11.8 C
Kavala
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Λαϊκή συγκέντρωση στην Νέα Καρβάλη για την ρύπανση – ΚΚΕ Καβάλας: Να μπει μόνιμος σταθμός μέτρησης ρύπων

Must Read

Ανοίγει ξανά το λιανεμπόριο…με την ελπίδα να μην ξανακλείσει! – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (φωτογραφίες)

2 μήνες μετά την επιβολή του 2ου lockdown για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2, η...

Το βίντεο της ημέρας: Μετά το λιμάνι της Καβάλας, δελφίνια και στη Νέα Ηρακλείτσα

Όσο συνηθισμένοι και να είμαστε στην εικόνα ενός δελφινιού ή ενός κοπαδιού δελφινιών, σίγουρα το να τα...

Σύλληψη για ναρκωτικά στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας

Συνελήφθησαν χθες (14-1-2021) το μεσημέρι, στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης...

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Νέα Καρβάλη (με βασικό σύνθημα το “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”) προγραμματίζουν, στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουλίου 2020, τα μέλη της πρόσφατα συσταθείσας “Πρωτοβουλίας για την προστασία του περιβάλλοντος Ν. Καβάλας” -σε μια προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης πάνω στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή. Το σημείο στο οποίο καλούνται να συγκεντρωθούν όσοι θέλουν να λάβουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας είναι η είσοδος του Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου.

ΚΚΕ Καβάλας: Μόνιμος σταθμός μετρήσεων ρύπων

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες,

Νέοι και νέες,

Εύλογες και απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι ανησυχίες σας σχετικά με το φαινόμενο «του νέφους», όπως το ονομάζετε, που προκαλείται από τα αέρια απόβλητα  των δύο χημικών μονάδων, πρόβλημα που κρατάει δεκαετίες τώρα.

Είναι γνωστό ότι στο σύνολό της η περιοχή μας και όχι μόνο γύρω από το χωριό σας, έχει επιβαρυνθεί από ρύπους για πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο αέριους, από τη λειτουργία μεγάλων χημικών βιομηχανιών  (ΕΛΦΕ, Μονάδα Αποθείωσης Πετρελαίων Πρίνου) και τις δεξαμενές πετρελαίου της AVIN.

Ωστόσο καμία επιδημιολογική μελέτη δεν έγινε μέχρι τώρα, για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος και στην περιοχή μας, η ένταση της εμπορευματοποίησης των φυσικών πόρων, του αέρα, του εδάφους, των νερών, των δασών, της γης, αποκαλύπτουν ακόμα πιο έντονα το αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Έλεγχος της μόλυνσης δεν μπορεί να υπάρξει διότι οι υπηρεσίες δημόσιας Υγείας είναι γυμνές απ’ το αναγκαίο προσωπικό, τεχνικά μέσα και υποδομές και ο σχεδιασμός για την πρόληψη και τον έλεγχο κινδύνων, όπως η μόλυνση του νερού, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα ακατάλληλα τρόφιμα, οι επιδημίες, είναι ανύπαρκτος ή πλήρως υποβαθμισμένος.

Σήμερα είναι γνωστό σε όλους ότι η επιστήμη, η τεχνολογία και η οικονομία, μπορούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τέτοιων μονάδων χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το «κόστος» όμως των μεθόδων που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν, δεν επιτρέπει την τοποθέτησή τους. Αυτό το «κόστος» είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του επιχειρηματικού-ιδιωτικού κέρδους και για αυτό το λόγο η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν αντιμετωπίζεται δεκάδες χρόνια τώρα. Αυτό το «κόστος», που πληρώνουν χρόνια τώρα με τη ζωή και την υγεία τους οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια, καθώς και οι κάτοικοι.

Προκαλούν και κοροϊδεύουν όλοι εκείνοι, Κυβέρνηση, κόμματα, Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές, Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις, όταν δηλώνουν ότι είναι στο πλευρό σας, γιατί αποδέχονται και υπηρετούν τη στρατηγική της ΕΕ «ο  ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή και το περιβάλλον γίνεται εμπόρευμα.

Η κοροϊδία τους όμως, είναι απύθμενη. Όχι μόνο δεν τους πιάνει πόνος για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη Ν. Καρβάλη και γενικά την περιοχή ανατολικά της Καβάλας, ως την πίσω αυλή της πόλης, αφού είναι πρόσφατη η απόφαση Κυβέρνησης, Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής και όλων των παρατάξεων στο δήμο Καβάλας, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης που το ΚΚΕ υποστηρίζει, για την κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την Ν. Καρβάλη. Υπ’ όψιν ότι στη λειτουργία της μονάδας δεν αποκλείεται η καρκινογόνα «καύση» των απορριμμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, Νέοι και νέες,

Καμία εμπιστοσύνη στις «λύσεις» που σας προτείνουν, που το μόνο που λένε είναι «επιτροπές» από φορείς με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων. Το έργο το έχουμε ξαναδεί!

Ξέρετε από πρώτο χέρι ότι οι όποιες μετρήσεις καταγραφής των στοιχείων της ρύπανσης γίνονται όταν «κατά τύχη» μειώνεται η παραγωγική δραστηριότητα στις χημικές μονάδες και επομένως εμφανίζονται «εντός ορίων» τα αποτελέσματα. Οι κάτοικοι όμως των γύρω χωριών όλες τις υπόλοιπες μέρες νιώθουν τα πραγματικά αποτελέσματα στο δέρμα, τα μάτια, την αναπνοή! Αυτά δεν καταμετριούνται αλλά και δεν μπορούν να κρυφτούν!

Καμία εμπιστοσύνη στα λόγια και τις προτάσεις των κυβερνητικών στελεχών. Αυτή η κυβέρνηση είναι που εν μέσω πανδημίας ψήφισε το νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ενισχύει την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων με θύμα το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή μας!

Η μόνη μας δύναμη είναι ο ασταμάτητος και ακούραστος αγώνας μας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες στην πόλη και τα χωριά.

Να διεκδικήσουμε με ευθύνη της κυβέρνησης εδώ και τώρα:

  • να γίνει επιδημιολογική μελέτη.
  • Να εγκατασταθεί μόνιμος σταθμός μετρήσεων της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης σε αέρα, γη και νερό για ολόκληρη την περιοχή, στην ευθύνη του υπουργείου περιβάλλοντος.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τις βιομηχανίες της περιοχής, που ελαττώνουν τις ρυπογόνες επιπτώσεις στο περιβάλλον (φίλτρα, τακτικοί έλεγχοι από κρατικούς φορείς που πρέπει να στελεχωθούν ανάλογα, αντιμετώπιση του προβλήματος της φωσφογύψου).

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Ανοίγει ξανά το λιανεμπόριο…με την ελπίδα να μην ξανακλείσει! – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (φωτογραφίες)

2 μήνες μετά την επιβολή του 2ου lockdown για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2, η...

Το βίντεο της ημέρας: Μετά το λιμάνι της Καβάλας, δελφίνια και στη Νέα Ηρακλείτσα

Όσο συνηθισμένοι και να είμαστε στην εικόνα ενός δελφινιού ή ενός κοπαδιού δελφινιών, σίγουρα το να τα βλέπουμε ξανά και ξανά εξακολουθεί...

Σύλληψη για ναρκωτικά στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας

Συνελήφθησαν χθες (14-1-2021) το μεσημέρι, στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας...

Μάκης Παπαδόπουλος: “Οι συκοφαντίες και τα ψέματα για το πάρκινγκ ‘Ροδόπη’ δεν μας αγγίζουν”

Καταγγέλλουμε ως απολύτως ψευδή και συκοφαντικά τα όσα αναφέρονται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΪΝΗ εναντίον της παράταξής μας σχετικά με το...

“Επέστρεψε” το συντριβάνι της κεντρικής πλατείας Καβάλας (βίντεο)

Τους τελευταίους μήνες γίνεται μια προσπάθεια από τη δημοτική αρχή Καβάλας για να αναμορφώσει την (πολύπαθη) κεντρική πλατεία -την γνωστή και ως...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -