11.8 C
Kavala
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Απαντήσεις Ιωάννη Μπρα σε δημοσίευμα του Kavala Portal

Must Read

Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Με ομόφωνη απόφαση η επιτροπή των ειδικών του υπουργείο Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» να ανοίξουν την...

ΑΟ Καβάλα: “Η κοροϊδία συνεχίζεται – Αφήστε μας να παίξουμε”

Έχουμε ήδη φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 και ακόμα κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα...

Εξιχνίαση κλοπών οχημάτων από τον Ιούνιο 2020

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος...

Αρκετό ενδιαφέρον προκάλεσε το δημοσίευμα του Kavala Portal (διαβάστε εδώ) για τον τρόπο με τον οποίο ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας προσπαθεί να αποκτήσει νέο πλάνο για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας – μέσω της σύμβασης με μια εταιρεία ονόματι Five Senses (η οποία ταυτόχρονα έχει υπογράψει παρεμφερείς συμβάσεις με τη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και το Επιμελητήριο Καβάλας).

Ενδιαφέρον, βέβαια, υπήρξε κυρίως από ιστότοπους πανελλαδικής εμβέλειας που ασχολούνται με τα θέματα του τουρισμού (όπως το money-tourism.gr, το οποίο και προχώρησε στην αναδημοσίευσή του) – αλλά, όπως εσχάτως μάθαμε από πολύ έγκυρες πηγές, και από το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ (και ας δηλώνουν κάποιοι πως “αυτοδιαψευστήκαμε”)!

Δεν περιμέναμε, φυσικά, να υπάρξει ενδιαφέρον από την υπόλοιπη μερίδα του τύπου της Καβάλας – η οποία “αρκέστηκε” στο να αναδημοσιεύσει ένα άρθρο “διαφημιστικού σκοπού” για δήθεν “σειρά επαφών για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό κρουαζιέρας” (από αυτά τα γνωστά άρθρα που έχουν απλά και μόνο έναν “εντυπωσιακό” τίτλο αλλά κανένα απολύτως περιεχόμενο) – άξιο αναφοράς το γεγονός πως το εν λόγω άρθρο δημοσιεύτηκε λίγες ώρες…μετά από το δικό μας (Γιατί άραγε; )

Δεν περιμέναμε, επίσης, απαντήσεις και από την διευθύνουσα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Άννα Θυσιάδου στα ερωτήματα που απευθύναμε προς αυτή σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή της Five Senses. Ως οφείλαμε, φυσικά, αποστείλαμε τις ερωτήσεις μας και διατηρήσαμε μια κρυφή ελπίδα πως θα λαμβάναμε έστω και μια απάντηση – αλλά μάταια

Σε κάθε περίπτωση –όπως άλλωστε είχαμε υποσχεθεί- η όλη υπόθεση έχει και συνέχεια. Και αυτήν ακριβώς τη συνέχεια θα δείτε σε επόμενα άρθρα…

Τι υποστηρίζει ο Ιωάννης Μπρας

Προς το παρόν, θα σταθούμε στην ίδια την Five Senses και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ιωάννη Μπρα –ο οποίος επικοινώνησε μαζί μας τηλεφωνικά για να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε.

Πέραν, βέβαια, των αναμενόμενων φράσεων του στυλ “Έχω δουλέψει πολλά χρόνια στη ζωή μου, δεν θα δεχτώ να θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου” και των –εξίσου αναμενόμενων– κλισέ του στυλ “στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ιδιαίτερο μύθο για την Καβάλα, τη δική της ιστορία για την κρουαζιέρα, και πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια” (πόσες και πόσες φορές δεν τα έχουμε ακούσει αυτά τα κλισέ, πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ευχηθεί να τα δούμε όλα αυτά να μετατρέπονται σε πράξη, σε έργο, σε κάτι –τέλος πάντων- χειροπιαστό; ), αυτά που ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Five Senses ήταν τα εξής:

α) Υπάρχουν 2 αλήθειες σχετικά με την προσέλευση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου: η μια αυτή που παρουσιάζει η Ένωση Λιμένων Ελλάδος και η άλλη αυτή που ανέφερε ο ίδιος του σε δημοσιεύματα που παραθέσαμε στο αρχικό μας άρθρο.

Συγκεκριμένα, τα όσα δήλωνε ο κ. Μπρας σε αυτά τα δημοσιεύματα ήταν απλές εκτιμήσεις και προβλέψεις για την προσέλευση κρουαζιερόπλοιων στο Ηράκλειο (βάση του προγράμματος που καταρτιζόταν εκείνες τις εποχές). Ναι μεν ίσχυαν αυτές οι προβλέψεις –ως γνωστόν, το πρόγραμμα άφιξης των κρουαζιερόπλοιων μέσα σε ένα έτος X καταρτίζεται εντός του προηγούμενου έτους Υ, και συνεπώς υπάρχει το δικαίωμα στην πρόβλεψη και στο όνειρο- αλλά τελικά κάτι δεν πήγε καλά και κατέπλευσαν λιγότερα κρουαζιερόπλοια εντός του έτους Χ.

β) Σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή αναδόχου για την “ανάπτυξη και προώθηση της κρουαζιέρας στον προορισμό Καβάλας” (όπως αναφέρεται στη σύμβαση) ο κ. Μπρας αρκέστηκε να πει πως όλα έγιναν βάση του νόμου (με μια άλλη διαδικασία από αυτή που περιγράψαμε στο άρθρο μας), πως το αντικείμενο της σύμβασης είναι τέτοιο που επιτρέπει τη γρήγορη διεξαγωγή του διαγωνισμού (χαρακτηριστικά ο κ. Μπρας ανέφερε πως “μια πρόταση για υποβολή σε έναν τέτοιο διαγωνισμό μπορεί κάποιος που ξέρει να την ετοιμάσει σε μια ώρα” και πως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν προβλέπεται από το νόμο η υποχρέωση της ενημέρωσης του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.

γ) Σχετικά με τις αναφορές στο Επιμελητήριο Καβάλας, ο κ. Μπρας παραδέχτηκε πως υπήρχαν λάθη στη σύνταξη της σύμβασης και τόνισε πως έχει ήδη αναρτηθεί δημόσια η τροποποιημένη σύμβαση.

δ) ο χαρακτηρισμός “συμπληρωματική σύμβαση”, σύμφωνα με τον κ. Μπρα, οφείλεται ακριβώς στο ότι έχουν υπογραφεί 3 συμβάσεις –μια με τον ΟΛΚ, μια με τη “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” και μια με το Επιμελητήριο Καβάλας- και πως η μια συμπληρώνει την άλλη.

Επ’αυτής της απάντησης έχουμε να πούμε τα εξής:

α) Το ότι ο κ. Μπρας παραδέχεται πως άλλες ήταν οι προβλέψεις του για την προσέλευση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου και άλλα ήταν τα αποτελέσματα επιβεβαιώνει πλήρως αυτά που γράψαμε: πως από τη μια είχαμε να κάνουμε με δημοσιεύματα-προβλέψεις για αυξημένη προσέλευση-“εκθέσεις ιδεών” και από την άλλη για προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη. Τίποτα, δηλαδή, διαφορετικό από αυτά που γράψαμε.

β) Ο κ. Μπρας δεν έχει κανένα λόγο να απολογηθεί για τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολούθησε ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας. Αυτό ας το κάνει ο ΟΛΚ (και φυσικά δεν το έχει κάνει ως τώρα). Αλλά ακόμα και αν η ταχύτητα με την οποία διενεργήθηκε ο διαγωνισμός είναι εντός των πλαισίων της νομοθεσίας (και της λογικής – αν αποδεχτούμε πως όντως προτάσεις όπως αυτές που κατέθεσε ο κ. Μπρας ετοιμάζονται σε μια ώρα), αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως τα διοικητικά συμβούλια δεν είναι διακοσμητικά και πως οφείλουν να έχουν μια –έστω τυπική- ενημέρωση (χωρίς, απαραίτητα, να λαμβάνουν αποφάσεις και να ασκούν βέτο). Τέτοια ενημέρωση, όμως, δεν υπήρξε – και δεν ευθύνεται για αυτό ο κ. Μπρας.

γ) Πράγματι, η νέα σύμβαση έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο promitheies.gr (πατήστε εδώ για το σχετικό link – η υπηρεσία προσφέρεται με συνδρομή, ενώ προβλέπεται μια δωρεάν δοκιμή 7 ημερών)

δ) Αν και εφόσον είναι έτσι τα πράγματα, γιατί στη σύμβαση που υπογράφτηκε με τη “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” δεν αναφέρεται ο όρος “συμπληρωματική σύμβαση”; Υποτίθεται ότι, όπως η σύμβαση με τον ΟΛΚ συμπληρώνει τις άλλες 2 συμβάσεις (με το Επιμελητήριο Καβάλας και τη “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”), έτσι και η σύμβαση με τη “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” συμπληρώνει τις άλλες 2 συμβάσεις (αυτές με τον ΟΛΚ και το Επιμελητήριο Καβάλας). Άρα θα έπρεπε και στη σύμβαση με τη “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” να αναγράφεται ο όρος “συμπληρωματική” – κάτι, όμως, που δεν ισχύει.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Με ομόφωνη απόφαση η επιτροπή των ειδικών του υπουργείο Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» να ανοίξουν την...

ΑΟ Καβάλα: “Η κοροϊδία συνεχίζεται – Αφήστε μας να παίξουμε”

Έχουμε ήδη φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 και ακόμα κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ξεκινήσουν οι αθλητικές υποχρεώσεις για...

Εξιχνίαση κλοπών οχημάτων από τον Ιούνιο 2020

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, με τη συνδρομή...

Μητρώο Αθλητικών Σωματείων: ο ρόλος του και ο κατάλογος των ποδοσφαιρικών σωματείων της Π.Ε. Καβάλας

Αναμφίβολα η πανδημία του Covid-19  έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις (και) στον χώρο του αθλητισμού, με,...

Παρήγγειλαν…300 κιλά ψάρια…στο όνομα του αντιδημάρχου Θόδωρου Παπαδόπουλου!

Μια απίστευτη ιστορία με "θύματα" τον αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων Καβάλας Θόδωρο Παπαδόπουλο και 3 επαγγελματίες που διατηρούν ιχθυοπωλεία στην Καβάλα...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -