισθήματα, αντιδράσεις κλπ)

Αυγερινή: Όταν μπήκα για να δω τα αποτελέσματα είχα τόσο άγχος που δεν μπορούσα να δω σε ποια σχολή πέρασα.Έβλεπα μόνο τους βαθμούς μου και νόμιζα ότι έγινε κάτι λάθος και ότι δεν πέρασα πουθενά..στο τέλος όταν μπήκα και βγήκα επτά φορές για να δω ότι όντως πέρασα άρχισα να φωνάζω και πήρα τηλέφωνο την κολλητή μου (την οποία και ξύπνησα) φωνάζοντας ότι πέρασα.Ένιωσα απόλυτη ικανοποίηση και πως οι κόποι όλης αυτής της χρονιάς ανταμείφθηκαν.

Kavala Portal: Από εδώ και μπρος; Τι προσδοκάς;

Αυγερινή: Δυστυχώς λόγω του ιού τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περιμέναμε,αλλά είμαι πολύ αισιόδοξη και πιστεύω πως εφόσον αγαπώ κάτι τόσο πολύ και έχω το πείσμα και το μεράκι για να προσπαθήσω, ότι θα τα καταφέρω όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες.

Must Read

31ο σεμινάριο Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας: Αυλαία με έκθεση στην Παλιά Μουσική (βίντεο-φωτογραφίες)

Ένα ακόμα σεμινάριο φωτογραφίας που διοργάνωσε ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας (το 31ο κατά σειρά) έφτασε στο τέλος...

Φίλιπποι: Φοιτητής έφτιαξε σπίτι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας για τη μητέρα του

Ένα παθητικό σπίτι, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, φτιαγμένο από έναν φοιτητή για την μητέρα του, θα έχουν...

Άνοιξε για 2 μήνες ο κόμβος του Αγίου Ανδρέα, αλλά συνεχίζονται τα έργα για τα πλευρικά διόδια

Με απόφαση που υπέγραψε ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας Ιωάννης Καραμανλής (και η οποία είχε γνωστοποιηθεί χτες από...
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

31ο σεμινάριο Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας: Αυλαία με έκθεση στην Παλιά Μουσική (βίντεο-φωτογραφίες)

Ένα ακόμα σεμινάριο φωτογραφίας που διοργάνωσε ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας (το 31ο κατά σειρά) έφτασε στο τέλος...

Φίλιπποι: Φοιτητής έφτιαξε σπίτι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας για τη μητέρα του

Ένα παθητικό σπίτι, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, φτιαγμένο από έναν φοιτητή για την μητέρα του, θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να...

Άνοιξε για 2 μήνες ο κόμβος του Αγίου Ανδρέα, αλλά συνεχίζονται τα έργα για τα πλευρικά διόδια

Με απόφαση που υπέγραψε ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας Ιωάννης Καραμανλής (και η οποία είχε γνωστοποιηθεί χτες από τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη),...

1ο Blue City Multisport: Ένα τριήμερο γεμάτο αθλητισμό στην Καβάλα – Αγώνες, κληρώσεις, δώρα και παράπονα για τις τιμές

Εδώ και πολλά χρόνια οι δημοτικές αρχές Καβάλας έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να συνδυάσουν μια σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων σε μια ενιαία...

Τίτλοι τέλους για τον “Φέσσα” – του Αντώνη Κούφαλη

Ένα από τα ιστορικότερα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας, ο "Φέσσας", έκλεισε πριν από λίγες ημέρες -μετά από 100 και πλέον χρόνια συνεχούς λειτουργίας-...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία