Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Ελευθερούπολης;

Must Read

Ένα δημοσίευμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο exapsalmos.gr (που σχετίζεται με εκκλησιαστικά ζητήματα), το οποίο φέρει την υπογραφή του Σωτήρη Τζούμα, κάνει λόγο για μία υπόθεση που πρόκειται να εκδικαστεί την προσεχή Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας, με κατηγορούμενο έναν αρχιμανδρίτη της ιεράς Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως.

Ο εν λόγω κληρικός αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε πράξεις απειλής κατ’εξακολούθηση σε βάρος ενός αγιογράφου!

Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές για τα περιστατικά για τα οποία κατηγορείται ο αρχιμανδρίτης, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται λεπτομέρειες σχετικά με τον τόπο διάπραξής τους μιας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης (πέραν από μία περίπτωση η οποία φαίνεται να έλαβε χώρα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης). Ωστόσο, ορισμένα άλλα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα (με αφορμή και τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που φέρεται να διέταξε σε βάρος του αρχιμανδρίτη ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος) “φωτογραφίζουν” τον αρχιμανδρίτη καθώς και τον τόπο στον οποίο λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα.

Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:

Την 13.11.2023 εκδικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας μία ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση με έντονο εκκλησιαστικό άρωμα. Στο εδώλιο θα βρεθεί ένας πολλά υποσχόμενος μέχρι πρότινος Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, άλλοτε προϊστάμενος κεντρικού ναού τουριστικής περιοχής,ο οποίος ζήλωσε δόξα περιθωρίου και κατέστη κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε πράξεις απειλής κατ’εξακολούθηση.

Οι ενέργειες αυτές φέρονται ότι τελέστηκαν σε βάρος γνωστού και διεθνώς καταξιωμένου με υψηλές διακρίσεις και αναγνωρίσεις του έργου του, αγιογράφου ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής και οι πάντες γνωρίζουν τις πολλές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του σε πολλά θέματα τα οποία έχουν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος αρχιμανδρίτης φέρεται να ενέπεσε σε σωρεία παραβατικών πράξεων και σε αθλιότητες που μόνο άνθρωποι του υποκόσμου μεταχειρίζονται και διαπράττουν. Συγκεκριμένα ενέπνευσε και έπεισε με πειθώ και φορτικότητα αλλά και με δόλιες μεθοδεύσεις και υποσχέσεις, πρόσωπο του περιβάλλοντος και της επιρροής του ώστε να καταστεί αυτουργός και δράστης και να πλησιάσει τον Φεβρουάριο 2022 τον γνωστό ως άνω αγιογράφο σε χώρο κοντά στην περιοχή που διατηρεί εξοχική κατοικία και να τον απειλήσει με τις φράσεις:«Μεγάλε, μακριά από τους παπάδες, γιατί θα σε βρούνε φυτεμένο».

Ακόμη έτερο άγνωστο πρόσωπο κατόπιν προτροπής του παραπάνω κληρικού φέρεται να πλησίασε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και να απείλησε με πολύ επιθετικό τρόπο την σύζυγο του Αγιογράφου με τις φράσεις :«Να πεις τον ανδρούλη σου αν δεν σταματήσει να ασχολείται με τον Χ…….ο, θα τον φυτεύσει ο Χ………ς και αυτόν και όλους σας».

Σεβόμενοι τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και με δεδομένο ότι ήδη η διαμάχη των δύο πλευρών έχει παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει και να αποφασίσει, δεν θα υπεισέλθουμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες της υπόθεσης, μολονότι γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία της θλιβερής αυτής ιστορίας και της κατάντιας ενός κληρικού της Εκκλησίας μας ο οποίος εξακολουθεί να φέρει το άγιο ράσο και να προκαλεί χωρίς να αισχύνεται.

Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι και το πλέον σύνηθες φαινόμενο κληρικός να παραπέμπεται στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου με αποδιδόμενες κατηγορίες που δεν συνάδουν με την ιδιότητά του.Και όπως καταλαβαίνετε αυτό θα έχει συνέπειες και θα του επιβληθούν κυρώσεις.

Για την ιστορία να πούμε ότι ο ίδιος κληρικός βρίσκεται αντιμέτωπος και με την εκκλησιαστική δικαιοσύνη. Ειδικότερα ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλως Χρυσόστομος μετά από την υπομονή που έδειξε για την συμπεριφορά και την εν γένει διαγωγή του κληρικού αυτού, παρήγγειλε την διενέργεια ανακριτικών πράξεων με ένα ιδιαίτερα εκτενές και βαρύτατοκατηγορητήριο εναντίον του που άπτεται πλειάδας οικονομικών ατασθαλιών που φέρονται ότι έλαβαν χώρα κατά τα έτη που ο εν λόγω κληρικός ήταν προϊστάμενος του ενοριακού ναού που προαναφέραμε και είχε παράλληλα την ευθύνη για τις ανακαινιστικές εργασίες και την διαχείριση (τέλεση ιερών μυστηρίων και ακολουθιών) ενός παρεκκλησίου.

Περαιτέρω έχει επιβληθεί από την αρμόδια Πολεοδομία ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο (με τις προσαυξήσεις ξεπερνά το ποσό των 100.000€ ευρώ) για σειρά αυθαίρετων κατασκευών που πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία απολύτως άδεια, μόνο και μόνο για να κάνει το κέφι του ο ιερέας αυτός και η παρέα του,ενώ έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη για τον ίδιο λόγο εναντίον του Αρχιμανδρίτη, που έχει παραπεμφθεί στο αρμόδιο ποινικό δικαστήριο.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την σαφή διάταξη του άρθρου 347 παρ. 14 του Ν.4957/2022 στις περιπτώσεις παραπομπής κληρικών στα ποινικά δικαστήρια, η Εισαγγελία ενημερώνει υποχρεωτικά την Ιερά Μητρόπολη στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο κληρικός και συνάμα προβλέπεται η περικοπή των μισθολογικών αποδοχών του κληρικού κατά το ήμισυ. Ήδη τρεις Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν υποστεί την μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους επειδή εντάχθηκαν στο νόμο αυτό για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και έγινε εφαρμογή της διατάξεως. Κανείς δεν εξαιρείται!

Ενόψει των ανωτέρω η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ανάστατη και αναμένει τις πολύπλευρες δικαστικές εξελίξεις και να επέλθει κάθαρση. Ο κληρικός αυτός έχει σκανδαλίσει τον απλό κόσμο, ενώ με την παρέα του με την οποία ως φαίνεται σχεδίαζε και έδραττε από κοινού, βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία και είναι αμετανόητοι.

Το πλέον περίεργο στην υπόθεση αυτή είναι το γεγονός ότι έχουν σπεύσει ως μάρτυρες υπεράσπισης του εν λόγω κληρικού εκτός από εκείνους που έχουν υποκειμενικούς λόγους και συμφέροντα, άτομα τα οποία ενώ ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Εκκλησίας, πήγαν να τον συνδράμουν με ψευδείς, έωλες και προκατασκευασμένες μαρτυρίες, οι οποίες το δίχως άλλο θα καταπέσουν στην ακροαματική διαδικασία και θα αποκαλυφθούν τα κίνητρα αλλά και οι λόγοι που οδήγησαν τους ευλαβείς ( εκ του ευ+ λαμβάνω) μάρτυρες να συμπαρασταθούν στον εν λόγω κληρικό και να αιτιολογήσουν την αλλοπρόσαλλη και παραβατική συμπεριφορά του ενώ ο βίος και η πολιτεία του δεν είναι άγνωστος στο λαό της περιοχής.

Μάλιστα έχουν περιέλθει εις χείρας μας σειρά φωτογραφιών του απρόσεκτου κληρικού, από δημόσιες εμφανίσεις του σε πλαζ(γειτονικής χώρας)αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ακούγεται να απευθύνεται στους ενορίτες του κατά τρόπο αισχρό και ανάρμοστο. Τα έχουμε όλα στην κατοχή μας και θα τα χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή. Προς το παρόν περιμένουμε την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας και στη συνέχεια την εκκλησιαστική.

Ως γνωστόν η Εκκλησία τέτοια καραμπινάτα παραπτώματα τα οποία δεν συνάδουν με το λειτούργημα και την αποστολή του ιερού κλήρου, τα τιμωρεί παραδειγματικά. Θα επανέλθουμε γιατί καθώς φαίνεται το κουβάρι μόλις άρχισε να ξετυλίγεται!

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Podcast “Η Επέλαση των Βαρβάρων”, ΕΠ. 35: Πεσμένη γέφυρα; Όχι. Στρατόπεδο; Όχι. Πάρκο Χριστουγέννων; Ναι!

Δεν γίνεται να έχουν όλοι οι άλλοι Χριστουγεννιάτικα πάρκα και εκδηλώσεις και εμείς εδώ στην Καβάλα να μην έχουμε…...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!