Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Παλατάκι Λιμεναρίων: Σήμα SOS – ΥΠ.ΠΟ.: “Πρέπει να γίνουν άμεσα αναστηλώσεις”

Must Read

Ψυχικό-ΓΣ Ελευθερούπολης 76-57: Άδοξο “τέλος” στα play offs για τον ΓΣΕ

Παρά την μεγάλη αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα, από την οποία διακατέχονταν οι φίλαθλοι του Γυμναστικού Συλλόγου...

Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας: Έρχεται η έκθεση των νέων μελών του (Παρασκευή 27 Μαΐου 2022)

Ο Φωτογραφικός  Όμιλος Καβάλας παρουσιάζει την έκθεση των νέων μελών του 31ου Σεμιναρίου Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας Αρχαρίων, ενός...

Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας: Συγκέντρωση και συναυλία κατά του πολέμου

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Πανελλαδικού Διήμερου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας καλεί τα...

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίσματα σε ολόκληρη τη Θάσο εκπέμπει σήμα “SOS” εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ο λόγος για το “Παλατάκι Λιμεναρίων”, το οποίο χτίστηκε το 1903 και λειτούργησε ως κατοικία και χώρος λειτουργίας των γραφείων της γερμανικής εταιρίας Speidel (που εκμεταλλευόταν τα Μεταλλεία των Λιμεναρίων).

Το “Παλατάκι Λιμεναρίων” εγκαταλείφτηκε το 1963 και, από τότε, παραμένει κυριολεκτικά ξέφραγο αμπέλι στον κάθε περαστικό που με δική του ευθύνη το επισκέπτεται.

Εδώ και πολλά χρόνια (από το 1982, όταν και το “Παλατάκι” κηρύχθηκε διατηρητέο) υπάρχει ένα σίριαλ σχετικά με την αναστήλωσή του και την αξιοποίησή του. Επίσημος ιδιοκτήτης του κτίσματος είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η αρμοδιότητα για τη διαχείρισή του ανήκει στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ωστόσο αν και κατά καιρούς έχουν προκηρυχθεί μια σειρά από αναστηλωτικές εργασίες, το κτίριο παραμένει ουσιαστικά απροστάτευτο και κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση λόγω διάβρωσης του εδάφους κάτω από τα θεμέλιά του.

Σύμβαση για εργασίες αναστήλωσης

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για μια σύμβαση που υπεγράφη στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021 (κατόπιν διαγωνισμού) μεταξύ της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων Μακεδονίας-Θράκης και της “ΙΩΝΙΚΗ Engineering” (μιας κατασκευαστικής επιχείρησης με έδρα την Ξάνθη) για την εκτέλεση “Άμεσων σωστικών εργασιών στο χαρακτηρισμένο από το ΥΠΠΟΑ ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία κτίριο διοίκησης (‘Παλατάκι’) και στο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (κέλυφος και περιβάλλων χώρος) κτίριο (‘Μικρό Παλατάκι’), των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων των Λιμεναρίων Θάσου, φερόμενης ιδιοκτησίας ΥΠΠΟΑ”.

Το συνολικό κόστος των εργασιών, σύμφωνα με τη σύμβαση, ανέρχεται σε 40.849,99 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 43.000 €), ενώ δόθηκε προθεσμία 2 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης για την ολοκλήρωση των έργων (δηλ. ως τα τέλη Νοεμβρίου).

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη σύμβαση (όπως αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ)

Τι εργασίες προβλέπονται

Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου, η οποία αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 12 Αυγούστου 2021 (πατήστε εδώ για να την διαβάσετε), προβλέπονται οι παρακάτω εργασίες:

ΠΑΛΑΤΑΚΙ

1) Σφράγιση των ανοιγμάτων (θυρών, παραθύρων), με φύλλα άνθυγρης συνθετικής ξυλείας τύπου OSB, εκτός όσων είναι ήδη φραγμένων με ξύλινα παραθυρόφυλλα.
2) Καθαρισμός και επάλειψη των υφιστάμενων ξύλινων παραθυρόφυλλων με λινέλαιο, για προστασία από την υγρασία και τη φθορά του ξύλου, εξωτερικά και εσωτερικά.
3) Αφαίρεση των φθαρμένων κεράμων της κύριας ξύλινης κεραμοσκεπούς στέγης και αντικατάστασή τους με όμοια, για την αποφυγή της εισροής ομβρίων υδάτων, αφού προηγηθεί η αντικατάσταση των τυχόν σπασμένων και αποσαθρωμένων τμημάτων του πετσώματος και των τεγίδων με σανίδωμα και ξυλεία ίδιας μορφολογίας και διαστάσεων με το υφιστάμενο. Η ξυλεία θα είναι πριστή και θα έχει υποστεί επεξεργασία με υδατοδιαλυτό συντηρητικό ξυλείας υψηλής ποιότητας και διεισδυτικής ικανότητας, άχρωμο, παρέχοντας προστασία μακράς διαρκείας έναντι προσβολής από μικροοργανισμούς (παράσιτα, μύκητες κτλ), με την κατάλληλη προηγούμενη προετοιμασία της επιφάνειας. Παράλληλα θα τοποθετηθεί απλό ασφαλτόπανο άνωθεν του πετσώματος, για την προστασία από την υγρασία.
4) Αφαίρεση των φθαρμένων μεταλλικών φύλλων μολύβδου των δύο πυργίσκων, και τοποθέτηση δύο στρώσεων προστατευτικού καλύμματος. Το πρώτο θα αποτελείται από μεμβράνη ασφαλτικής βάσεως, με επίστρωση προστασίας από φύλλα αλουμινίου, πάχους 0,08mm και το δεύτερο από μεμβράνη οπλισμένη με πολυεστερικό πλέγμα και επικάλυψη ορυκτών ψηφίδων. Με τις δύο στρώσεις θα επιτευχθεί μέγιστη προστασία από τη φθορά και τις καιρικές συνθήκες και αποφυγή της εισροής ομβρίων υδάτων. Θα προηγηθεί η αντικατάσταση των σπασμένων και αποσαθρωμένων τμημάτων του πετσώματος των πυργίσκων με σανίδωμα ίδιας μορφολογίας και διαστάσεων με το υφιστάμενο, το οποίο ομοίως θα έχει υποστεί επεξεργασία με υδατοδιαλυτό συντηρητικό, για την προστασία από υγρασία και μικροοργανισμούς. Η προστατευτική επικάλυψη θα αποτρέψει την περαιτέρω εξέλιξη της φθορά μέχρις ότου γίνει η αποκατάσταση του μνημείου.
5) Για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής στέγης και φραγής των ανοιγμάτων, θα χρησιμοποιηθούν μεταλλικά ικριώματα εξωτερικά, σε θέσεις που θα κρίνει ο ανάδοχος, για την διευκόλυνση εκτέλεσης των εργασιών. Οι εξωτερικές επιφάνειες των ικριωμάτων θα καλυφθούν με λινάτσα ή συνθετικά υφαντά φύλλα που θα δεθούν κατάλληλα στα κάθετα και οριζόντια στοιχεία των ικριωμάτων με χοντρό σύρμα. Η τοποθέτηση των μεταλλικών ικριωμάτων θα καλύπτει όλες τις σχετικές διατάξεις που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία και θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις.
6) Επισκευή του περιμετρικού στο οικόπεδο φράχτη από συρματόπλεγμα και αντικατάσταση των φθαρμένων μερών του με νέο συρματόπλεγμα με οπές 10×4 cm, και τοποθέτηση νέων σιδερένιων πασσάλων ύψους 2μ, ανά 2μ μήκους, διατομής L, διαστάσεων 40x40x4mm, θεμελιωμένοι σε βάσεις από σκυρόδεμα διαστάσεων 0,3×0,3×0,6m.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ

1) Σφράγιση των ανοιγμάτων (θυρών, παραθύρων) με φύλλα άνθυγρης συνθετικής ξυλείας τύπου OSB, για την αποτροπή της εισροής ομβρίων εντός του κτιρίου.
2) Τοποθέτηση επίπεδης λαμαρίνας πάχους 1mm και ύψους 2 μ., περιμετρικά της προεξοχής από μπαγδατί σχήματος Γ στην πίσω (Β.Α.) όψη του κτιρίου και στερέωσή της με την τοποθέτηση στις ακμές μεταλλικών πασσάλων διατομής Γ, διαστάσεων 40x40x4mm., κατάλληλα στερεωμένων, για την κατακράτησή του λόγω πιθανής κατάρρευσης και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος στο κτίριο, λόγω επικινδυνότητας.
3) Τοποθέτηση πρόχειρης περίφραξης περιμετρικά στο οικόπεδο, εξωτερικά του υφιστάμενου λίθινου προστατευόμενου περίβολου. Η περίφραξη θα αποτελείται από συρματόπλεγμα με οπές 10×4 cm, ύψους 2μ., και από σιδερένιους πασσάλους ύψους 2μ, ανά 2μ μήκους, διατομής L, διαστάσεων 40x40x4mm, θεμελιωμένοι σε βάσεις από σκυρόδεμα διαστάσεων 0,3×0,3×0,6m.
4) Τοποθέτηση μεταλλικής θύρας απλού σχεδίου, στο μέσο της κύριας όψης του (Νοτιοδυτικής), διαστάσεων 2x2m, σύμφωνα με το σχέδιο της μελέτης.

Τρέχουσα κατάσταση

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και το πώς περιγράφεται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το όλο συγκρότημα. Σύμφωνα με την άνωθεν προκήρυξη:

ΠΑΛΑΤΑΚΙ

Το κτίριο φέρει φθορές λόγω μακροχρόνιας εγκατάλειψης και χρήζει άμεσων σωστικών επεμβάσεων προκειμένου να μην εξελιχθεί περαιτέρω η φθορά και να αποτραπεί η επικινδυνότητα. Αναλυτικότερα:

H κεραμοσκεπή του κτιρίου, η οποία στεγάζει τον κύριο όγκο του και έχει αντικατασταθεί σε παλαιότερη επέμβαση, παρουσιάζει τοπικά φθορές, με αποκολλήσεις κεράμων και οπές του ξύλινου σανιδώματος, που επιτρέπουν στα νερά της βροχής να εισρέουν στο κτίριο. Στους δύο πυργίσκους, τα μεταλλικά φύλλα επιστέγασης έχουν αποκολληθεί σε μεγάλο βαθμό, και το σανίδωμα κάτω από αυτά παρουσιάζει σημαντικές φθορές.

Περιμετρικά του κτιρίου, απουσιάζουν εντελώς όλες οι θύρες στο ισόγειο και στον όροφο, οι οποίες έχουν αφαιρεθεί και αποθηκευτεί, καθώς και κάποια παράθυρα. Τα ξύλινα παντζούρια βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση, κλειστά στις περισσότερες περιπτώσεις, και κάποια ανοιχτά, με φθορές. Σχεδόν όλοι οι υαλοπίνακες είναι σπασμένοι. Τα επιχρίσματα περιμετρικά του κτιρίου διασώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση και μόνο τοπικά παρουσιάζονται κάποιες αποκολλήσεις.

Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχουν οπές στα δάπεδα του ισογείου, περιμετρικά των επενδεδυμένων μεταλλικών πασσάλων, ενώ η ξύλινη σκάλα που οδηγεί στον όροφο, στο νότιο άκρο του κτιρίου, είναι αποσαθρωμένη, σε κακή κατάσταση.

Περιμετρικά, το οικόπεδο του ακινήτου είναι περιφραγμένο με απλό φράχτη από συρματόπλεγμα, στηριζόμενο σε μεταλλικούς πασσάλους, και η είσοδος γίνεται από μεταλλική πόρτα που φέρει απλή κλειδαριά.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ

Το κτίριο αυτό επίσης φέρει φθορές λόγω μακροχρόνιας εγκατάλειψης και χρήζει άμεσων σωστικών επεμβάσεων προκειμένου να μην εξελιχθεί περαιτέρω η φθορά και να αποτραπεί η επικινδυνότητα. Αναλυτικότερα:

H κεραμοσκεπή του κτιρίου, η οποία επισκευάστηκε το 1997, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα. Στο πίσω μέρος του κτιρίου (Β.Α. όψη) υπάρχει προεξοχή από μπαγδατί, η οποία φέρει έντονη φθορά και αποκολλήσεις, ειδικά στο άνω τμήμα (τριγωνικό αέτωμα), ενώ απουσιάζει πλήρως η επιστέγαση.

Περιμετρικά του κτιρίου, σώζονται μόνο τμηματικά τα αρχικά ξύλινα κουφώματά του, χωρίς παντζούρια και υαλοστάσια, σε κακή κατάσταση διατήρησης. Τα επιχρίσματα εξωτερικά, βρίσκονται σε αρκετά κακή κατάσταση, με κατά τόπους φθορές και αποκολλήσεις.

Περιμετρικά, το οικόπεδο του ακινήτου είναι περιφραγμένο σε μεγάλο τμήμα του με χαμηλή λίθινη περίφραξη, με κατά τόπους πλίνθινους πεσσούς, με κλιμακωτή πυραμιδοειδή απόληξη.

Θα το παρακολουθούμε το θέμα (με τη βοήθεια, φυσικά, των μελών της ομάδας “Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου” στο Facebook, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια πιέζουν τα τελευταία χρόνια για τη διεκδίκηση ενός προγράμματος προστασίας και ανάδειξης) και θα σας κρατούμε ενήμερους για οποιαδήποτε εξέλιξη – μιας και, με βάση πληροφορίες μας, μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει κάποια εργασία.

Must Read

Ψυχικό-ΓΣ Ελευθερούπολης 76-57: Άδοξο “τέλος” στα play offs για τον ΓΣΕ

Παρά την μεγάλη αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα, από την οποία διακατέχονταν οι φίλαθλοι του Γυμναστικού Συλλόγου...

Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας: Έρχεται η έκθεση των νέων μελών του (Παρασκευή 27 Μαΐου 2022)

Ο Φωτογραφικός  Όμιλος Καβάλας παρουσιάζει την έκθεση των νέων μελών του 31ου Σεμιναρίου Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας Αρχαρίων, ενός...

Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας: Συγκέντρωση και συναυλία κατά του πολέμου

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Πανελλαδικού Διήμερου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας καλεί τα...
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Ψυχικό-ΓΣ Ελευθερούπολης 76-57: Άδοξο “τέλος” στα play offs για τον ΓΣΕ

Παρά την μεγάλη αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα, από την οποία διακατέχονταν οι φίλαθλοι του Γυμναστικού Συλλόγου...

Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας: Έρχεται η έκθεση των νέων μελών του (Παρασκευή 27 Μαΐου 2022)

Ο Φωτογραφικός  Όμιλος Καβάλας παρουσιάζει την έκθεση των νέων μελών του 31ου Σεμιναρίου Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας Αρχαρίων, ενός σεμιναρίου που διεξάγεται κάθε χρόνο...

Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας: Συγκέντρωση και συναυλία κατά του πολέμου

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Πανελλαδικού Διήμερου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας καλεί τα σωματεία των εργαζομένων, τους πολιτιστικούς,...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ: «Θυμίαμα Μνήμης» στον Αείμνηστο ΝΙΚΟ!!

Ημέρα Θλίψης και Δικαίωσης! Επιτέλους, μετά από πέντε χρόνια «δικαιώνεται η μνήμη» του άδικου θανάτου του «Νίκου», όλων των...

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ: Απεριόριστο Αίσθημα Λύπης και Σεβασμού στον Ποντιακό Ελληνισμό!!

19 Μαΐου 1919 Οι αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας διαμαρτύρονται «πάντα ευπρεπώς» για την μη αναγνώριση από ολόκληρο τον Πλανήτη,...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία