11.8 C
Kavala
Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Αγροτικές αποζημιώσεις στον δήμο Παγγαίου: Για μια ακόμα φορά κάτω του αναμενόμενου

Must Read

Παράπονα για το “σπίτι του Στρατηγού” (φωτογραφίες)

Ένα από τα ωραιότερα κτίσματα στην συνοικία της Παναγίας, το "Σπίτι του Στρατηγού", απασχολεί εδώ και λίγες...

Καραμπόλα με 3 οχήματα στο Παληό (φωτογραφία)

Ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα, ευτυχώς χωρίς θύματα, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον κεντρικό δρόμο του Παληού.

Χαλάζι και στην Θάσο – Απόγνωση στον Νέστο, με φόντο την αντιχαλαζική (φωτογραφίες)

Λίγες μόνο ημέρες μετά την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε αγροτικές περιοχές στον δήμο Νέστου, και η Θάσος...

Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες η επικαιρότητα να κινείται σε ρυθμούς κορωνοϊού, ωστόσο η ζωή συνεχίζεται για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους – ένας εκ των οποίων είναι και οι αγρότες.

Ένα από τα ζητήματα που “έκαιγαν” τους αγρότες στον δήμο Παγγαίου (αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα) ήταν αυτό των αγροτικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα των περασμένων μηνών (ιδίως εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων του περασμένου καλοκαιριού και των βροχοπτώσεων του περασμένου Σεπτεμβρίου). Επί πολλούς μήνες αναμένονταν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιεργητές (ιδίως σχετικά με τις βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου).

Στο οποίο είχε αναφερθεί, προ μηνός (στις 11 Απριλίου 2020), ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιός στην ιντερνετική ραδιοφωνική εκπομπή του Kavala Portal και του ParadiseGRadio “Η Επέλαση των Βαρβάρων”. Ο ίδιος είχε τονίσει, εκείνες τις μέρες, ότι οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις είχαν καταβληθεί (έστω και μετά από καθυστέρηση περίπου 9 μηνών), ενώ αναμενόταν η ανάρτηση των πορισμάτων για τις βροχοπτώσεις.

Τα πορίσματα αυτά (απαραίτητα για την αποζημίωση των αγροτών) εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο το συναίσθημα που φαίνεται πως κυρίευσε τους παθόντες αγρότες ήταν -για μια ακόμα φορά- η απογοήτευση.

Και αυτό διότι για μια ακόμα φορά οι αποζημιώσεις που αναμένεται να δοθούν είναι πολύ χαμηλές!

Για το θέμα αυτό μίλησε ξανά στην “Επέλαση των Βαρβάρων” (το Σάββατο 9 Μαΐου 2020) ο Μ. Ζουμπλιός. Όπως ανέφερε, “οι ισχύοντες κανονισμοί του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένοι και κινούνται σε εντελώς λανθασμένη βάση. Καταρχάς, με βάση μια σειρά μαθηματικών τύπων που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ, από την αρχική εκτίμηση που κάνουν οι γεωπόνοι αφαιρείται ένα χρηματικό ποσό της τάξης του 20% (π.χ. αν ο γεωπόνος μιλήσει για μια ζημιά ύψους 10.000 €, αυτομάτως ο ΕΛΓΑ την μετατρέπει σε 8.000 €). Επιπλέον, ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί κάποιους πίνακες για την απόδοση ενός στρέμματος καλλιεργήσιμης γης οι οποίοι είναι εξίσου απαρχαιωμένοι. Για παράδειγμα, με βάση τον ΕΛΓΑ ένα στρέμμα γης παράγει ως και 2.700 κιλά σουλτανίνα Α’ κατηγορίας. Αυτό όμως πλέον δεν ισχύει, καθώς οι καλλιεργητικές μέθοδοι και τα εργαλεία μας έχουν βελτιωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα ένα στρέμμα να παράγει από 4.000 ως και 6.000 κιλά σουλτανίνας.

Το αποτέλεσμα είναι πως, από την πραγματική αποζημίωση που θα έπρεπε να λάβουμε, μπαίνει στην τσέπη μας λιγότερο από το 25% (αν, δηλ., περιμέναμε να λάβουμε 10.000 € λαμβάνουμε -το μέγιστο- 2.500 €)! Μιλάμε, στην κυριολεξία, για μια κλοπή!

Εννοείται πως δεν φταίνε οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ -αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον ΕΛΓΑ και τις παρωχημένες τακτικές του. Όμως όσοι πολιτικοί έχουν σταθεί στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια, με πάμπολλες υποσχέσεις πως “τα πράγματα θα αλλάξουν”, θα πρέπει να ακούσουν πως δεν αλλάζει τίποτα -και πως πλέον δεν τους πιστεύουμε.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Παράπονα για το “σπίτι του Στρατηγού” (φωτογραφίες)

Ένα από τα ωραιότερα κτίσματα στην συνοικία της Παναγίας, το "Σπίτι του Στρατηγού", απασχολεί εδώ και λίγες...

Καραμπόλα με 3 οχήματα στο Παληό (φωτογραφία)

Ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα, ευτυχώς χωρίς θύματα, σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον κεντρικό δρόμο του Παληού. Συγκεκριμένα, όλα...

Χαλάζι και στην Θάσο – Απόγνωση στον Νέστο, με φόντο την αντιχαλαζική (φωτογραφίες)

Λίγες μόνο ημέρες μετά την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε αγροτικές περιοχές στον δήμο Νέστου, και η Θάσος υπέστη το απόγευμα της Παρασκευής...

Επιμελητήριο Καβάλας: Προγράμματα on-line κατάρτισης για ηλεκτρονικά καταστήματα E-shop

Το Επιμελητήριο Καβάλας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, σας ενημερώνει για την πραγματοποίηση δύο προγραμμάτων on-line κατάρτισης στα εξής...

Ματαιώνεται, για φέτος (;), το “ραντεβού στο ΩΚΕΑΝΙΣ” – Ποιος άλλος έχει σειρά;

Υπό άλλες συνθήκες το κλείσιμο του ξενοδοχείου "ΩΚΕΑΝΙΣ" -στο κέντρο της Καβάλας- θα αποτελούσε "βόμβα μεγατόνων" για την τοπική επικαιρότητα.

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -