Τις τελευταίες ημέρες έχουν κυκλοφορήσει στο Internet διάφορα σενάρια που κάνουν λόγο για την πρόθεση μιας ελληνικής επιχείρησης με την επωνυμία “PRATON Group” (η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της μόλις το φθινόπωρο του 2023, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό της, και έχει έδρα της την Βιομηχανική Περιοχή Ξάνθης) να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής σύγχρονων οπλικών συστημάτων κάπου μεταξύ Καβάλας και Δράμας (δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το πού ακριβώς προτίθενται οι ιθύνοντες της “PRATON Group” να κατασκευάσουν το εργοστάσιο).
Σίγουρα ένα σενάριο για τη λειτουργία ενός εργοστασίου δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί ως μια θετική είδηση, ωστόσο επειδή έχουμε “ακούσει πολλά κεράσια” τα τελευταία χρόνια καλό είναι να “κρατάμε μικρό καλάθι”…
Το πλέον πληρέστερο δημοσίευμα που διαβάσαμε αναρτήθηκε στον ιστότοπο futurewarfare.gr, και αναφέρει τα εξής:
Σύμφωνα με άρτια επιβεβαιωμένες πηγές η Ελληνική εταιρεία PRATON Group ετοιμάζει μονάδα κατασκευής σύγχρονων οπλικών συστημάτων στην Καβάλα – Δράμα
Υπό εξέλιξη βρίσκεται η φωλιά θαλασσίων drone και USV σε Καβάλα – Δράμα. Το δίκτυο κατασκευής οχημάτων θα περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη τακτικού επιπέδου, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας-υποθαλάσσια (PONTOS όνομα του προτύπου) ακτίνας δράσης 600 χλμ με μέγιστη ταχύτητα 100 χλμ/ώρα και ένα ενοποιημένο δίκτυο θαλάσσιας επιτήρησης, αναγνώρισης, ιχνηλάτησης και κρούσης απειλών.
Η εταιρεία διαθέτει την δυνατότητα ενσωμάτωσης mini-drone σε διάφορες πλατφόρμες της καθώς και εισαγωγή υλικών απορρόφησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των εχθρικών ραντάρ (stealth) στα συστήματά της με σκοπό την αύξηση της φονικότητας έναντι αντιπάλων. Οι δυνατότητες ανάπτυξης των μονάδων αφορούν ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί πως αναπτύσσεται και εγχώριο σύστημα φόρτισης για μη επανδρωμένα υποβρύχια έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας (ύπνου) μέχρι να κληθούν να εντοπίσουν την απειλή (η τεχνολογία αυτή υπάρχει και στο αμερικανικό Manta-Ray της DARPA).