Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

COVID-19, ΟΛΚ και “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”: Θα δοθούν χρήματα για ένα σχέδιο που μπορούν να το έχουν δωρεάν;

Must Read

Κατέρρευσε η οικία Μπαλάνου! (βίντεο-φωτογραφίες)

Ένα από τα γνωστότερα νεοκλασικά κτίσματα της Καβάλας (έστω και αν τα τελευταία χρόνια είχε πρακτικά μετατραπεί...

Έφηβοι ΟΘΑ Καβάλας: Πρόκριση στη 2η φάση του πρωταθλήματος πόλο

Με δύο νίκες και μια ήττα, η ομάδα πόλο Εφήβων του ΟΘΑ Καβάλας κατέκτησε την 2η θέση...

Εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ.: Ο νομός Καβάλας ψήφισε Νίκο Ανδρουλάκη

Με το κλείσιμο της κάλπης σε όλα τα εκλογικά κέντρα του νομού Καβάλας (και της υπόλοιπης χώρας)...

Συνεχίζουμε την έρευνά μας σχετικά με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, και προχωράμε ένα βήμα παραπέρα στο θέμα της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΛΚ και της εταιρείας Five Senses για την “ανάπτυξη και προώθηση της κρουαζιέρας στον προορισμό Καβάλας” (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το αρχικό μας άρθρο σχετικά με την εν λόγω σύμβαση)

Διαβάζοντας προσεκτικά τη σύμβαση, διαπιστώνουμε πως ένα από τα αντικείμενά της είναι το εξής:

Υποστήριξη στην δημιουργία του σχεδίου έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης κρούσματος COVID19 για την κρουαζιέρα

Αντίστοιχα, στη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” και της Five Senses τονίζεται ρητά πως:

Για να μπορέσει ο προορισμός να διεκδικήσει ένα κομμάτι σε αυτόν τον νέο σχεδιασμό θα πρέπει να συγκροτηθεί συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, να αναλυθούν οι δυνατότητες του προορισμού και λιμενικών εγκαταστάσεων, να γίνει ειδική μελέτη για τις προσφερόμενες εκδρομές και υπηρεσίες (ειδικά για την μετά Covid19 εποχή) και να πραγματοποιηθούν σειρά από ενέργειες που θα διασφαλίσουν την παρουσία του προορισμού στους προγραμματιστές διαδρομών των εταιρειών κρουαζιέρας που θα επιλεγούν μέσα από την ανάλυση δυνατοτήτων και στόχων του προορισμού.

Ουδείς αντιλέγει πως το λιμάνι της Καβάλας πρέπει να “θωρακιστεί” και να είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει τυχόν περιστατικά κορωνοϊού που θα εμφανιστούν (βάση ενός οργανωμένου σχεδίου). Συνεπώς, ο οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου…καλώς να ορίσει!

Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση προκύπτουν ορισμένα ερωτηματικά (τα οποία περιμένουμε να απαντηθούν από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας):

α) η κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου χρειάζεται γνώσεις λοιμωξιολογίας (ώστε να επιτευχθεί οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για την εκπόνησή του). Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Five Senses –μιας και, όπως διαβάζουμε από τα βιογραφικά των στελεχών που την απαρτίζουν (μπορείτε να τα δείτε πατώντας εδώ)

– ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Μπρας έχει σπουδάσει Δομική Μηχανική (Structural Engineering), έχει ασχοληθεί με τη Διαχείριση Κινδύνων (ειδικά με το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων – έναν όντως δύσκολο στη διαχείρισή του τομέα) και με το Project Management,

– ο κ. Μανώλης Πετράκης (με ειδικότητα Business Analysis Manager) έχει πτυχίο πληροφορικής και μεταπτυχιακό στο Business Administration, ενώ

– η κ. Βάννα Άννινου (με ειδικότητα Performance Analyst) έχει σπουδές στον τομέα του τουρισμού (συγκεκριμένα στο μάρκετινγκ και στις τεχνικές πώλησης) και –όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο βιογραφικό της- ασχολείται πλέον με την καταγραφή της απόδοσης των προορισμών κρουαζιέρας

Ο συνήγορος του διαβόλου, βέβαια, μπορεί να πει σε αυτό το σημείο πως η Five Senses θα παράσχει υποστήριξη και όχι το πλήρες σχέδιο για την θωράκιση του λιμανιού της Καβάλας (ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι γνώσεις Risk Management του κ. Μπρα). Είναι, πάντως, ένα ερώτημα που χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεως (και σίγουρα αυτήν θα πρέπει να την δώσει ο ΟΛΚ, ο οποίος και επέλεξε την Five Senses)

β) Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Kavala Portal, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Μηνάς Παπαδάκης, ο Ο.Λ.Η. (στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το γεγονός ότι το λιμάνι του Ηρακλείου αποτελεί, βάση της νομοθεσίας, “πύλη εισόδου κρουαζιέρας”) συνέταξε εντός του 2020 ένα σχέδιο για την “θωράκιση” του λιμανιού της πρωτεύουσας της Κρήτης και την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών COVID-19. Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε σε αγαστή συνεργασία με τους νομιάτρους της περιφέρειας Κρήτης (όπερ σημαίνει πως δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ) και στη συνέχεια παραδόθηκε στην κυβέρνηση με σκοπό να χρησιμοποιηθεί και από όλα τα άλλα λιμάνια της χώρας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση! Ήδη μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης έχει παραλάβει το σχέδιο αυτό!

Με απλά λόγια, ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας έχει τη δυνατότητα να παραλάβει από τα αρμόδια υπουργεία ένα πλήρες σχέδιο για τη θωράκιση του επιβατικού λιμανιού “Απόστολος Παύλος” απέναντι σε περιστατικά COVID-19 χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση! Αντί αυτού, όμως, προτιμάει να δώσει χρήματα και να προχωρήσει σε αναθέσεις για την εκπόνηση ενός σχεδίου το οποίο στην κυριολεξία “του προσφέρεται στο πιάτο”.

Και επειδή ο συνήγορος του διαβόλου μπορεί, σε αυτό το σημείο, να πει πως “Το σχέδιο του Ο.Λ.Η. αφορά ένα λιμάνι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους και με μεγαλύτερες απαιτήσεις από ότι το λιμάνι της Καβάλας συνεπώς ή θα πάρουμε ένα τελείως καινούριο σχέδιο ή μπορούμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο του Ο.Λ.Η.” εμείς να πούμε πως:

Ακόμα και έτσι αν είναι, γιατί ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας δεν προχωράει σε μια συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ή ακόμα και με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας) παρά προβαίνει σε ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη με χρηματική ανταμοιβή; Και αυτό το ερώτημα, φυσικά, δεν ισχύει μόνο για τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας αλλά και για τη “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” και το Επιμελητήριο Καβάλας.

γ) Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ (πατήστε εδώ για λεπτομέρειες), το μετοχικό κεφάλαιο της μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε. Five Senses (ή, όπως είναι το πλήρες όνομα της εταιρείας, FIVE SENSES CONSULTING AND DEVELOPMENT) ανέρχεται σε μόλις χίλια (1.000) ευρώ! Αν τυχόν (ώ μη γένοιτο, φυσικά) ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας, η “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” και το Επιμελητήριο Καβάλας ζημιωθούν από την παροχή των υπηρεσιών της συγκεκριμένης εταιρείας, από ποια περιουσιακά στοιχεία θα αποζημιωθεί; Διότι εδώ μιλάμε για συμβάσεις το συνολικό τίμημα των οποίων ανέρχεται σε περίπου 20.000 € (μιλάμε και για τις 3 συμβάσεις) – πώς μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αποζημίωση από τα μόλις 1000 ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου;

δ) Περαιτέρω, η Five Senses έχει πραγματικούς ή δυνητικούς πελάτες από την αγορά της κρουαζιέρας, οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από δεδομένα που θα συλλεχθούν από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (κάτι όχι απαραίτητα κακό – μιας και τέτοια δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να κριθεί αν “αξίζει τον κόπο” να καταπλεύσει στην Καβάλα ή όχι ένα κρουαζιερόπλοιο).

Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται αυστηροί συμβατικοί όροι, που υποχρεώνουν τον ανάδοχο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της εμπιστευτικότητας και προβλέπουν υψηλές ποινικές ρήτρες και αποζημιώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους (ας όψεται ο GDPR). Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση έχει τεθεί μια απολύτως ανεπαρκής ρήτρα μόλις τεσσάρων γραμμών περί δέουσας εμπιστευτικότητας “κλπ”.

Και μια διευκρίνιση

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά το εξής: Δεν είμαστε οι “κακοί”, οι “στραβοί” και οι “ανάποδοι” που δεν θέλουμε το καλό αυτού του τόπου και την ανάπτυξή του. Όσοι μας γνωρίζουν (και μας γνωρίζουν εδώ και χρόνια) ξέρουν πολύ καλά πως το μόνο που θέλουμε είναι το καλό αυτού του τόπου (και χωρίς να ζητάμε έστω και ένα ευχαριστώ –πολλώ δε μάλλον να ζητάμε την οποιαδήποτε απολαβή, υλική ή ηθική).

Ακριβώς, όμως, επειδή θέλουμε το καλό αυτού του τόπου δεν μπορούμε να προσπερνάμε “αβρόχοις ποσί” αυτά που βλέπουμε – ειδικά όταν αυτά ενέχουν κινδύνους τόσο για φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τόπο και διαχειρίζονται τόσο δημόσιο χρήμα όσο και τις τύχες της πόλης μας.

Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με κανέναν –ούτε με τον κ. Μπρα ούτε με την κ. Θυσιάδου ούτε με κανέναν! Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε κάτι προσωπικό (ίσα ίσα, μακάρι να διαψευστούμε και να γίνουν όλα όπως πρέπει και όπως θέλουμε)! Το ξεκαθαρίζουμε για να μην παρεξηγούμαστε.

Αυτά προς το παρόν, θα επανέλθουμε

Must Read

Κατέρρευσε η οικία Μπαλάνου! (βίντεο-φωτογραφίες)

Ένα από τα γνωστότερα νεοκλασικά κτίσματα της Καβάλας (έστω και αν τα τελευταία χρόνια είχε πρακτικά μετατραπεί...

Έφηβοι ΟΘΑ Καβάλας: Πρόκριση στη 2η φάση του πρωταθλήματος πόλο

Με δύο νίκες και μια ήττα, η ομάδα πόλο Εφήβων του ΟΘΑ Καβάλας κατέκτησε την 2η θέση...

Εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ.: Ο νομός Καβάλας ψήφισε Νίκο Ανδρουλάκη

Με το κλείσιμο της κάλπης σε όλα τα εκλογικά κέντρα του νομού Καβάλας (και της υπόλοιπης χώρας)...
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Κατέρρευσε η οικία Μπαλάνου! (βίντεο-φωτογραφίες)

Ένα από τα γνωστότερα νεοκλασικά κτίσματα της Καβάλας (έστω και αν τα τελευταία χρόνια είχε πρακτικά μετατραπεί...

Έφηβοι ΟΘΑ Καβάλας: Πρόκριση στη 2η φάση του πρωταθλήματος πόλο

Με δύο νίκες και μια ήττα, η ομάδα πόλο Εφήβων του ΟΘΑ Καβάλας κατέκτησε την 2η θέση στον όμιλο και προκρίθηκε στη...

Εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ.: Ο νομός Καβάλας ψήφισε Νίκο Ανδρουλάκη

Με το κλείσιμο της κάλπης σε όλα τα εκλογικά κέντρα του νομού Καβάλας (και της υπόλοιπης χώρας) ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων...

Με καλή προσέλευση οι εκλογές (και) στην Καβάλα για τη νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του "Κινήματος Αλλαγής", με τις κάλπες να κλείνουν στις 8...

Α2 μπάσκετ ανδρών 2021-22, 9η αγωνιστική: Ο Αμύντας σταμάτησε το σερί του ΓΣΕ

Το νικηφόρο σερί του Γυμναστικού Συλλόγου Ελευθερούπολης στο φετινό πρωτάθλημα μπάσκετ της Α2 Εθνικής κατηγορίας ανδρών σταμάτησε το απόγευμα του Σαββάτου 4...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -