Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για τους ελαιοπαραγωγούς της Θάσου

Must Read

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί της Θάσου από το φαινόμενο της «ακαρπίας» της ελιάς. Βρίσκονται αντιμέτωποι -για πολλοστή φορά- με την καταστροφή της σοδειάς τους, χωρίς την κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, καθώς το πρόβλημα της ακαρπίας-σχινοκαρπίας στην ελιά αναγνωρίζεται ως «ζημιογόνο αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».

Συγκεκριμένα, οι καιρικές συνθήκες που υπήρχαν στο νησί όλο το προηγούμενο διάστημα (ανομβρία) είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι πουρνάρια και αγριελιές να ξεραθούν και να πέσει η παραγωγή στο 5-10% της προηγούμενης χρονιάς. Η απόγνωση των ελαιοκαλλιεργητών από την απώλεια εισοδήματος και τα αυξημένα κόστη των καλλιεργητικών εσόδων είναι μεγάλη.

Συνάμα, η νέα ΚΑΠ οδηγεί σε επιδείνωση των όρων παραμονής των βιοπαλαιστών αγροτών στην παραγωγή, με μειώσεις πάνω από 20% στη βασική ενίσχυση που καταγράφηκαν και στην πρόσφατη πληρωμή της προκαταβολής της. Οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε τομείς, όπως η ελαιοκαλλιέργεια, κ.ά., στους οποίους είχαν κατοχυρωθεί υψηλές τιμές ιστορικών δικαιωμάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

– Την άμεση καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή από το πρόβλημα της ακαρπίας.
– Την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.
– Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.
– Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες,
– Να μειωθεί το κόστος παραγωγής λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και τα εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και τα εφόδια και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης και διατροφής).
– Να εξασφαλιστούν εγγυημένες τιμές στην ελιά και το λάδι, που να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Μανωλάκου Διαμάντω
Στολτίδης Λεωνίδας

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Podcast “Η Επέλαση των Βαρβάρων”, ΕΠ. 35: Πεσμένη γέφυρα; Όχι. Στρατόπεδο; Όχι. Πάρκο Χριστουγέννων; Ναι!

Δεν γίνεται να έχουν όλοι οι άλλοι Χριστουγεννιάτικα πάρκα και εκδηλώσεις και εμείς εδώ στην Καβάλα να μην έχουμε…...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!