11.8 C
Kavala
Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Μάκης Παπαδόπουλος: “Να στηρίξουμε όσους δημότες είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια”

Must Read

10 απινιδωτές εγκατέστησε η ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από το 2018) έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους χώρους...

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας ανανήψας από την COVID-19 αφηγείται

Ένας από τους πλέον γνωστούς συμπολίτες μας που που έζησε "από πρώτο χέρι" την νόσο COVID-19 είναι...

Rapid tests από την αντιπεριφέρεια Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τις κινητές...

Ο νέος κανονισμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που ψηφίστηκε την Πέμπτη από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, αποδεικνύει ότι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν έχει καμία επαφή με την τραγική υγειονομική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι δημότες μας.

Τα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που ορίζει ο νέος κανονισμός, για να γίνουν οι δημότες δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αποκλείουν ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που είναι μεν εργαζόμενοι, μικρο-επαγγελματίες, συνταξιούχοι, και από άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά αντιμετωπίζουν την απειλή της φτώχειας και βιώνουν πραγματικά προβλήματα καθημερινής επιβίωσης.

Η παράταξή μας, ήδη από το 2017, έχει διατυπώσει την πρόταση να επεκταθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, έτσι ώστε να πλησιάσουν τα Εθνικά Όρια Φτώχειας ανά μέγεθος νοικοκυριού.

Στόχος του Κοινωνικού Παντοπωλείου δεν είναι να καλύπτει μόνο όσους αντιμετωπίζουν την ακραία φτώχεια, αλλά και όσους ανήκαν κάποτε στα μικρομεσαία εισοδήματα και τώρα βρίσκονται στα Εθνικά Όρια της Φτώχειας.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:

Οικογενειακή
κατάσταση
Εθνικό Όριο ΦτώχειαςΠρόταση διοίκησης ΔήμουΠρόταση
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
Μεμονωμένο άτομο4.9173.6004.900
Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος
ή άτομο με 1 εξαρτώμενο μέλος
4.8007.350
Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος
ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη
5.4008.820
Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη
ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη
10.3266.00010.290
Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη
ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη
6.60011.760
Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη
ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη
7.20013.230

Η πρότασή μας βασίζεται στα επίσημα Εθνικά Όρια Φτώχειας που ανακοινώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και ακολουθεί το μοντέλο του ΟΟΣΑ για τον υπολογισμό του ορίου φτώχειας ανά μέγεθος νοικοκυριού.

Η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων θα πρέπει να συνοδευτεί με μία γενναία αύξηση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου από τις 145.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και να αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ανάλογα με τις ανάγκες.

Η δικαιολογία από τον Δήμαρχο Καβάλας ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής είναι “εκτός πραγματικότητας” μπροστά σε μία τέτοιας έκτασης κρίση, όπου κινδυνεύουν άμεσα οι δημότες μας.

Είναι πολιτική επιλογή του Δημάρχου Καβάλας να μην επενδύει πόρους για τη στήριξη των δημοτών μας, σε μία περίοδο που οφείλει να βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής του Δήμου την κοινωνική προστασία.

Η δική μας δέσμευση απέναντι στους δημότες ήταν, είναι και θα είναι: κανένα νοικοκυριό χωρίς πρόσβαση σε φαγητό, στέγη, νερό, ρεύμα και εκπαίδευση.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

10 απινιδωτές εγκατέστησε η ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από το 2018) έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους χώρους...

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας ανανήψας από την COVID-19 αφηγείται

Ένας από τους πλέον γνωστούς συμπολίτες μας που που έζησε "από πρώτο χέρι" την νόσο COVID-19 είναι ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας.

Rapid tests από την αντιπεριφέρεια Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, θα διοργανώσουν...

Τάνια Ελευθεριάδου: Ξεκάθαρο το Υπουργείο Ναυτιλίας για το λιμάνι της Κεραμωτής

Ξεκάθαρη είναι η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Ελευθεριάδου σχετικά με τη...

Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας: Νέο ωράριο καταστημάτων ως τις 16 Μαρτίου

Εκδόθηκε σήμερα το πρωί η Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.13805/4-3-2021 που ορίζει τα νέα μέτρα για την περίοδο από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -