11.8 C
Kavala
Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

“Ανοίξτε τα καφεστιατόρια, ο κόσμος μαζεύεται στους δρόμους” – “Μύλος” με τα τραπεζοκαθίσματα, αντιδρούν οι ΑμεΑ (βίντεο)

Must Read

Παράπονα για το “σπίτι του Στρατηγού” (φωτογραφίες)

Ένα από τα ωραιότερα κτίσματα στην συνοικία της Παναγίας, το "Σπίτι του Στρατηγού", απασχολεί εδώ και λίγες...

Καραμπόλα με 3 οχήματα στο Παληό (φωτογραφία)

Ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα, ευτυχώς χωρίς θύματα, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον κεντρικό δρόμο του Παληού.

Χαλάζι και στην Θάσο – Απόγνωση στον Νέστο, με φόντο την αντιχαλαζική (φωτογραφίες)

Λίγες μόνο ημέρες μετά την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε αγροτικές περιοχές στον δήμο Νέστου, και η Θάσος...

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι εδώ και 2 μήνες βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να παραμένουν κλειστές, τις υποχρεώσεις να τρέχουν, τα ταμειακά τους αποθέματα να εξανεμίζονται (μιας και δεν υπάρχουν έσοδα) και το μέλλον (τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζόμενων σε αυτές) να είναι αβέβαιο.

Μπορεί τα εμπορικά καταστήματα να έχουν ανοίξει εδώ και λίγες ημέρες, ωστόσο οι καφετέριες και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά (στο πλαίσιο της σταδιακής εξόδου από τον εγκλεισμό στα σπίτια για την αποφυγή της εξάπλωσης του SARS-COV-2). Όλο αυτό έχει σαν συνέπεια οι πολίτες κάθε ηλικίας που αποφασίζουν, κάθε απόγευμα, να απολαύσουν τον περίπατό τους (σε μια προσπάθεια να “ξεσκάσουν” από τις τόσες πολλές ημέρες εγκλεισμού) να προσπαθούν να διατηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας αλλά, συχνά, να μην τα καταφέρνουν (ή να μην θέλουν να το καταφέρουν, ιδίως όταν συναντάνε φιλικά τους πρόσωπα τα οποία έχουν καιρό να δουν)

Όπως ακριβώς διαπιστώσαμε και το απόγευμα της Τρίτης, κατά τον δικό μας περίπατο.

Οι εικόνες αυτές (οι οποίες σε άλλα σημεία, με πολύ πιο στενά πεζοδρόμια ή στις μη οργανωμένες παραλίες -όπως αυτή της Ραψάνης-, αλλά και σε αυλές σχολείων) έχουν “οδηγήσει” πολλούς ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο να ζητήσουν με ολοένα και πιο επιτακτικό τρόπο να επιτραπεί το άνοιγμά τους, σε μια προσπάθεια αφενός να διασπαρεί ο κόσμος, αφετέρου να μπορέσουν και αυτοί να “δουν μια άσπρη μέρα”.

Ωστόσο ένα “καυτό” θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων είναι τα τραπεζοκαθίσματα. Η υποχρέωση για την τήρηση των αποφάσεων ασφαλείας αναμένεται ότι θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των κατειλημμένων από πελάτες τραπεζοκαθισμάτων. Ωστόσο οι απόψεις για το ποια λύση πρέπει να δοθεί είναι διχασμένες.

Την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εμφανίστηκε θετική στην επέκταση, όπου αυτή είναι εφικτή, του υπαίθριου χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις εστίασης, καφέ κ.ά., ωστόσο επεσήμανε ότι όπου η επέκταση αυτή δεν είναι εφικτή, είναι λογική η μείωση του τέλους κατάληψης, μείωση η οποία δεν μπορεί να είναι πάνω από το 50%.

Σε πολλούς δήμους τηρείται στάση αναμονής, καθώς άπαντες περιμένουν την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (κάτι τέτοιο ισχύει στον δήμο Παγγαίου, την ώρα που ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι πρόκειται να γίνει με τα τραπεζοκαθίσματα στους παράλιους οικισμούς αλλά και με τα αναψυκτήρια στους Αμμολόφους -υπενθυμίζεται ότι ακόμα δεν έχουμε δει κάποιον διαγωνισμό για την αξιοποίησή τους).

Όσον αφορά τον δήμο Καβάλας, ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης (στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) τόνισε ότι στόχος του είναι να μην πληρωθούν τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για το 2020 και, στην περίπτωση που κάποιοι καταστηματάρχες έχουν ήδη πληρώσει, τα χρήματα αυτά θα συμψηφιστούν με τις οφειλές για το 2021.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουν μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απόφαση. Και όλα αυτά την ώρα που οι ίδιοι τους δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους!

Αυτό επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος των καφεζυθοπωλών Καβάλας Μιχάλης Μεταξάς, στο πλαίσιο της ιντερνετικής ραδιοφωνικής εκπομπής του Kavala Portal και του ParadiseGRadio “Η Επέλαση των Βαρβάρων”. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για να ανοίξουν τα καταστήματα νωρίτερα, τονίζοντας ότι “Χάσαμε τις απόκριες, χάνουμε το AirSea Show, χάνουμε την Λευκή Νύχτα και, όσο περνάει ο καιρός, χάνουμε και τις πιθανότητες να ανοίξουμε τα καταστήματά μας. Φανταστείτε πώς είναι να αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας σε ακινησία για 2 μήνες και, ξαφνικά, να τα θέτουμε σε λειτουργία. Το πιθανότερο είναι να μην λειτουργήσουν. Το ίδιο πράγμα γίνεται και με καφεστιατόρια.”

Όμως το θέμα της πιθανής επέκτασης του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων έχει προκαλέσει ανησυχίες σε πολλούς συμπολίτες (οι οποίοι φοβούνται ότι θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις όπως αυτές που αντικρίζαμε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου). Μεταξύ αυτών και οι ΑμεΑ -όπως δήλωσε στην “Επέλαση των Βαρβάρων” και ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Καβάλας Μάκης Κρεμμύδας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην παρακάτω ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Ε.Σ.Α.μεΑ.:

Είναι γνωστό σε όλους ότι σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται ήδη αυθαίρετη κατάληψη εξωτερικών χώρων (πεζοδρόμια, πλατείες, πεζόδρομοι) πέραν του νομίμως παραχωρηθέντος, από τα καταστήματα εστίασης. Η δε παραχώρηση επιπλέον τετραγωνικών στις επιχειρήσεις εστίασης θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, εάν δεν ληφθούν υπόψη οι ανάγκες κινητικότητας των ευπαθών κατηγοριών χρηστών των κοινόχρηστων χώρων της πόλης όπως τα άτομα με κινητική αναπηρία, με προβλήματα όρασης αλλά και οι ηλικιωμένοι πολίτες. Η διαμόρφωση δε, λόγω των νέων μέτρων παραχώρησης επιπλέον χώρων, μιας νέας κατάστασης στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, διαφορετικής από αυτή που τα άτομα με αναπηρία έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα, πέραν της δυσκολίας στην κίνησή τους εγείρει και θέματα ασφάλειας αυτών, τα οποία για να τα αντιμετωπίσουν θα αναγκαστούν να καταφύγουν στη βοήθεια συνοδών, προφανώς σε στενή επαφή με αυτά προκειμένου να τα καθοδηγούν και διευκολύνουν, αυξάνοντας έτσι το βαθμό έκθεσής τους στον COVID 19.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Παράπονα για το “σπίτι του Στρατηγού” (φωτογραφίες)

Ένα από τα ωραιότερα κτίσματα στην συνοικία της Παναγίας, το "Σπίτι του Στρατηγού", απασχολεί εδώ και λίγες...

Καραμπόλα με 3 οχήματα στο Παληό (φωτογραφία)

Ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα, ευτυχώς χωρίς θύματα, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον κεντρικό δρόμο του Παληού. Συγκεκριμένα, όλα...

Χαλάζι και στην Θάσο – Απόγνωση στον Νέστο, με φόντο την αντιχαλαζική (φωτογραφίες)

Λίγες μόνο ημέρες μετά την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε αγροτικές περιοχές στον δήμο Νέστου, και η Θάσος υπέστη το απόγευμα της Παρασκευής...

Επιμελητήριο Καβάλας: Προγράμματα on-line κατάρτισης για ηλεκτρονικά καταστήματα E-shop

Το Επιμελητήριο Καβάλας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, σας ενημερώνει για την πραγματοποίηση δύο προγραμμάτων on-line κατάρτισης στα εξής...

Ματαιώνεται, για φέτος (;), το “ραντεβού στο ΩΚΕΑΝΙΣ” – Ποιος άλλος έχει σειρά;

Υπό άλλες συνθήκες το κλείσιμο του ξενοδοχείου "ΩΚΕΑΝΙΣ" -στο κέντρο της Καβάλας- θα αποτελούσε "βόμβα μεγατόνων" για την τοπική επικαιρότητα.

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -