11.8 C
Kavala
Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Αθλητισμός και covid: Ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης στους συλλόγους

Must Read

10 απινιδωτές εγκατέστησε η ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από το 2018) έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους χώρους...

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας ανανήψας από την COVID-19 αφηγείται

Ένας από τους πλέον γνωστούς συμπολίτες μας που που έζησε "από πρώτο χέρι" την νόσο COVID-19 είναι...

Rapid tests από την αντιπεριφέρεια Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τις κινητές...

Από την έναρξη της πανδημίας, κυβερνήσεις, εθνικοί και διεθνείς αθλητικοί φορείς σε όλη την υφήλιο, προσπαθούν να περιορίσουν και να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του lockdown μέσω γενικών μέτρων και ειδικών επιχορηγήσεων. Στόχος, φυσικά, είναι η συνέχιση πληρωμής των εξόδων των σωματείων (λογαριασμοί, ενοίκιο εγκαταστάσεων, ανθρώπινο δυναμικό) και, κατ΄επέκταση, η ίδια η διατήρησή τους ως σωματεία.

Για παράδειγμα, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει χορηγήσει 70 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών και οργανισμών, καθώς επίσης και των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών συλλόγων.

Παρόμοιο πρόγραμμα ακολουθεί και η Σουηδία, όπου η κυβέρνηση οργάνωσε ένα ταμείο 96 εκατομμυρίων ευρώ για τις ομοσπονδίες, ανακουφίζοντας τους αθλητικούς συλλόγους. Ακόμη, αποφασίστηκε απαλλαγή ή αναβολή φόρων και ενοικίου για τους συλλόγους .

Το παραπάνω μοντέλο εφαρμόζει και οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Λιθουανίας, δημιουργώντας έναν αντισταθμιστικό μηχανισμό, που καλύπτει το κόστος ενοικίου των αθλητικών εγκαταστάσεων και αγοράς αθλητικού εξοπλισμού για τρεις και έξι μήνες, αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση Μακρόν απάλλαξε τα γαλλικά αθλητικά ΜΜΕ από την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ενώ παρουσίασε και πρόγραμμα δημόσιων επιδοτήσεων για τα αθλητικά σωματεία. Η συγκεκριμένη κίνηση περιόρισε τα δάνεια, που ήταν αναγκασμένα να πάρουν, καθώς συνέβαλε και στη διατήρηση του προσωπικού τους.

Τέλος, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της γαλλικής  Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (Ligue de Football Professionnel) και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών BeIN Sports και Canal+, για μειωμένη πληρωμή των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Στα βήματα της Γαλλίας, η γερμανική ποδοσφαιρική Αρχή (Deutsche Fußball Liga) ήρθε σε συνεννόηση με τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα για την πληρωμή τελών σε δόσεις: μία πρώτη πληρωμένη εκ των προτέρων και η δεύτερη κατά την επανέναρξη των πρωταθλημάτων.

Στη Ρουμανία, η κυβέρνηση θέσπισε ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών και ,γενικά, όσων εργάζονται γύρω από τον αθλητισμό (προπονητές γιατροί κ.ά.), ώστε να λάβουν ένα σημαντικό μέρος των μισθών τους. Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη προέβλεπε την πληρωμή του 75% του μέσου ακαθάριστου εισοδήματος.

Επίσης, η ρουμανική κυβέρνηση ακολούθησε ένα ενδιαφέρον project, παρέχοντας επιπλέον οικονομική υποστήριξη σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία. Σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης για ενασχόληση με τον αθλητισμό, διέθεσε κουπόνια 100 ευρώ σε 30.000 παιδιά για αγορά αθλητικού εξοπλισμού, υπό την προϋπόθεση οι υποψήφιοι να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους στον σύλλογο για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Στην Ελλάδα, η οικονομική ενίσχυση των σωματείων πραγματοποιείται μέσω της εγγραφής τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Το ποσό που διανέμεται στα δικαιούχα σωματεία είναι 2.500 ευρώ, ενώ υπάρχει και προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ ανά κάθε επιπλέον καλλιεργούμενο άθλημα.

Είναι γεγονός ότι η αθλητική βιομηχανία ανά τον κόσμο, και δη τα ερασιτεχνικά σωματεία, έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία, με τις επιχορηγήσεις και τις οικονομικές διευκολύνσεις, ωστόσο, πολλών εθνικών κυβερνήσεων, να τις «κρατάν στη ζωή».

Παρ΄όλα αυτά, είναι αναγκαίο να επιστρέψουν -ακολουθώντας πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα-  στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, με τη καταβολή των έκτακτων αυτών επιδομάτων να μην θεωρείται δεδομένη για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

10 απινιδωτές εγκατέστησε η ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από το 2018) έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους χώρους...

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας ανανήψας από την COVID-19 αφηγείται

Ένας από τους πλέον γνωστούς συμπολίτες μας που που έζησε "από πρώτο χέρι" την νόσο COVID-19 είναι ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας.

Rapid tests από την αντιπεριφέρεια Καβάλας

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, θα διοργανώσουν...

Τάνια Ελευθεριάδου: Ξεκάθαρο το Υπουργείο Ναυτιλίας για το λιμάνι της Κεραμωτής

Ξεκάθαρη είναι η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Ελευθεριάδου σχετικά με τη...

Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας: Νέο ωράριο καταστημάτων ως τις 16 Μαρτίου

Εκδόθηκε σήμερα το πρωί η Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.13805/4-3-2021 που ορίζει τα νέα μέτρα για την περίοδο από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -