Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Υπάρχει λόγος για να πανικοβαλλόμαστε;

Must Read

ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΤΜ Αναλήψεων και Καταθέσεων στην Κεραμωτή.

Δημοσιογραφική Δικαίωση Δικαιώθηκε η Συνεργάτιδα – Δημοσιογράφος του KAVALA PORTAL, Έφη Βαλίλα, όταν πριν...

ΤΗΛΟΣ: Το Παράδειγμα ενός Δυναμικού Πυλώνα Ανακύκλωσης.

«600 εκατ. Ευρώ» για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης στη χώρα μας»

Η ομιλία της υποψήφιας δημάρχου Καβάλας Αναστασίας Ιωσηφίδου

Αγαπητοί φίλοι και φίλες Είναι κάποιες στιγμές που όλη η ζωή μας περνά μέσα...

Πάνω που έχουμε αρχίσει, αργά αλλά σταθερά, να έχουμε ξεπεράσει -τουλάχιστον όσον αφορά τις υγειονομικές συνέπειες- την παρουσία του κορωνοϊού SARS-COV-2 και της νόσου COVID-19, και μια “νέα” ασθένεια απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες την κοινή γνώμη.

Και λέμε “νέα” (εντός εισαγωγικών) διότι μιλάμε, στην πραγματικότητα, για μια γνωστή στην ιατρική κοινότητα ασθένεια, η οποία προκαλείται από έναν ιό που εντοπίστηκε σε πιθήκους το 1958 και σε ανθρώπους το 1970!

Ο λόγος για την ευλογιά των πιθήκων, μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένα ζώα και ανθρώπους.

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 ο ΕΟΔΥ για τον εντοπισμό ενός ύποπτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα (την Δευτέρα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν σε έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, έχουν διακομιστεί στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης), θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την ευλογιά των πιθήκων και να απαντήσουμε στο ερώτημα που θέσαμε στον τίτλο του άρθρου:

Υπάρχει λόγος για να πανικοβαλλόμαστε;

Εντοπίσαμε, λοιπόν, ένα κείμενο που αναρτήθηκε στα social media από τον παθολόγο Παναγιώτη Χούπα (https://www.facebook.com/panagiotis.houpas), το οποίο και -αφού αφού επιβεβαιώσαμε τα όσα γράφονται, ρωτώντας τον Καβαλιώτη παθολόγο Μιχάλη Σωτηρόπουλο)- αποφασίσαμε να κοινοποιήσουμε προκειμένου να δώσουμε απάντηση στο ερώτημά μας.

Το κείμενο αυτό αναφέρει τα εξής:

Έχει προκύψει ένα θεματάκι με τον ιό της ευλογιάς του πιθήκου και, όπως συνήθως, θα γραφούν/ακουστούν οι συνήθεις ανοησίες από τους συνήθεις υπόπτους (κυνηγούς των κλικ και συνωμοσιολόγους). Γι’ αυτό σπεύδω να γράψω μερικά τινά.

1) Ο ιός αυτός είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες (1958) και δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Δημόσια υγεία.

2) Είναι συγγενής του ιού της ευλογιάς του ανθρώπου, πολύ ηπιότερος όμως (θυμίζω ότι ο ιός της ευλογιάς του ανθρώπου έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη).

3) Η ονομασία του είναι εντελώς παραπλανητική, διότι οι πίθηκοι είναι ένα μόνο από τα είδη ζώων που μπορούν να νοσήσουν από αυτόν και δεν αποτελούν τη φυσική δεξαμενή του. Η ονομασία προήλθε από τις περιστάσεις υπό τις οποίες ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά: είχε προσβάλει δυο πληθυσμούς πιθήκων που φυλάσσονταν σε εργαστήριο βιολογικών ερευνών (είναι να μην σου βγει το όνομα).

4) Η φυσική δεξαμενή του ιού (το πού δηλαδή κατοικοεδρεύει υπό συνήθεις συνθήκες) είναι άγνωστη, ωστόσο πιθανολογείται ότι βρίσκεται σε πληθυσμούς αγρίων τρωκτικών, στην υποσαχάρια Αφρική (καθόλου πρωτότυπο, η περιοχή είναι δεξαμενή πολλών ιών). Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ανιχνεύθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) το 1970.

5) Η μετάδοση γίνεται μετά από επαφή με μολυσμένα ζώα και τις εκκρίσεις τους, ιδιαίτερα μετά από δάγκωμα, γρατζουνιά κ.λπ. Ο ιός πάντως μπορεί να μπει στο ανθρώπινο σώμα πρακτικά από οπουδήποτε. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως από το αναπνευστικό (μεγάλα σταγονίδια), αλλά και από οποιαδήποτε επαφή με σωματικά υγρά (ακόμα και μέσω ρούχων ή κλινοσκεπασμάτων).

6) Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα της ανθρώπινης ευλογιάς: πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, εξάντληση και αργότερα εκείνο το τυπικό εξάνθημα που αρχίζει από επίπεδες βλάβες και καταλήγει σε φυσαλίδες γεμάτες με υγρό. Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι η ευλογιά των πιθήκων προσβάλλει επίσης και τους λεμφαδένες. Όλα πάντως τα συμπτώματα είναι, κατά κανόνα, ηπιότερα της ανθρώπινης ευλογιάς.

7) Στην παρούσα χρονική συγκυρία υπάρχουν μερικές δεκάδες κρούσματα παγκοσμίως, κυρίως στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ισπανία). Είναι δηλαδή έξαρση και όχι (φυσικά) επιδημία.

8 ) Επιδημιολογικώς η ευλογιά των πιθήκων έχει στοιχεία μάλλον καθησυχαστικά. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού (ο μέσος όρος ατόμων που κολλάνε από ένα μολυσμένο άτομο), το γνωστό σε όλους R, είναι μικρότερο ή το πολύ ίσο της μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι δεν ευνοείται η έναρξη ή διατήρηση επιδημίας. Επίσης, η θνητότητα του ιού αυτού είναι 1% έως 10% και τα νυν περιστατικά της Ευρώπης οφείλονται στην εκδοχή του 1%. Ο συνδυασμός λοιπόν χαμηλής μεταδοτικότητας και χαμηλής θνητότητας μας υποχρεώνει να επιτηρούμε, να παρεμβαίνουμε, να μαθαίνουμε, αλλά όχι να χαλάμε τον κόσμο.

9) Εξάρσεις συμβαίνουν κατά καιρούς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (αναμενόμενο) και εκτός Αφρικής υπήρξε μία με 47 (σαρανταεπτά) κρούσματα το 2003 στις ΗΠΑ (Κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να κάνει εισαγωγή τρωκτικών από την Αφρική. Ευτυχώς δεν υπήρξε κανείς θάνατος).

10) Το «νέο» είναι ότι πολλά τωρινά κρούσματα φέρονται να είχαν σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους, μάλλον απρόσμενο σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε έως τώρα. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν επισήμως τους MSM (άνδρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άνδρες) ως ομάδα υψηλού κινδύνου.

11) Ελάχιστα από τα νυν κρούσματα είχαν ταξιδέψει στην Αφρική. Στα 8 περιστατικά του ΗΒ μόνο το 1 είχε ταξιδέψει (στη Νιγηρία), αυτό το κρούσμα όμως δεν είχε καμία επαφή με τα υπόλοιπα 7 στα οποία πιθανολογείται η σεξουαλική μετάδοση! Το μέγα ερώτημα λοιπόν είναι πώς βρέθηκε και πού βρίσκεται ο ιός στο ευρωπαϊκό έδαφος.

12) Το πλέον καθησυχαστικό μήνυμα που πρέπει να ληφθεί από όλους είναι ότι στις 24 Σεπτεμβρίου του 2019, ο FDA ενέκρινε το εμβόλιο Jynneos κατά της ανθρώπινης ευλογιάς, το οποίο, λόγω της συγγένειας των ιών είναι περίπου 85% αποτελεσματικό και κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων! (Για το εμβόλιο αυτό υπάρχουν έτοιμα αποθέματα λόγω του θεωρητικού κινδύνου να επανακάμψει η ευλογιά ως τρομοκρατικό ή βιολογικό όπλο).

Πηγές:

https://www.cdc.gov/poxvirus/monkeypox/about.html
https://www.gov.uk/government/news/monkeypox-cases-confirmed-in-england-latest-updates
https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2022/05/18/927043767/rare-monkeypox-outbreak-in-u-k-and-europe-what-is-it-and-should-we-worry

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην νοσήσω;

Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.

πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό

καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς

μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων

μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Must Read

ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΤΜ Αναλήψεων και Καταθέσεων στην Κεραμωτή.

Δημοσιογραφική Δικαίωση Δικαιώθηκε η Συνεργάτιδα – Δημοσιογράφος του KAVALA PORTAL, Έφη Βαλίλα, όταν πριν...

ΤΗΛΟΣ: Το Παράδειγμα ενός Δυναμικού Πυλώνα Ανακύκλωσης.

«600 εκατ. Ευρώ» για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης στη χώρα μας»

Η ομιλία της υποψήφιας δημάρχου Καβάλας Αναστασίας Ιωσηφίδου

Αγαπητοί φίλοι και φίλες Είναι κάποιες στιγμές που όλη η ζωή μας περνά μέσα...
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΤΜ Αναλήψεων και Καταθέσεων στην Κεραμωτή.

Δημοσιογραφική Δικαίωση Δικαιώθηκε η Συνεργάτιδα – Δημοσιογράφος του KAVALA PORTAL, Έφη Βαλίλα, όταν πριν...

ΤΗΛΟΣ: Το Παράδειγμα ενός Δυναμικού Πυλώνα Ανακύκλωσης.

«600 εκατ. Ευρώ» για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης στη χώρα μας» Τήλος παρούσα κατάσταση

Η ομιλία της υποψήφιας δημάρχου Καβάλας Αναστασίας Ιωσηφίδου

Αγαπητοί φίλοι και φίλες Είναι κάποιες στιγμές που όλη η ζωή μας περνά μέσα σε δευτερόλεπτα μπρος από τα...

“Ώρα Δημιουργίας”: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το δήμο Καβάλας η Αναστασία Ιωσηφίδου (φωτογραφίες)

Με κεντρικό της σύνθημα την ανατροπή "της ολέθριας πορείας στην οποία οδηγείται ο Δήμος και η πόλη από μια διοίκηση η οποία...

Θάσος: Βούτηξε σε μικρό βάθος και χτύπησε στον αυχένα – Κίνδυνος για μόνιμη αναπηρία

Τραγική κατάληξη είχε, πριν από λίγες ημέρες, η προσπάθεια ενός 47χρονου παραθεριστή από τη Ρουμανία να βουτήξει στα νερά της Θάσου. Συγκεκριμένα,...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία