Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

ΑΠΕ: Προβληματισμοί και Αδιέξοδα για τα Αιολικά Πάρκα Παγκοσμίως!

Must Read

Έφη Βαλίλα
Έφη Βαλίλα
Διευθύντρια Σύνταξης Δημοσιογράφος
image_printΕκτύπωση

Μία ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα του «KAVALA PORTAL» για τις Εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Εάν εξειδικευμένες εταιρείες αιολικής ενέργειας, κερδίσουν ένα συμβόλαιο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι συχνά πολύ χαμηλές για να δικαιολογήσουν το κόστος παραγωγής. Οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζουν ως επί το πλείστον μία δεινή περίοδο κερδοφορίας, καθώς οι δυσκολίες στις αλυσίδες εφοδιασμού, τα κατασκευαστικά σφάλματα και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής επηρεάζουν την εικόνα των ΑΠΕ.

Η διαδρομή προς μία καθαρότερη ενέργεια

Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να μεταβεί προς την καθαρότερη ενέργεια, οι κατασκευαστές εξοπλισμού αγωνίζονται να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, αλλά και να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής που επηρεάζει την οικονομική βιωσιμότητα έργων μεγάλης κλίμακας από τους σημαντικότερους παράγοντες του κλάδου.


Αύξηση κατασκευαστικών σφαλμάτων

Την ίδια ώρα, κατασκευαστικά σφάλματα, όπως αυτά που αντιμετώπισε η θυγατρική Siemens Gamesa, η Siemens Energy, για ανεμογεννήτριες, έχουν αυξηθεί, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται για την κατασκευή ανεμογεννητριών με μεγαλύτερο ρυθμό και κλίμακα. Τα προβλήματα αυτά, οδήγησαν τη Siemens Energy, να ακυρώσει την πρόβλεψη για τα κέρδη της νωρίτερα φέτος, τον περασμένο μήνα. Ταυτόχρονα η εταιρεία αναζήτησε εγγυήσεις έως και 15 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι εξειδικευμένες εταιρείες αιολικής ενέργειας συχνά πλειοδοτούν για άδειες έναντι παραδοσιακών παικτών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εάν κερδίσουν ένα συμβόλαιο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι συχνά πολύ χαμηλές για να δικαιολογήσουν το κόστος παραγωγής, αφήνοντας τις εταιρείες να προσβλέπουν στις κυβερνήσεις τους, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, να προσφέρουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά. Σε αυτό το περιβάλλον, οι μετοχές του κλάδου αιολικής ενέργειας μειώθηκαν απότομα από την αρχή του έτους.

Οι εκτιμήσεις επί  οικονομικών αποτελεσμάτων 

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Allianz Research σημείωσε ότι οι οκτώ μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο ανέφεραν συνολικά μείωση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τα έσοδα από αιολικά έργα ιδίως, να αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες. Οι οικονομολόγοι της εταιρείας είπαν ότι η περασμένη σεζόν κερδών ήταν μία «στιγμή μάθησης» για τον κλάδο. Ολόκληρος ο κλάδος παλεύει με αυξανόμενα κόστη κατασκευής και χρηματοδότησης, προβλήματα ποιοτικού ελέγχου και ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας

Έργα αιολικής ενέργειας σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και τις παγκόσμιες οικονομικές διακυμάνσεις

Ο πληθωρισμός και οι παγκόσμιες διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας, οδήγησαν επίσης σε αυξημένο κόστος για έργα αιολικής ενέργειας, θέτοντας αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα «πολλών εγχειρημάτων», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Allianz Research.

«Ορισμένα έργα στις ΗΠΑ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν εάν οι κυβερνήσεις δεν προσφέρουν υποστήριξη, καθώς αυτά τα έργα ξεκίνησαν πριν από την ενεργειακή κρίση, με εγγυημένα feed-in-tariffs που ήταν χαμηλά, γίνονται τώρα όλο και πιο ασύμφορα».
Αν και οι ισολογισμοί παραμένουν σταθεροί, οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και αλλάζουν τις προοπτικές κερδών τους.

Η Δανική εταιρεία Ørsted ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ακυρώνει την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων έργων στις ΗΠΑ, με σχετικές απομειώσεις ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η Vestas πρόσφερε μια αχτίδα ελπίδας.
Η εταιρεία δημοσίευσε EBIT τρίτου τριμήνου (κέρδη προ τόκων και φόρων) πριν από ειδικά στοιχεία ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ (74,73 εκατομμύρια δολάρια), πολύ πάνω από τα 31 εκατομμύρια ευρώ που προβλεπόταν σε μια συναίνεση που καταρτίστηκε από την εταιρεία.

Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι οι εξωτερικοί παράγοντες θόλωναν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της, αποσύροντας τις επενδύσεις και την καθοδήγηση του περιθωρίου για ολόκληρο το έτος.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Henrik Andersen, δήλωσε ότι ο κλάδος βρισκόταν σε σημείο καμπής και ότι η αγορά θα προσδιορίσει τελικά τους «νικητές και τους ηττημένους» της με την πάροδο του χρόνου.
«Είμαστε πολύ πειθαρχημένοι, εργαζόμαστε με τους πελάτες μας και οι συνεργάτες μας αλλά και οι κυβερνήσεις μπορούν να βασιστούν σε εμάς. Αυτό, ελπίζω, δημιουργεί τα ισχυρά θεμέλια για να είσαι ένας από τους νικητές στον κλάδο», είπε ο Andersen.

Αναπροσαρμογή πολιτικής χάραξης με την τελική υλοποίηση των έργων αυτών και οι συνέπειες…

Ο Jacob Pedersen, ανώτερος αναλυτής στη Sydbank, συμφώνησε ότι η Vestas ειδικότερα ήταν σε καλή θέση για να προχωρήσει, αλλά ότι, τόσο οι εταιρείες όσο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έπρεπε να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους εάν η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια ήταν ρεαλιστική.
«Γνωρίζουμε ότι ένα τεράστιο μέρος του προβλήματος σχετίζεται με τα έργα που κερδήθηκαν το 2019/20 και σε χαμηλές τιμές. Από τότε, ο πληθωρισμός και τα συμφέροντα έχουν αυξηθεί, έχει γίνει πολύ πιο δαπανηρή η υλοποίηση αυτών των έργων, και αυτό έχει αφήσει ένα βιβλίο παραγγελιών ελλειμμάτων, και αυτό το βιβλίο παραγγελιών γίνεται τώρα όλο και μικρότερο όσο περνάει ο καιρός», είπε ο Pedersen.


Ο Pedersen πρόσθεσε ότι υπάρχει «τεράστια ανάγκη για επαναβαθμονόμηση της πολιτικής ζωής» ως προς το κόστος της προγραμματισμένης ενεργειακής μετάβασης, δεδομένου ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν αυξηθεί σε τιμές κατά μέσο όρο 20-30% από το 2020.

«Η μετάβαση στις ανεμογεννήτριες, σε ένα πιο πράσινο χαρτοφυλάκιο ενέργειας σε όλο τον κόσμο γίνεται πιο ακριβή, και ως εκ τούτου, νομίζω ότι έχουμε δει και κάποιες ενδείξεις – γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την υπεράκτια βιομηχανία αυτή τη στιγμή, λόγω της αύξησης των επιτοκίων», εξήγησε ο Pedersen.
«Όμως είδαμε τα νεότερα έργα να βραβεύονται με πολύ – πολύ καλύτερους όρους και προϋποθέσεις που θα ήταν καλό για τις εταιρείες να παράγουν κέρδη στο μέλλον».

Νέο Σχέδιο Δράσης Αιολικής Ενέργειας από την Ε. Ε. σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα νέο Σχέδιο Δράσης Αιολικής Ενέργειας τον περασμένο μήνα, με στόχο τη σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος. Ο Pedersen είπε ότι αυτό ήταν απόδειξη ότι η απαραίτητη επαναβαθμονόμηση βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ότι δεν θα επιτευχθεί εν μία νυκτί.

«Αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και για να επενδύσουν οι κατασκευαστές έργων σε νέα έργα, προκειμένου οι παραγωγοί ανεμογεννητριών να επενδύσουν στην απαιτούμενη ικανότητα για να μας φτάσουν εκεί που οι πολιτικοί έχουν τους στόχους τους, χρειάζονται πολλά περισσότερα, και οι εταιρείες απλά δεν έχουν τα μετρητά για να επενδύσουν όσο χρειάζεται αυτή τη στιγμή», είπε.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Το KAVALA PORTAL: Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, γνωρίζει ότι έχει κατατεθεί πρόταση για ένα πρόγραμμα Αιολικής Ενέργειας, που κατά την άποψη των τεχνοκρατών της πρότασης, θα εξασφαλίζει  τη «βιώσιμη ανάπτυξη»  αλλά θα  προκύψουν, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί στη Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου προκρίθηκαν συγκεκριμένες επιλέξιμες περιοχές για το 2030-2032. Ταυτόχρονα η δημοσιογραφική μας ομάδα, κρίνει απαραίτητο, αυτό που και πολλοί ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Πατρών και Κρήτης, ότι έστω και σήμερα, να ξεκινήσει η εξόρυξη υδρογονανθράκων, σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης,  για να βάλουμε εμπρός την πολυπόθητη αναπτυξιακή μηχανή της χώρας. Αυτό θα αποτελέσει και την αιτία μείωσης ή ακόμη και εξάλειψης του δυσβάστακτου δημόσιου χρέους μας και όχι να σχεδιάζουμε μόνον πλωτές ανεμογεννήτριες.!! 

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Όλα έτοιμα για το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Κ16 στην Ελευθερούπολη – Παρών και ο Κ. Κεντέρης

Για μια ακόμα φορά η Ελευθερούπολη θα αποτελέσει το επίκεντρο του κλασικού αθλητισμού, όχι μόνο για τον νομό Καβάλας...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!