11.8 C
Kavala
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

“Μύλος” με το Γυμνάσιο-Λύκειο Κρηνίδων – Μια ενεργειακή αναβάθμιση, μια απόρριψη και μια…απόσυρση

Must Read

Ερασιτέχνες ψαράδες και κυνηγοί: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καπνεργάτη

φωτογραφία: Λευτέρης Χουλίδης, από τη σελίδα "Ερασιτέχνες Ψαράδες Καβάλας" στο Facebook Λίγες μέρες...

Μια εικόνα του 18ου αι. και ένας θρησκευτικός “θησαυρός” σε σπίτι στη Δράμα

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος...

ΤΕΕ-ΑΜ , μηχανικοί και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”: “Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε” – Έκτακτο ΔΣ

Με αρκετές καθυστερήσεις (επρόκειτο να λειτουργήσει πριν από 2 εβδομάδες) και με ακόμα περισσότερα προβλήματα άνοιξε την...

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Κρηνίδων έχουν βρεθεί για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας, με αφορμή -αυτή τη φορά- την ενεργειακή αναβάθμισή του.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα μέλη του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κρηνίδων απέστειλαν σε μερίδα τοπικών ΜΜΕ μια ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσαν τη δημοτική αρχή Καβάλας πως, παρά τις επαφές που είχαν με αυτήν ήδη από την περασμένη χρονιά και τις δεσμεύσεις για την κατάθεση φακέλου προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για την εξεύρεση και άλλων πηγών χρηματοδότησης για τις εργασίες αποκατάστασης των προβλημάτων του κτιρίου.

Στην πράξη παρήλθε ένας ολόκληρος χρόνος χαμένος από τη ζωή των παιδιών, χωρίς καμία κίνηση από την πλευρά του δήμου. Έχουμε μάθει ότι μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, όμως δεν μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για πάντα. Προγράμματα για να ενταχθεί το σχολικό συγκρότημα του Γυμνάσιου και Λυκείου Κρηνίδων υπάρχουν, π.χ. πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Αν θέλει ο δήμος μπορεί να βρει και άλλη χρηματοδότηση, εκτός και αν είναι σκόπιμη η παραμέληση, διότι φαίνεται πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση, γεγονός που ούτε να σκεφτόμαστε θέλουμε.

Σε μια από τις πολλές λυόμενες αίθουσες που φιλοξενούν τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου η οροφή έχει μια τρύπα από την οποία την περίοδο των βροχοπτώσεων μπαίνουν νερά. Σαράντα ημέρες πέρασαν με συνεχείς ενοχλήσεις από την πλευρά του συλλόγου γονέων και της διευθύντριας. Κανένας από τον Δήμο Καβάλας δεν έκανε τον κόπο να έρθει να δει και να διορθώσει το πρόβλημα. (Απόσπασμα από την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων)

Λίγες μέρες μετά, ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης απάντησε στην ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων λέγοντας πως η δημοτική αρχή βρίσκεται σε αναμονή για την δημοσίευση πρόσκλησης από την Περιφέρεια ΑΜΘ για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

Μετά την εκπόνηση της μελέτης από τους προκατόχους μας, ολοκληρώσαμε επιτυχώς το περασμένο καλοκαίρι και τη διαδικασία επίλυσης των όποιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της σχολικής μονάδας.
Έχοντας ικανοποιήσει και τις δυο βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 (μελέτη, ιδιοκτησιακό), βρισκόμαστε σε φάση αναμονής για την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ευελπιστώ ότι σύντομα, κατόπιν της δρομολόγησης των απαιτούμενων ενεργειών από την πλευρά του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε, εκτός από την χρηματοδότηση του έργου, και τη δημοπράτηση του για την υλοποίηση των απαραίτητων τεχνικών εργασιών”.
(Απόσπασμα από την απάντηση Μουριάδη)

Μια ημέρα, όμως, μετά την απάντηση Μουριάδη αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μια απόφαση (με υπογραφή του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου) για την απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης “Ενεργειακή Αναβάθμιση του Γυμνασίου-Λυκείου Κρηνίδων” η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο μιας παλαιότερης πρόσκλησης (με επωνυμία της με “Δράση 4γ.8.1_Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης”, η οποία είχε δημοσιευτεί στις 14 Ιανουαρίου 2020).

Με την αίτηση αυτή, η οποία υποβλήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020, ο δήμος Καβάλας ζητούσε να λάβει χρηματοδότηση ύψους 2.004.098,20 €. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση Μέτιου, στις 16 Μαρτίου 2020 ο δήμος Καβάλας υπέβαλε αίτημα απόσυρσης της αίτησης χρηματοδότησης της πρότασης -με τον (προερχόμενο από την Δημοτική Ενότητα Φιλίππων) αντιδήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Παπαδόπουλο να δηλώνει στο Kavala Portal πως:

Η πρόταση που είχαμε υποβάλλει δεν αφορούσε μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και άλλες εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει το Γυμνάσιο-Λύκειο Κρηνίδων. Οι δαπάνες για αυτές τις εργασίες προβλέπονταν να ανέλθουν σε περίπου 800.000 €, ωστόσο δεν ήταν επιλέξιμες από το πρόγραμμα που είχε δημοσιοποιηθεί εκείνη την περίοδο. Αυτό σήμαινε πως ο δήμος Καβάλας θα λάμβανε χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά θα έπρεπε να βγάλει από τα ταμεία του 800.000 € για τις υπόλοιπες εργασίες.

Αυτό το γνωρίζαμε από την αρχή, αλλά από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποιο άλλο πρόγραμμα στον ορίζοντα αποφασίσαμε να υποβάλλουμε αυτή την πρόταση -ώστε να εξαντλήσουμε τις πιθανότητές μας. Σύντομα, όμως, μάθαμε πως επρόκειτο να δημοσιευτεί μια νέα πρόσκληση (στην οποία θα ήταν επιλέξιμες όλες οι δαπάνες – έτσι ο δήμος δεν θα έδινε ούτε ένα ευρώ). Με βάση αυτές τις πληροφορίες αποφασίσαμε να αποσύρουμε την αίτησή μας για την δράση που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2020, και να περιμένουμε τη δημοσίευση μιας νέας δράσης για την υποβολή της πρότασής μας.

Πατήστε εδώ για να δείτε την απόφαση της Περιφέρειας ΑΜΘ

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Ερασιτέχνες ψαράδες και κυνηγοί: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καπνεργάτη

φωτογραφία: Λευτέρης Χουλίδης, από τη σελίδα "Ερασιτέχνες Ψαράδες Καβάλας" στο Facebook Λίγες μέρες...

Μια εικόνα του 18ου αι. και ένας θρησκευτικός “θησαυρός” σε σπίτι στη Δράμα

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας, εντόπισαν έπειτα από...

ΤΕΕ-ΑΜ , μηχανικοί και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”: “Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε” – Έκτακτο ΔΣ

Με αρκετές καθυστερήσεις (επρόκειτο να λειτουργήσει πριν από 2 εβδομάδες) και με ακόμα περισσότερα προβλήματα άνοιξε την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 η...

Έρχονται νέα κέντρα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στον νομό Καβάλας

Με σταθερά ανοδικούς (αν και σχετικά αργούς) ρυθμούς προχωράει και στον νομό Καβάλας η διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού SARS-COV-2. Μέχρι...

“Επιστροφή” σε χειμωνιάτικο κλίμα – Οι προβλέψεις του meteokav.gr

Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες ενώ οι χιονοπτώσεις μέχρι τις 22:00 θα πέσουν προοδευτικά μέχρι τα 600-800...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -