11.8 C
Kavala
Τετάρτη, Απρίλιος 14, 2021

Δημοτικά τέλη Καβάλας: Οριστικά (; ) μειώνονται κατά 45%;

Must Read

ΠΟ Τρίγλιας-ΑΟ Καβάλας 3-2: Πρώτη φετινή ήττα από τον …κακό της δαίμονα

Την πρώτη ήττα στο φετινό πρωτάθλημα γνώρισε ο ΑΟ Καβάλας, ο οποίος έχασε εκτός έδρας με 3-2...

Τ.Ε. Θάσου ΚΚΕ για τις νέες λατομικές άδειες

Οι νέες αδειοδοτήσεις λειτουργίας λατομείων που ψήφισε η Δημοτική Αρχή του νησιού  σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλους...

Βρέθηκε ο οδηγός που παρέσυρε την 61χρονη στην Αμ. Ερ. Σταυρού

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της 61χρονης Σοφίας, η οποία είχε παρασυρθεί και εγκαταλειφθεί (στα τέλη...

“Φτου και από την αρχή” για τη δημοτική αρχή Καβάλας και τη διαβόητη υπόθεση των ανταποδοτικών τελών, καθώς η επιτροπή του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων απέρριψε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης που ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας για μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 45% και επιστροφή στα επίπεδα του 2019!

Μπερδευτήκατε; Λογικό…Ας τα δούμε, λοιπόν, ξανά από την αρχή.

Ως γνωστόν, στις αρχές του 2020 η δημοτική αρχή Καβάλας (με τον σημερινό δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη) είχε αποφασίσει να αυξήσει τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη κατά 45% (επικαλούμενη εισηγήσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ).

Τον Νοέμβριο του 2020, μετά από πρόταση του συμβούλου της αντιπολίτευσης Νίκου Ξανθόπουλου (που υιοθετήθηκε και από άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης), και παρά την αντίθετη άποψη της συμπολίτευσης (που είχε προτείνει πολύ μικρότερες μειώσεις), εγκρίθηκαν γενναίες μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία -ουσιαστικά- επανέρχονταν στα επίπεδα του 2019.

Λίγο καιρό μετά (και ενώ είχαν ήδη κατατεθεί προσφυγές εναντίον της απόφασης αυτής, τόσο από τον δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη όσο και από τον σύμβουλο Κώστα Κουνάκο) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ακύρωσε την απόφαση για μείωση των ανταποδοτικών τελών, με το σκεπτικό πως η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Καβάλας ήταν αρνητική.

Όμως η επιτροπή του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (δείτε εδώ), στην οποία προσέφυγε η πρώην πρόεδρος της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” Αναστασία Ιωσηφίδου, ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επανέφερε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας για μειώσεις δημοτικών τελών ως και 45%! Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Kavala Portal η κ. Ιωσηφίδου, “η απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 είναι ξεκάθαρη και άμεσα εκτελεστέα. Πλέον, με βάση την απόφαση της επιτροπής ισχύουν τα μειωμένα δημοτικά τέλη που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2020.”

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 μπορεί να ακυρωθεί μόνο στα διοικητικά πρωτοδικεία (αν και εφόσον, βέβαια, κατατεθεί προσφυγή σε βάρος της). Ακόμα και έτσι, όμως, μια απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων θα καθυστερήσει πάρα πολύ – οπότε μπορεί κανείς να θεωρήσει με ασφάλεια πως η απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 ίσως και να είναι οριστική.

Με δεδομένο, μάλιστα, το ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μείωση κατά 45% ελήφθη στα τέλη του περασμένου έτους (οπότε ισχύει από εκείνη τη στιγμή), το ενδεχόμενο να κληθεί ο δήμος Καβάλας να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που καταβλήθηκαν από πολίτες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Βλέπετε, οι λογαριασμοί αυτοί εκδόθηκαν (και πληρώθηκαν) με τα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη που ίσχυαν το 2020 – όμως τώρα, με την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152, θα πρέπει να επαναπροσαρμοστούν όσον αφορά το ύψος των δημοτικών τελών που θα έπρεπε να καταβληθούν.

Πάντως, όπως ανέφερε στο Kavala Portal ο αντιδήμαρχος οικονομικών Γιάννης Προμούσας, “αυτή τη στιγμή το όλο θέμα είναι στον αέρα. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα, εκτιμώ πως η επιτροπή του άρθρου 152 αποφάσισε για το διαδικαστικό της υπόθεσης (όπως, δηλαδή, ψηφίστηκε η μείωση των δημοτικών τελών από το δημοτικό συμβούλιο) και όχι για την ουσία. Συνεπώς, εκτιμώ πως αυτή τη στιγμή ισχύουν τα δημοτικά τέλη του 2020 (τα αυξημένα κατά 45%).”

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

ΠΟ Τρίγλιας-ΑΟ Καβάλας 3-2: Πρώτη φετινή ήττα από τον …κακό της δαίμονα

Την πρώτη ήττα στο φετινό πρωτάθλημα γνώρισε ο ΑΟ Καβάλας, ο οποίος έχασε εκτός έδρας με 3-2...

Τ.Ε. Θάσου ΚΚΕ για τις νέες λατομικές άδειες

Οι νέες αδειοδοτήσεις λειτουργίας λατομείων που ψήφισε η Δημοτική Αρχή του νησιού  σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλους ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές...

Βρέθηκε ο οδηγός που παρέσυρε την 61χρονη στην Αμ. Ερ. Σταυρού

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της 61χρονης Σοφίας, η οποία είχε παρασυρθεί και εγκαταλειφθεί (στα τέλη του περασμένου μήνα) από διερχόμενο...

Νίκος Ξανθόπουλος κατά δήμου Καβάλας: “Καθημερινές ιστορίες αυτοδιοικητικής παράκρουσης;”

Δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 09-04-2021 οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας με τις οποίες απορρίφθηκαν ως αβάσιμες οι προσφυγές των κυρίων Μουριάδη, Σταυρίδη...

Δεντροφύτευση στην παραλία Οφρυνίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Παγγαίου (φωτογραφίες)

Σε δεντροφύτευση στην παραλία Οφρυνίου προχώρησαν, το πρωί της Κυριακής 11 Απριλίου 2021, τα μέλη του "Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του δήμου Παγγαίου"...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -