Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (στις 7 Σεπτεμβρίου – αν και το σενάριο της μετάθεσης της έναρξης δεν έχει αποκλειστεί) και πολύ μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η απόφαση για την χρήση μασκών από μέρους των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Και μπορεί η όλη συζήτηση να έχει οδηγήσει ακόμα και σε τραγελαφικές καταστάσεις (όπως η δημιουργία σελίδων στα social media), ωστόσο η αγωνία των γονέων για τις μάσκες και το τι επιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν στους μαθητές είναι μεγάλη (και σε πολλές περιπτώσεις δικαιολογημένη).
Για το θέμα αυτό κλήθηκε να δώσει απαντήσεις η παιδίατρος και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Δέσποινα Ιατρού -στο πλαίσιο της ιντερνετικής ραδιοφωνικής εκπομπής του Kavala Portal “Η Επέλαση των Βαρβάρων”. Μεταξύ άλλων, η κ. Ιατρού επεσήμανε πως “όντως η χρήση μάσκας είναι μια άβολη λύση, δεν θα βοηθήσει τα παιδιά να ζήσουν με λαχτάρα την πρώτη τους μέρα στα σχολεία, αλλά ίσως είναι η καλύτερη και πλέον οικονομική λύση για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού μέχρις ότου βρεθεί θεραπεία. Τα παιδιά θα φοράνε τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ενώ δεν θα χρειάζεται να την φοράνε στο μάθημα της γυμναστικής και σε εξωτερικούς χώρους -εφόσον, βέβαια, δεν παρατηρείται συνωστισμός.
Σε κάθε περίπτωση, το βάρος πέφτει στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει και να πείσουν τους μαθητές για την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας (ιδίως αν παρατηρηθούν συγχρωτισμοί σε εξωτερικούς χώρους -κάτι που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, με δεδομένες και τις σχολικές υποδομές ανά την επικράτεια) αλλά και να καθησυχάσουν τους γονείς. Πέραν του ότι όλες οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν δείξει ότι η πολύωρη χρήση μάσκας δεν έχει προκαλέσει κανένα πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να τονίσουμε πως τα μόρια του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα (τα οποία εισπνέουμε -μαζί με τον αέρα- και εκπνέουμε, αντίστοιχα) είναι τόσο μικρά που καμία μάσκα δεν μπορεί να τα συγκρατήσει – συνεπώς δεν υπάρχει κανένας φόβος για πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισημάνουμε πως, με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά στοιχεία, δεν είμαστε σε τόσο τραγική κατάσταση ώστε να φοβόμαστε να βγούμε έξω. Τηρώντας τα βασικά μέτρα προστασίας μπορούμε να βγούμε έξω, να κυκλοφορήσουμε, να χαμογελάμε και να ζούμε.
Όντως αρχικά ο ΠΟΥ (αλλά και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας) έλεγε ότι οι μάσκες δεν ήταν απαραίτητες για την ασφάλειά μας. Όμως ο SARS-COV-2 είναι πρωτόγνωρος και μελετούμε ακόμα την συμπεριφορά του (την δομή του, το πώς διασπείρεται, το πώς επηρεάζονται όλες οι ηλικίες). Σαφώς και αυτό προκαλεί διχασμό, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε με βάση τα πλέον νεότερα επιστημονικά στοιχεία. Και φυσικά το μοριακό τεστ δεν εντοπίζει μόνο τον SARS-COV-2 αλλά όλους τους κορωνοϊούς. Είναι όμως αυτή τη στιγμή η μόνη λύση που έχουμε, ένας καλός “μπούσουλας”.
Ακούστε την συνέντευξη της κ. Ιατρού (από το 17:30)