Ένα φροντιστήριο φέρεται πως «διαφήμιζε» σε φοιτητές ότι δήθεν μπορεί να «δώσει» εκείνο εξετάσεις εξ αποστάσεως αντ’ αυτών.
Τούτο έγινε γνωστό μετά από επώνυμη καταγγελία στην οποία προχώρησε ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών στον ενημερωτικό -για θέματα εκπαίδευσης- ιστότοπο alfavita.gr! Στην καταγγελία αυτή γινόταν γνωστό πως το εν λόγω φροντιστήριο πρότεινε στους φοιτητές που ετοιμάζονται για τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου, να απαντήσουν οι καθηγητές του στα θέματα αντί αυτών.
Μετά και από αυτή την καταγγελία, ο αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης κατέθεσε, την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), το Υπουργείο ζητά τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών από τις ενέργειες φορέα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης ως προς την παροχή υπηρεσιών προς φοιτητές των πανεπιστημίων, οι οποίες παραβιάζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων των Α.Ε.Ι.
Το φροντιστήριο έχει έδρα…την Καβάλα!
Η καταγγελία του καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Γεωργίου Σταμέλου ήταν -όπως αναφέραμε και νωρίτερα- επώνυμη, και μάλιστα σε αυτήν γίνεται λόγος για ένα φροντιστήριο με έδρα…την Καβάλα -το οποίο, μάλιστα, και κατονομάζεται δημόσια!
(Σχόλιο γράφοντος: Το αν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε το όνομα του φροντιστηρίου, την στιγμή που υπάρχει σε βάρος του επώνυμη καταγγελία αλλά και -κατά δήλωση- μηνυτήρια αναφορά, είναι κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα – και για το οποίο είμαστε σε επικοινωνία με τον νομικό μας σύμβουλο)
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Σταμέλο το εν λόγω φροντιστήριο διαφήμιζε εντός του ιστότοπού του ότι:
Μπορούμε να αναλάβουμε τη διεκπεραίωση των γραπτών online εξετάσεων σας.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας και να συμπληρώσετε τη φόρμα με τις πληροφορίες που γνωρίζετε σχετικά με τις εξετάσεις. Μας ενημερώνετε με τη μέρα και τις ώρες που θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις και μας αποστέλλετε και την ύλη του μαθήματος. Στη συνέχεια, εμείς αναλαμβάνουμε να παρέχουμε τον αρμόδιο εκπονητή, γνώστη του αντικειμένου που θα αναλάβει να γράψει για εσάς την εξέταση και να σας την αποστείλει. Την ώρα που θα ξεκινήσει η εξέταση θα μας αποστείλετε τις ερωτήσεις και μετά εμείς θα σας αποστείλουμε τις απαντήσεις μέσα στο χρονικό περιθώριο που πρέπει.”
Εικόνες από το κείμενο αυτό, όπως είχε αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του φροντιστηρίου, έχουν ήδη αναρτηθεί και από το alfavita.gr (μετά και από την καταγγελία του κ. Σταμέλου) – επιβεβαιώνοντας, έτσι, τα λεγόμενά του. Πάντως, λίγη ώρα αργότερα η επίμαχη αυτή παράγραφος διαγράφτηκε από το site του φροντιστηρίου.
Τι προβλέπει το υπουργείο Παιδείας
Από την πλευρά του, το υπουργείο έχει προτείνει οι εξετάσεις να γίνουν είτε δια ζώσης με την τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, είτε προφορικά σε συνδυασμό με εργασία, είτε ηλεκτρονικά.
Πάντως, όπως έχει αναφέρει στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο κ. Διγαλάκης, προτιμότερο είναι να μην επιλέγουν τις διαδικτυακές εξετάσεις εάν δεν έχει διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Ήδη στο εξωτερικό sites προτείνουν τρόπους διαδικτυακής εξαπάτησης σε ηλεκτρονικές εξετάσεις.
Ωστόσο, τα ΑΕΙ είναι αυτοδιοίκητα και αυτά τελικά θα επιλέξουν τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.
Πάντως η εμφάνιση μίας τέτοιας καταγγελίας ενισχύει τα ερωτήματα για το πόσο αδιάβλητες μπορεί να είναι οι εξ αποστάσεως εξετάσεις και υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρά μέτρα από τα ΑΕΙ.
Όπως ανέφερε στην “Καθημερινή” ο κ. Διγαλάκης, η υπουργική απόφαση ζητά από τα ΑΕΙ να περιγράψουμε με ακρίβεια πως θα διασφαλίσουν το αδιάβλητο των εξ αποστάσεως εξετάσεων, σε περίπτωση που τις προκρινουν.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί ο καθηγητής να ζητήσει οι φοιτητές να βιντεοσκοπούν όλη την ώρα τις εξετάσεις τους και κατόπιν να ελέγξει, δειγματοληπτικά, εάν ήταν όλη την ώρα στο γραφείο τους.