11.8 C
Kavala
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

“Ξεσηκωμός” στη Θάσο: Στην ζώνη υψηλού κινδύνου λόγω κορωνοϊού!

Must Read

Μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα μπαίνουν οι τουρίστες από τον Προμαχώνα

Ενίσχυση των ελέγχων και υποχρέωση να επιδεικνύουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για όσους εισέρχονται από τον Προμαχώνα στην...

Αποτύπωση της ζώνης παλαιού αιγιαλού στα Λιμενάρια

Ένα φλέγον πρόβλημα, που ταλανίζει χρόνια τους ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων ακινήτων στα Λιμενάρια της Θάσου, οδεύει προς επίλυση.

“Bravo” στο 7ο Γυμνάσιο Καβάλας – Βράβευση σε διαγωνισμό για νέες μορφές διδασκαλίας

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συγχαίρει τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καβάλας, που συμμετείχαν στον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό Bravo Schools 2020,...

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την έναρξη της τουριστικής σαιζόν, και -μετά και την απελευθέρωση της μετακίνησης από και προς τα νησιά, την Δευτέρα 25 Μαΐου- τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των νησιών για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού που θα εντοπιστούν.

Με βάση αυτό το σχέδιο, τα νησιά χωρίζονται σε 3 ζώνες (χαμηλού, μέτριου και υψηλού) ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, ο διαχωρισμός θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια:

  • Tην προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα, και
  • Τη δυνατότητα τεστ για τον SARS-CoV-2, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά.

Όλα αυτά τα εξηγούμε διότι, όπως όλα δείχνουν, η Θάσος συγκαταλέγεται στα νησιά της ζώνης υψηλού κινδύνου!

Και αυτό παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας- όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας θα ενταχθούν στην ζώνη χαμηλού κινδύνου!

Και, ως γνωστόν, υπό κανονικές συνθήκες (όταν, δηλαδή, υπάρχουν δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλας-Πρίνου) ο Πρίνος -όπου και βρίσκεται το κέντρο υγείας του νησιού– απέχει μιάμιση ώρα από την Καβάλα με πλοίo!

Οι πληροφορίες αυτές -αν και δεν έχει ακόμα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση- έχουν ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Θάσο, καθώς πέραν της γειτνίασης με την Καβάλα και το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, στο Κέντρο Υγείας Πρίνου έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μια σημαντική δουλειά για την αναβάθμιση των υποδομών του.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως πέραν της ύπαρξης ειδικά διαμορφωμένων εξωτερικών χώρων στο κέντρο υγείας για την διαδικασία διαλογής σε πιθανά ή όχι κρούσματα κορωνοϊού (πριν διαπιστωθεί η ανάγκη εισόδου εντός του χώρου του), την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης κινητής μονάδας υγείας στη Θάσο -η οποία και θα διενεργεί ελέγχους για πιθανή λοίμωξη από COVID-19 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου(PCR).

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της πρώτης κινητής μονάδας υγείας (ΚΟΜΥ) στη Θάσο. Η μονάδα θα διενεργεί ελέγχους για…

Gepostet von Θωμάς Αγγελόπουλος am Freitag, 22. Mai 2020

Το θέμα έφερε σήμερα στην Βουλή η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, η οποία παράλληλα εξέδωσε και την παρακάτω ανακοίνωση:

Ένα ακόμα πλήγμα δέχεται το νησί της Θάσου ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία, έτσι κι αλλιώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Θάσος κατατάχθηκε (άγνωστο γιατί) στη ζώνη υψηλού κινδύνου λόγω COVID-19, δηλαδή στη ζώνη με τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές.

Η τελική «λίστα» μένει να οριστικοποιηθεί σύντομα, όμως αποδεικνύει την άγνοια της κεντρικής διοίκησης για την εξαιρετική αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης από το Κ.Υ. Πρίνου και τους γιατρούς του νησιού.

Η ζημιά είναι ήδη εμφανής και αν συνεχιστεί η δυσφήμιση, θα γίνει ανεπανόρθωτη ! Όσο το Υπουργείο Υγείας δεν τοποθετείται επί του θέματος, η επιρροή που ασκεί στους τουρίστες, οι οποίοι σχεδίαζαν να επισκεφτούν τη Θάσο, είναι αρνητική και ιδιαιτέρως ζημιογόνα για το νησί. Να σημειωθεί ότι η ένταξη της Θάσου στα νησιά υψηλής επικινδυνότητας είναι αβάσιμη, παράλογη και καταχρηστική καθώς το νησί διαθέτει στελεχωμένο Κέντρο Υγείας (το οποίο επέστρεψε στην κανονικότητα επί ΣΥΡΙΖΑ), τομέα ΕΚΑΒ Θάσου (ο οποίος ιδρύθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και απέχει λίγη ώρα από το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Οι φορείς του νομού θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση γι’ αυτή την απαράδεκτη ταξινόμηση της Θάσου, καθώς και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την ηγεσία του Υπουργείου για να αλλάξει η παράλογη και αυθαίρετη απόφαση.

Έφερα σήμερα, στη διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, παρουσία των υφυπουργών υγείας και οικονομικών δύο φλέγοντα θέματα για τη Θάσο: τη δυσφημιστική κατάταξη της ως νησιού υψηλής επικινδυνότητας λόγω COVID-19 και το πάγωμα των δρομολογίων από και προς τον Πρίνο!Μάλιστα, στη συνέχεια, είχα προσωπική συνομιλία με τον κ. υφυπουργό υγείας και του ζήτησα να απαντήσει αν είναι εν γνώσει του η σχετική λίστα του ΕΟΔΥΥ για να λάβω την απάντηση ότι γνωρίζει το θέμα. Επομένως δεν πρόκειται απλά για λάθος δημοσιεύματα…. η Θάσος όντως έχει χαρακτηριστεί προορισμός υψηλής επικινδυνότητας ⁉️Εννοείται ότι ζήτησα να διορθωθεί η σχετική λίστα και να γίνουν τα απαραίτητα διορθωτικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ κάτι το οποίο μου υποσχέθηκε ο υφυπουργός ότι θα γίνει❗️❗️❗️Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει για το νησί!Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοια δυσφημιστικά δημοσιεύματα εν γνώσει του Υπουργείου, τα οποία ζημιώνουν τη Θάσο και την τοπική κοινωνία και όσο η ηγεσία του Υπουργείου καθυστερεί, τόσο το πρόβλημα μεγαλώνει! Θα επανέλθω στο θέμα και δεν θα ανεχτώ καμία υποβάθμιση της περιοχής μας!ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΒΑΛΑΣΣυριζα Θάσου

Gepostet von Τάνια Ελευθεριάδου – βουλευτής Καβάλας am Dienstag, 26. Mai 2020

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του δημάρχου Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη:

«Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην κατηγοριοποίηση των τουριστικών προορισμών, η οποία εν τέλει ακυρώνει την εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη του τομέα του Τουρισμού.

Θεωρούμε ότι η Θάσος, στην περίπτωση της λήψης απόφασης κατηγοριοποίησης των τουριστικών προορισμών, επιβάλλεται δίκαια να καταταχθεί στην πρώτη κατηγορία, καθώς την θέση αυτή την έχει κερδίσει από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάστασης».

Αργά το βράδυ της Τρίτης, πάντως, είχαμε και την πρώτη αντίδραση από βουλευτή Καβάλας της ΝΔ – και συγκεκριμένα, από τον Γιάννη Πασχαλίδη:

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, έχοντας πληροφορηθεί για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ότι η Θάσος πρόκειται να ενταχθεί στη ζώνη υψηλού κινδύνου από ΕΚΑΒ/ΕΟΔΔΥ, επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη.

Ο Βουλευτής υπενθύμισε στον Υφυπουργό πως η Θάσος έχει θωρακιστεί τόσο με χώρους υποδοχής και απομόνωσης, καθώς και με ειδικό ασθενοφόρο COVID-19. Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη από 1,5 ώρα, κάτι που κατατάσσει σίγουρα τη Θάσο στη ζώνη χαμηλού κινδύνου.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Υφυπουργό Υγείας πως θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα που του εξέθεσε. Θα ήθελε να τον ευχαριστήσει πολύ για την άμεση απόκρισή του!

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα μπαίνουν οι τουρίστες από τον Προμαχώνα

Ενίσχυση των ελέγχων και υποχρέωση να επιδεικνύουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για όσους εισέρχονται από τον Προμαχώνα στην...

Αποτύπωση της ζώνης παλαιού αιγιαλού στα Λιμενάρια

Ένα φλέγον πρόβλημα, που ταλανίζει χρόνια τους ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων ακινήτων στα Λιμενάρια της Θάσου, οδεύει προς επίλυση. Έπειτα από ευρεία...

“Bravo” στο 7ο Γυμνάσιο Καβάλας – Βράβευση σε διαγωνισμό για νέες μορφές διδασκαλίας

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συγχαίρει τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καβάλας, που συμμετείχαν στον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό Bravo Schools 2020, που διοργανώνει η QualityNet Foundation.

Αεροψεκασμοί κατά των κουνουπιών, έξω από την Χρυσούπολη

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών για το έτος 2020...

Αμμόλοφοι: Η “Καραϊβική της Ελλάδας”…από ψηλά! (βίντεο)

Μια από τις πλέον δημοφιλείς και προβεβλημένες παραλίες της Ελλάδας, οι φημισμένοι Αμμόλοφοι της Νέας Περάμου, αποτέλεσαν τον "καμβά" για ένα ακόμα...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -