Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

ΔΕΥΑ Καβάλας: Νέες αυξήσεις στα πάγια των λογαριασμών – “Προσωρινές” λέει η διοίκηση, κατηγορίες από αντιπολίτευση

Must Read

image_printΕκτύπωση

Νέο “καπέλο” στους λογαριασμούς ύδρευσης βάζει η ΔΕΥΑ Καβάλας, καθώς με απόφαση που ελήφθη στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου ορίστηκε όπως η πάγια χρέωση αυξηθεί από τα 4 στα 6€.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης, μιλώντας στο Kavala Portal, σημείωσε πως η αύξηση αυτή θα ισχύσει μόνο για έναν χρόνο, τονίζοντας παράλληλα ότι “οδηγηθήκαμε σε αυτήν την απόφαση διότι το 2022 έκλεισε με ζημιές για την επιχείρηση -ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από την ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους. Με αυτήν την αύξηση ευελπιστούμε να μπουν στα ταμεία της ΔΕΥΑΚ περί τις 800.000 ευρώ. Έχουμε ήδη προχωρήσει, παράλληλα, στις επενδύσεις μας στα φωτοβολταϊκά, συνεπώς εκτιμούμε πως μέσα στο 2025 η αύξηση αυτή θα ανακληθεί”

Από την μεριά της, η παράταξη “Ο τόπος της ζωής μας” εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τη δημοτική αρχή Καβάλας ότι, ενώ προεκλογικά δεσμευόταν πως δεν θα μετακυλούσε το κόστος των ζημιών της ΔΕΥΑΚ στα νοικοκυριά, τώρα πράττει τα ακριβώς αντίθετα:

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ προχωρά σε νέα οριζόντια αύξηση 50% στην πάγια χρέωση στα τιμολόγια του νερού, που φτάνει από τα 4 ευρώ στα 6 ευρώ τον μήνα για κάθε νοικοκυριό αδιακρίτως και άσχετα με την κατανάλωση που κάνει!

Δηλαδή το κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει: 12 μήνες * 6 ευρώ = 72 ευρώ τον χρόνο!

Και συνολικά για τα 45.000 υδρόμετρα της ΔΕΥΑΚ, όλοι οι δημότες θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 1.080.000 ευρώ τον χρόνο!

Θα φτάσουμε δηλαδή να πληρώνουμε 3.240.000 ευρώ “χαράτσι” στη ΔΕΥΑΚ όλοι οι δημότες κάθε χρόνο, και κυρίως οι δημότες με χαμηλή κατανάλωση!

Αυτές είναι οι συνέπειες της κακοδιαχείρισης, της κατασπατάλησης χρημάτων, των ανεξέλεγκτων αναθέσεων δεκάδων χιλιάδων ευρώ!

Δήμαρχος Καβάλας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δημιούργησαν χρέος στη ΔΕΗ 4.000.000 ευρώ!

Δήμαρχος Καβάλας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αδιαφόρησαν για τις ζημίες που συσσωρεύονταν κάθε χρόνο στα οικονομικά της επιχείρησης και έχουν φτάσει τα 32.500.000 ευρώ!

Με τον Θόδωρο Μουριάδη Δήμαρχο και τον Απόστολο Χρόνη Πρόεδρο στη ΔΕΥΑΚ, η δημοτική επιχείρηση εμφανίζει μόνο ζημίες!

Οι ζημίες μόνο για το 2022 έφτασαν κοντά στις 900.000 ευρώ!

Η Διοίκηση του Δήμου έλεγε προεκλογικά ότι δε θα μετακυλήσει στους δημότες το κόστος των επιλογών της…

Τώρα που πέρασαν οι δημοτικές εκλογές όμως, Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έδειξαν το πραγματικό τους “πρόσωπο”…

Για την ιστορία, η εισήγηση στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ ανέφερε τα εξής:

Όπως γνωρίζετε, με την υπ’ αριθ. 203/2018 εγκρίθηκε η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής σύμφωνα με την ΚΥΑ 135275/22-05-2017. Εν ολίγοις, η παραπάνω ΚΥΑ προβλέπει την ανάκτηση του συνολικού κόστους των υπηρεσιών ύδατος με κριτήρια τιμολόγησης κλιμακωτά, τόσο για το νερό που είναι αναγκαίο για την ανθρώπινη διαβίωση, όσο και για τις υψηλές καταναλώσεις για την αποτροπή της σπατάλης του, ενώ περιέχει και πρόνοιες για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και αυτά στα πλαίσια του γενικότερου κανόνα της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών.

Η παραπάνω απόφαση στα βασικά της στοιχεία ισχύει μέχρι σήμερα με ελάχιστες τροποποιήσεις καθώς εμπλουτίστηκε με την 43/2020 απόφαση, σχετικά με τον τρόπο διενέργειας διακανονισμών οφειλών, την 44/2020 απόφαση, σχετικά με την διαμόρφωση των κοινωνικών τιμολογίων και την 281/2020 απόφαση, με την οποία ενσωματώθηκε τέλος σύμφωναμ με το άρθρο 10 του ν.4483/17 ύψους 1,00 € / μήνα.Με το εν λόγω τιμολόγιο σε γενικές γραμμές ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις περί ανάκτησης κόστους μέσω του κανόνα της ανταποδοτικότητας.

Σ’ αυτό συνέβαλε και η σταθερότητα των επί μέρους στοιχείων του κόστους, ενώ κάποια (π.χ. μισθολογικό) παρουσίαζαν και φθίνουσα πορεία καθώς οι αποχωρήσεις από την εργασία δεν είχαν τον ίδιο βαθμό αναπλήρωσής τους. Με αυτά τα δεδομένα μπαίνουμε στην περίοδο της πανδημίας και πριν προλάβουν να επουλωθούν τα προβλήματα που άφησε πίσω της, προκύπτει στην ημερήσια διάταξη το ενεργειακό κόστος. Χρονίζον μεν θέμα για τις ΔΕΥΑ, αλλά με διαστάσεις πλέον μη διαχειρίσιμες, καθώς το κόστος του εκτοξεύεται πέραν κάθε λογικής, φτάνοντας σε επίπεδα που για τη εξυπηρέτησή του να απαιτείται το ήμισυ περίπου των λειτουργικών εσόδων του 2022.

Ταυτόχρονα, απειλείται η σταθερότητα που επιδείκνυε το κόστος προμηθειών και υπηρεσιών με αυξήσεις λόγω προβλημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας, αυξήσεις οι οποίες παρέμειναν και μετά την εξομάλυνσή των εφοδιαστικών δυσλειτουργιών.

Παρά τις έως σήμερα οχλήσεις και αιτήματα εκ μέρους της ΕΔΕΥΑ προς τους αρμόδιους φορείς, να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ εντάσσοντάς αυτές στο βιομηχανικό τιμολόγιο επί της ουσίας δεν υπήρξε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη επιβάρυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.Ως ενέργειες αντιμετώπισης των παραπάνω, μεταξύ άλλων, η επιχείρηση συγκρότησε ένα σχέδιο μείωσης αυτού του κόστους συμπιέζοντας τις ενεργειακές καταναλώσεις μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος συντηρήσεων και αντικαταστάσεων ηλεκτρομηχανολογικούεξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της, με μετρήσιμα και εντυπωσιακά άμεσα αποτελέσματα όπου οι επεμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και ιδιοπαραγωγής ενέργειας στα πλαίσια της ενεργειακής αειφορίας, αποθήκευσης-ιδιοκατανάλωσης- διάθεσης κλπ. είτε αυτόνομα, είτε μέσω της συμμετοχής της στην Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας Καβάλας με προσδοκίες καθοριστικής αντιμετώπισης αυτού του κόστους στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο χρονικό όμως διάστημα που θα μεσολαβήσει απαιτείται η αντιμετώπιση της διαπιστωμένης αδυναμίας πλήρωσης των κριτηρίων ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος, όπως αυτό φάνηκε κατά τη διαδικασία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων έτους 2022, καθώς τα αποτελέσματα χρήσης παρουσίασαν ζημίες της τάξης των 800.000,00 € περί- που, σε σύνολο εξόδων περίπου 9,3 εκατομμυρίων €.

Το κενό αυτό λοιπόν οφείλουμε να το καλύψουμε άμεσα, τροποποιώντας εν μέρει την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική, καταργώντας το ειδικό τέλος του αρ. 10 του ν. 4483/17 και ορίζοντας παράλληλα το πάγιο τέλος σε 6 €/μήνα για χρονικό διάστημα ενός χρόνου (3 τετράμηνα), με το υπόλοιπο τιμολόγιο να παραμένει ως έχει.

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Αυτοκίνητο άρπαξε φωτιά κοντά στο άλσος των Πεντακοσίων (φωτό)

Περί τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Ιουλίου 2024, ένα ΙΧ αυτοκίνητο που εκινείτο στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!