Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Κρίσιμες ώρες για τον Πρίνο

Must Read

Σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται πλέον το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου, καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Energean Oil & Gas και του σωματείου των εργαζόμενων βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί. Αν και τα πνεύματα ήταν ήδη οξυμένα τους τελευταίους μήνες, με αφορμή το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που εξήγγειλε η Energean, η κατάσταση την τελευταία εβδομάδα δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η εθελούσια έξοδος, οι ενισχύσεις-δάνεια και οι φόβοι για απολύσεις

Εδώ και καιρό είναι γνωστό πως το κοίτασμα του Πρίνου δεν είναι στην καλύτερή του φάση. Οι οικονομικές ζημιές που έχουν συσσωρευτεί από την εκμετάλλευση του μοναδικού “ζωντανού” κοιτάσματος στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ (σύμφωνα με στοιχεία της Energean) τα 200 εκατομμύρια € – με τα 32 εξ αυτών να προκύπτουν μέσα στο 2021, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε τον Ιούλιο στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες λόγω του κορωνοϊού (και της μεγάλης μείωσης της τιμής ου πετρελαίου μέσα στο 2020), η Energean Oil & Gas αναμένει ως “μάννα εξ ουρανού” την ενίσχυση (υπό μορφή 2 δανείων με εγγύηση του δημοσίου) ύψους 100 εκατομμυρίων € που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής κυβέρνησης. Μια ενίσχυση η οποία -σύμφωνα με την Energean- στοχεύει τόσο στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον όσο και στη μεταστροφή των δραστηριοτήτων εξόρυξης προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Πέραν, όμως, της διαμάχης που προκάλεσε σε πολιτικό επίπεδο η έγκριση της οικονομικής ενίσχυσης της Energean, το σοβαρότερο ζήτημα που έχει προκύψει είναι αυτό της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Η Energean έχει καταστήσει σαφές εδώ και αρκετό καιρό πως το μόνιμο προσωπικό θα πρέπει να μειωθεί προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι (σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το energypress.gr, ο προϋπολογισμός του 2021 που κατατέθηκε στην ΕΔΕΥ λαμβάνει υπόψη του και τη σταδιακή μείωση του μόνιμου προσωπικού στους 180 εργαζόμενους το 2022 από τους 240 σήμερα).

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για μείωση του προσωπικού εντάσσεται και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (με ανώτατη αποζημίωση που ανερχόταν σε 120.000 €) που “έτρεξε” τους περασμένους μήνες.

Ένα πρόγραμμα που ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο οποίος ήταν ο εισηγητής της τροπολογίας για την ενίσχυση της Energean, είχε δηλώσει πως δεν γνώριζε ότι ήταν σε εξέλιξη (παρά το γεγονός πως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Νικολάου τον διέψευσε, λέγοντας -στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας στις 22 Απριλίου 2021- πως η κυβέρνηση ήταν πλήρως ενήμερη), και το οποίο τελικά αποδέχτηκαν 11 εργαζόμενοι.

Όλα αυτά, όμως, έχουν προκαλέσει όχι μόνο την αντίδραση του σωματείου των εργαζόμενων στα πετρέλαια (το οποίο εδώ και καιρό τονίζει ρητά πως η οποιαδήποτε απώλεια θέσης εργασίας και η ενδεχόμενη αντικατάστασή τους από εργολαβικά συνεργεία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Πρίνου) αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (τα οποία κάνουν λόγο για ένα σχέδιο-προάγγελο για απολύσεις εργαζόμενων).

Στα τέλη Ιουλίου, μάλιστα, το όλο ζήτημα τέθηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο – με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη να διερωτάται “ποια σχετική πρόβλεψη υπήρχε στη σύμβαση με την οποία παρασχέθηκε η πλουσιοπάροχη ενίσχυση και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί στην εν λόγω εταιρεία η προστασία των θέσεων εργασίας, αλλά και ποιες θα είναι συνέπειες στην περίπτωση που αυτό τελικά δεν συμβεί.” και να σημειώνει πως “δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οικονομική στήριξη μιας επιχείρησης, και μάλιστα με το ιλιγγιώδες ποσό των 100 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η επιχείρηση απεργάζεται σχέδια απολύσεων και αντικατάστασης εργαζομένων με χαμηλότερου κόστους εργολαβικούς!”

Ένας “θερμός” Αύγουστος

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η κατάσταση έδειξε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο -κάτι που οδήγησε τη διοίκηση της Energean να αποφασίσει την άμεση αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας στον Πρίνο, επικαλούμενη “λόγους ασφαλείας”.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021:

Η Energean καταδικάζει απερίφραστα τα νέα περιστατικά βίας σε βάρος εργαζομένων της που έλαβαν χώρα την Τετάρτη 4 Αυγούστου, στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Ν. Καρβάλης και δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα νόμιμα μέσα για την αντιμετώπισή τους. Η ασφάλεια των εργαζομένων μας είναι αδιαπραγμάτευτη, η εποχή της βίας και των τραμπουκισμών στον Πρίνο θα κλείσει οριστικά, παίρνοντας μαζί της και όσους εξακολουθούν ακόμη να είναι θιασώτες της.

Ήδη από την Τετάρτη έχει δοθεί εντολή προς τον Διευθυντή των εγκαταστάσεων του Πρίνου για την άμεση αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας για λόγους ασφαλείας, μετά τα νέα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας προς εργαζόμενους της εταιρείας, την πρόκληση φθοράς σε περιουσιακά στοιχεία εργαζομένων και την παρεμπόδιση της εισόδου σε εργαζόμενους και στελέχη της εταιρείας, που ουσιαστικά συνιστά κατάληψη του εργοστασίου.  Μεταξύ δε των στελεχών οι οποίοι προπηλακίσθηκαν παρόντων εκπροσώπων του Σωματείου εργαζομένων και τους απαγορεύθηκε η είσοδος από ομάδα περιφρούρησης που λειτουργεί πλησίον της πύλης του εργοστασίου είναι και ο Τεχνικός Ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ο οποίος και κατήγγειλε το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Με ευθύνη, συνεπώς, του Σωματείου Εργαζομένων, ο Πρίνος από την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 λειτουργεί χωρίς Τεχνικό Ασφαλείας!


Η Energean επίσης ενημέρωσε για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και την ΕΔΕΥ, επισημαίνοντας ότι πλέον δεν είναι δυνατή η διασφάλιση της λειτουργίας με τρόπο που να εγγυάται την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο καθώς και του περιβάλλοντος. Η διοίκηση εκφράζει παράλληλα, την έκπληξή της για τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες, οι οποίες στερούνται, πέραν του οποιουδήποτε νομικού ερείσματος, και της οποιασδήποτε λογικής: όχι μόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα οποιαδήποτε απόλυση εργαζομένου ή περικοπή αποδοχών εργαζομένων, αλλά και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση αποδέχθηκε πρόταση του Σωματείου των εργαζομένων για έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας!

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων στην Kavala Oil “Το Βαρέλι” Μανώλης Κελαϊδάκης, μιλώντας στο Kavala Portal, απάντησε λέγοντας πως:

Η αστυνομία διαβεβαιώνει πως δεν έγινε τίποτα το μεμπτό. Όλα αυτά γίνονται με αποκλειστικό σκοπό να στραφεί το ενδιαφέρον αλλού, προς τα εκεί που επιθυμεί η Energean – και όχι στο πραγματικό πρόβλημα, δηλ. τη δημιουργία ανασφαλών συνθηκών λειτουργίας εξαιτίας αιφνίδιων και επιπόλαιων εντολών, οι οποίες μάλιστα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα εισηγούνται τόσο ο διευθυντής των εγκαταστάσεων όσο και οι προϊστάμενοι.

Αυτές οι εντολές θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζόμενων, των εγκαταστάσεων του Πρίνου αλλά και του ίδιου του περιβάλλοντος. Φεύγουν οι 11 εργαζόμενοι που αποδέχτηκαν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, αλλά δεν αντικαθίστανται από νέο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Αυτό ανέφερε και ο διευθυντής των εγκαταστάσεων όταν του ζητήθηκε η αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας – ένα αίτημα που ο ίδιος του το απέρριψε.

Όλα αυτά τα θέσαμε και ενώπιον κλιμακίου της ΓΣΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, το οποίο την περασμένη Πέμπτη επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις στον Πρίνο.

Είχε προηγηθεί η παρακάτω ανακοίνωση από το σωματείο των εργαζόμενων:

αλλά και η αποστολή ενός εξωδίκου στην Energean (συνταγμένο, όπως αποδείχτηκε, από τη δικηγόρο και βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου), στο οποίο τονιζόταν πως:

  • οι εργασιακές συνθήκες  έχουν ήδη φτάσει σε εκείνο το όριο, πάνω από το οποίο δεν είναι εφικτή η παροχή εργασίας, χωρίς να υφίσταται κίνδυνος για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων
  • η συνθήκη εργασίας είναι τα συνεχόμενα 12ωρα, η εξουθένωση των εργαζομένων, η μείωση του προσωπικού και η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με ανειδίκευτους εργαζόμενους ή με εργολαβικούς
  • δεν έχει καλυφθεί η θέση του χειριστή παραγωγής της Β’ βάρδιας στις εγκαταστάσεις των εξεδρών-έπειτα από συνταξιοδότηση του μέχρι πρότινος χειριστή- και η κάλυψη της θέσης γίνεται με 12ωρη εργασία των άλλων δύο χειριστών των άλλων βαρδιών, κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας
  • απομακρύνθηκαν 11 εργαζόμενοι, οι εργασίες των οποίων καλύπτονται από 12ωρα άλλων βαρδιών
  • υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος  μεγάλης έκτασης από την υποστελέχωση των βαρδιών  της παραγωγής, του υποσταθμού και του χημείου, ενώ πρέπει να λειτουργούν με πολύ αυστηρούς κανόνες ασφαλείας ( λόγω της πολύ βαριάς επικινδυνότητας και της παρουσίας Η2Ο υδρόθειου).

Και όλα δείχνουν πως οι επόμενες εβδομάδες δεν θα είναι καθόλου ειρηνικές…

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Διακοπή νερού, τα ξημερώματα, στην Καβάλα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ανακοινώνεται ότι λόγω εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης θα διακοπεί η παροχή νερού την Παρασκευή 01-03-2024 από ώρα 24:00 τα...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!