Μια κριτική από τον Μιχάλη Μερκουρόπουλο
Πάντα υπάρχει ένας παραπάνω λόγος για να πας !
- Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε είδα τελευταία φορά θεατρική παράσταση σε θεατρικό χώρο σαν θεατής. Πέρασε πολύ καιρός!
- Ήταν η πρεμιέρα του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων και ποιος θέλει να λείπει από τη γιορτή;
- Εθνικό θέατρο είναι αυτό και συνήθως η τελευταία στάση της περιοδείας στη Β. Ελλάδα είναι οι Φίλιπποι.
- Κόκλας, Αβαρικιώτης, Γουλιώτη, Μπιμπής είναι τα πρόσωπα που ανεβάζουν τις προσδοκίες.
- Υπάρχει και λίγη περιέργεια. Πως είναι τα πράγματα στη μετά Λιγνάδη εποχή;
- Ιππείς , το πρωτοείδα με τον Κάρολο Κουν, το ξαναείδα, το ξαναείδα….σήμερα σκηνοθετεί και χορογραφεί ο Κωσταντίνος Ρήγος
Δροσερή βραδιά και κινητικότητα αρκετή στο πάρκινγκ , μάλλον θα έχει κόσμο τελικά! Μπαίνουμε φορώντας τη μάσκα μας. Υπάρχουν αρκετοί εθελοντές στη σκηνή. Όλοι είναι χαρούμενοι για το ξεκίνημα, όπως και ο Δήμαρχος με τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ που βρίσκονται στην υποδοχή. Τον καλλιτεχνικό Δ/ντη τον συναντήσαμε έξω να επιβλέπει όλα τα πόστα. Στις 9.30 μ.μ ξεκινάει….και είμαστε περίπου 800 αραιοκαθισμένοι.
Ο σκηνικός χώρος έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η συνθήκη ξεκάθαρη, μια παλαίστρα , ένα γυμναστήριο όπου νεαροί αθλητές γυμνάζονται κάνοντας Κατακόρυφο, τροχό και ενόργανη γυμναστική καθώς στη σκηνή υπάρχουν και πολλοί πλάγιοι ίπποι . Οι ηθοποιοί αθλούνται και αντί για κουδούνι ακούμε και βλέπουμε να φωνάζουν τις εί; -ΙΠΠΕΙΣ .
Μάλλον κάτι καλό θα δούμε………
Στο βάθος της σκηνής υπάρχει σκεπασμένος χώρος αναψυχής όπου πραγματοποιείται rave πάρτι. Η αλήθεια είναι πως η μουσική της παράστασης κάλυπτε μεγάλη γκάμα ρυθμών και ειδών εκτός της παραδοσιακής. Στη μεγάλη παρέα των αγοριών ο σκηνοθέτης συμπλήρωσε και μια γυναίκα τη Στεφανία Γουλιώτη που της έδωσε λόγο (εκτός κειμένου) δύο φορές. Στην πρώτη της εμφάνιση μας εισάγει στην υπόθεση του έργου , ενώ στην δεύτερη της εμφάνιση λίγο μετά την παράβαση, ζητά τα ρέστα από τους θεούς για τη στάση τους. μεγάλη παρέα των αγοριών που γίνονται Ιππείς .
Ο Δημοσθένης (Πάνος Μουζουράκης) και ο Νικίας (Κωνσταντίνος Πλεμμένος) είναι δυο δούλοι του Δήμου που προσπαθούν να απελευθερωθούν από τον Παφλαγόνα (Κώστας Κόκλας) Πείθουν έναν αλλαντοπώλη (Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης) να διεκδικήσει τη θέση γιατί σύμφωνα με το χρησμό, αλλαντοπώλης θα είναι ο αντικαταστάτης του Παφλαγόνα. Σε όλο τον αγώνα του ο Αγοράκριτος που έχει συμπαραστάτες του, τους Ιππείς αποδεικνύεται χαρισματικός δημαγωγός και υπερισχύει στη μάχη για την κατάκτηση του Δήμου.
Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι πολύ καλές. Η κίνηση του χορού , τα τραγούδια , η μουσική κερδίζουν τις εντυπώσεις. Δυστυχώς υπάρχουν και κανα δυό θεατές που χειροκροτούν την κάθε ατάκα. Το ξεπερνάμε γρήγορα. Κάτι συμβαίνει όμως! Γιατί χανόμαστε στη μετάφραση; Υπάρχουν προσθήκες που σε οδηγούν αλλού. Το «πικάντικο¨ χιούμορ για το youporn είναι άνοστο. Η παράσταση εξελίσσεται παραφορτωμένη χωρίς λόγο. Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις τη φλυαρία. Ανοίγουν μικρόφωνα σε όλους τους ρόλους και σβήνουν τα φώτα . Και ο Αριστοφάνης γίνεται θύμα για άλλη μια φορά 2.500 χρόνια μετά. Άραγε θα είναι αυτή η παράσταση επίκαιρη σε κάποια χρόνια μετά; (Η ρητορική ερώτηση που τίθεται στα χορικά της παράστασης δυστυχώς έχει μια μόνο απάντηση).
Το ρυθμικό χειροκρότημα δεν είναι αρκετό , όπως θα ήθελε ο συνθέτης , αν και τα τραγούδια και τα χορικά τα κουβαλάς μαζί σου αποχωρώντας. Οι απόψεις διχασμένες
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης
Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος – Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νατάσα Δημητρίου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Συνεργάτης χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Παναγόπουλος
Mουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Αλέγια Παπαγεωργίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Στεφανίδη
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλίσα Μπουλάτ
Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Κωστάκη
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά
Διανομή (αλφαβητικά):
Αλλαντοπώλης: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
Δήμος: Στέλιος Ιακωβίδης
Κλέων: Κώστας Κόκλας
Δημοσθένης: Πάνος Μουζουράκης
Νικίας: Κωνσταντίνος Πλεμμένος
Χορός
Kορυφαίοι:
Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Χαρίσης
Mέλη (αλφαβητικά): Πάρις Αλεξανδρόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Θάνος Γρίβας, Πάνος Ζυγούρος, Κωνσταντίνος Καϊκής, Γιάννης Καράμπαμπας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Βασίλης Μπούτσικος, Γιώργος Πατεράκης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Περικλής Σιούντας, Γιώργος Σκαρλάτος, Αντώνης Σταμόπουλος
Μουσικός επί σκηνής: Λαέρτης Μαλκότσης σαξόφωνο
Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας