Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

ΑΓΡΟΤΙΚΑ: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Αγρότες της ΑΜΘ για την έλευση της «Κάρτας του Αγρότη»

Must Read

Έφη Βαλίλα
Έφη Βαλίλα
Διευθύντρια Σύνταξης Δημοσιογράφος
image_printΕκτύπωση

Σύμφωνα με έγκυρες Δημοσιογραφικές Πληροφορίες, έρχεται συντομότατα  η ενεργοποίηση της  «Κάρτας του Αγρότη»! Από αύριο Δευτέρα 8/4/2024,  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένεται να γίνει σύσκεψη ανάμεσα σε ανθρώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και των συστημικών  τραπεζών, ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν τη ενεργοποίηση της  «Κάρτας του Αγρότη».

Σε ετοιμότητα και ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς έχει διαβεβαιώσει προς όλες τις πλευρές ότι είναι έτοιμος να παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Ως βάση προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 (σ.σ. αντί της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024) μιας και έχει υπάρξει καθυστέρηση με τα «Οικολογικά Σχήματα».

Η διαδικασία γνωστοποίησης και υλοποίησης

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει ενεργοποίηση αυτού του χρήσιμου μέτρου για τους αγρότες τον Ιούνιο. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα  σε σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ με το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ελήφθη η απόφαση να επιταχυνθεί η διαδικασία και οι τράπεζες να λάβουν ως βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023.

Σημειωτέο ότι: Το περασμένο έτος (2022) η «Κάρτα του Αγρότη» ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο και ήταν στη διάθεση των παραγωγών από τις αρχές Φεβρουαρίου. Το 2020 και το 2021 είχαν ενεργοποιηθεί μέσα Μαρτίου.

Τι σημαίνει στην πράξη η χρήση της «Κάρτας του Αγρότη» (ουσία – περιεχόμενο – δυνατότητες)

Η «Κάρτα του Αγρότη» παρέχει την δυνατότητα άντλησης προκαταβολής επί των επιδοτήσεων που θα λάβει τελικώς ο κάθε αγρότης. Είναι ειδικά σχεδιασμένη κάρτα για τους αγρότες, με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση των παραγωγικών δαπανών τους, κατά το χρονικό διάστημα της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι δαπάνες αυτές συνδέονται με τις καλλιεργητικές και τις άλλες συναφείς ανάγκες με την παραγωγική διαδικασία όπως:

  • λιπάσματα,
  • ζωοτροφές,
  • φάρμακα,
  • καύσιμα,
  • υποχρεώσεις σε: ΕΛΓΑ, ΟΓΑ,
  • αγορά εργοσήμων,
  • την πληρωμή αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, τελών άρδευσης κ.α.

Είναι ιδανική για Αγρότες, έως 70 ετών, που είναι δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων. Η χρήση της χρηματοδοτεί την κάλυψη των παραγωγικών  αναγκών, με πιστοδοτικό όριο συνδεδεμένο με την ετήσια επιδότηση των αγροτών. Στα επιπλέον πλεονεκτήματα είναι ότι η κάρτα χορηγείται χωρίς έξοδα έκδοσης, χωρίς ετήσια συνδρομή και χωρίς πρόσθετες διασφαλίσεις όπως υποθήκες, προσημειώσεις κτλ.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο επομένως σίγουρα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η Κάρτα του Αγρότη.  

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει ενεργοποίηση αυτού του χρήσιμου μέτρου για τους αγρότες τον Ιούνιο. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ελήφθη η απόφαση να επιταχυνθεί η διαδικασία και οι τράπεζες να λάβουν ως βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023. Μάλιστα η «Κάρτα του Αγρότη» παρέχεται από τις τράπεζες υπό τους όρους και προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση μας προς τους αγρότες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι, οι πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να αξιοποιούν τα δεδομένα της βασικής ενίσχυσης έτους 2023, προκειμένου να επιταχύνουν της διαδικασίες της ενεργοποίησης, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δυνατότητα φόρτισης της «Κάρτας» και με τα ποσά που αξιώνουν οι παραγωγοί, από τα eco-schemes, όπως γινόταν στο παρελθόν, όσο ακόμα το πρασίνισμα καταβαλλόταν με οριζόντιο τρόπο.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ

https://www.piraeusbank.gr/el/agrotes/kartes/karta-agrot

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων: Oλοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του.

Ολοκληρώνονται σιγά σιγά οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο Γυμνάσιο – Λύκειο των Κρηνίδων. Μέσα στη διάρκεια της θερινής σεζόν...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!