Η ομάδα του «KAVALA PORTAL», με αφορμή την επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καβάλας, με θέμα τη δημιουργία του πρώτου «Παρατηρητήριου Κλιματικής Αλλαγής» στην Περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς και από το πρόσφατο δημοσίευμα μας, που αφορούσε στο «1ο Εθνικό Επιστημονικό Συνέδριο» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που έλαβε χώρα στην Αρχαία ΟΛΥΜΠΙΑ (18,19 και 20 Οκτωβρίου 2024) και μάλιστα σχεδόν όλες εισηγήσεις ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη, κάποιες εξ’ αυτών και για την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα μέλη της Ομάδας μας λαμβάνουν σχετικές ενημερώσεις από Διημερίδες, Συμπόσια και Επιστημονικά Συνέδρια.
Προς τούτο και θεωρήσαμε σκόπιμο να λάβουμε και έγκυρα στοιχεία και από την Greenpeace, η οποία επισημαίνει ότι, «έχουμε ελάχιστο χρόνο για να ανατρέψουμε μία ανεξέλεγκτη κλιματική κρίση.
Ήδη οι επιπτώσεις της είναι αισθητές κι εδώ παρατηρούμε: καύσωνες, παρατεταμένες ξηρασίες, πλημμύρες, καθώς όλο και πιο συχνά, ακραία καιρικά φαινόμενα…

Ημερίδα στην Καβάλα
Δια στόματος του Περιφερειάρχη κου Τοψίδη, στην ημερίδα μεταξύ άλλων ακούστηκε πολύ εμφατικά ότι: και στην περιοχή μας βιώσαμε, με τον πλέον θλιβερό τρόπο, την μεγάλη πυρκαγιά που τον Αύγουστο του 2023 προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στον Έβρο, αλλά και την ξηρασία με φαινόμενα λειψυδρίας που ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι.
Σήμερα η ανάγκη προσαρμογής όλων μας στην κλιματική αλλαγή προβάλλει περισσότερο επιτακτική από ποτέ και οφείλει να λαμβάνει υπόψη της την διαχείριση ακραίων φαινομένων και κρίσεων, που έχουν ενταθεί τόσο σε σφοδρότητα, όσο και σε συχνότητα.
Η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι δράσεις προσαρμογής πρέπει να είναι συστημικές, να βασίζονται σε αξιόπιστα δεδομένα και εργαλεία εκτίμησης κινδύνου που είναι διαθέσιμα σε όλους.
Η λήψη μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή προϋποθέτει την εκτίμηση των επιπτώσεών της, σε διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σε περιφερειακό επίπεδο.
Η ανάπτυξη της Περιφέρειας μας συνδέεται άρρηκτα με την ορθή διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Η δέουσα υλικοτεχνική υποδομή
Εν συνεχεία ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι, στην ΑΜΘ – προκειμένου ν’ απαντά στις σύγχρονες ανάγκες – οργανώνουμε «επί των βελτίω» την Πολιτική Προστασία με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, προμηθεύοντας τις υπηρεσίες της με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να γίνουν αποτελεσματικές στον μέγιστο βαθμό. Ενδεικτικά η χρήση για πρώτη φορά drone το φετινό καλοκαίρι για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών σε Ροδόπη, Έβρο και Θάσο, αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποδοτικά εκ του αποτελέσματος.
Η ΑΜΘ για να φανεί περισσότερο αποτελεσματική έχει στην διάθεσή της, ένα χρήσιμο εργαλείο, το «LIFE-IP» το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη δράση για την προσαρμογή της Ελλάδας, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ταυτόχρονα οι στρατηγικές που χαράσσονται από την ΑΜΘ, δεν είναι απλά διαχειριστικές, αλλά έχουν και προληπτικό χαρακτήρα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της Περιφέρειάς μας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η ΑΜΘ θα φιλοξένησε το πρώτο παρατηρητήριο παρακολούθησης της Κλιματικής
Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR – LIFE17 IPC/GR/000006, ανακοινώθηκε στην 9η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα η «Προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κλιματική Αλλαγή» στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης στην Καβάλα.
Ο Περιφερειάρχης της ΑΜΘ κος Τοψίδης τόνισε ότι: Σήμερα που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τίποτα δεν είναι δεδομένο, οφείλουμε να ενεργήσουμε με σχέδιο και να αντιμετωπίσουμε τις πιεστικές επιπτώσεις της.
Για να το πράξουμε αυτό έχουμε στην διάθεσή μας ένα χρήσιμο εργαλείο, το «LIFE-IP» το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη δράση για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Ακροτελεύτια ο Περιφερειάρχης της ΑΜΘ σημείωσε ότι:
«Στο πλαίσιο αυτό είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τα γενικά θέματα των περιφερειών αλλά και ειδικότερα τα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης που ανήκουν στην αρμοδιότητα του. Στην δική μας λογική είναι κάθε πετυχημένη πρακτική που εφαρμόζεται σε κάποια περιφέρεια να την υιοθετούμε και στην δική μας».
Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ μας για την πρόληψη σε επίπεδα περιφέρειας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σημειώνουμε ότι, στην αίθουσα «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ» στο κτήριο της Π.Ε. Καβάλας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας παρουσία του Γ.Γ. Δασών και του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης με συμμετοχή των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ και των Δασικών Υπηρεσιών της Αν. Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντιπυρικής προστασίας καθώς και έργων αποκατάστασης καμένων δασικών εκτάσεων. Από την σύσκεψη προέκυψε η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ δασικών και τεχνικών υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπιστούν διαδικαστικά ζητήματα όπως πρότεινε ο Περιφερειάρχης.
*** Το «KAVALA PORTAL», αλίευσε από δευτερογενείς πηγές πληροφόρησης, κάποια από τα γενικά χαρακτηριστικά του «Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής» όπου στη χαρτογράφησή του, πρόκειται για ένα υποστηρικτικό δυναμικό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση, αξιολόγηση και προώθηση του έργου της Περιφέρειας σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής. Μέσω αυτού συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα δεδομένα για την επικαιροποίηση του σχετικού σχεδιασμού και την εναρμόνισή του με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Τέλος, διευκολύνει την πρόσβαση σε υφιστάμενα και μελλοντικά συστήματα και δίκτυα κρίσιμων παραμέτρων παρακολούθησης σχετικά με την εξέλιξη και τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στις συνιστώσες του παραγωγικού συστήματος, στις υποδομές, στο φυσικό και αστικό περιβάλλον[…].