Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Τάνια Ελευθεριάδου: Στην Βουλή τα προβλήματα των αγροτών της Π.Ε. Καβάλας

Must Read

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας κατέθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου στον αρμόδιο Υπουργό. Η κ. Ελευθεριάδου αναφέρει τα επιμέρους άλυτα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς και, όπως τονίζει, τους εγκλωβίζουν σε ένα διαρκές καθεστώς απελπισίας.

Συγκεκριμένα, ζητά:

 • Να δοθεί ενίσχυση de minimis στους ακτινιδοπαραγωγούς του δήμου Νέστου, οι οποίοι είδαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος, κυρίως λόγω μικροκαρπίας και των-κατ’ επέκταση- αδιάθετων προϊόντων τους.
 • Να εξοφληθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις των παραγωγών του δήμου Παγγαίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία του καλοκαιριού του 2022 και να εξεταστούν οι δεκάδες διαμαρτυρίες καλλιεργητών της περιοχής της Γαληψού-όπου ήταν και το επίκεντρο της κακοκαιρίας- σε σχέση με την τελική εκτίμηση των ζημιών σε ελαιόδεντρα.
 • Να προχωρήσει άμεσα η στρεμματική ενίσχυση καλλιέργειας σπαραγγιού στον δήμο Νέστου, καθώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που άφησε χιλιάδες στρέμματα αδιάθετων σπαραγγιών, το 2022 εξαιρετικά δυσμενές για τους σπαραγγοπαραγωγούς.
 • Να ενταχθούν οι μηλοπαραγωγοί της Καβάλας στις ενισχύσεις de minimis, καθώς εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία.
 • Να εξαχθούν άμεσα τα πορίσματα και να αποζημιωθούν καλλιέργειες ελιών, αμυγδάλων, αροτραίων και όσων άλλων επλήγησαν από την κακοκαιρία του καλοκαιριού, στον δήμο Παγγαίου.

Τέλος, η βουλεύτρια υπενθυμίζει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το δυσθεώρητο βάρος που καλούνται να σηκώσουν καθημερινά οι παραγωγοί, λόγω της αύξησης των τιμών καυσίμων, ενέργειας, των πρώτων υλών και των λιπασμάτων.

Ακολουθεί η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Σε καθεστώς απελπισίας οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας»

Σε αδιέξοδο συνεχίζουν να βρίσκονται οι αγρότες της Π.Ε. Καβάλας. Η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή του Παγγαίου το περασμένο καλοκαίρι, η δύσκολη χρονιά για το ακτινίδιο, η απουσία εμπορίας σε διάφορα προϊόντα (με κυρίαρχο το σταφύλι), σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος στα καύσιμα και την ενέργεια, εγκλώβισαν τους αγρότες της περιοχής σε ένα καθεστώς…απελπισίας.

Συγκεκριμένα, για την Π.Ε. Καβάλας πρέπει να επιλυθούν άμεσα τα εξής ζητήματα:

-Να δοθεί ενίσχυση de minimis στους ακτινιδοπαραγωγούς του δήμου Νέστου, οι οποίοι είδαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος, κυρίως λόγω μικροκαρπίας και των-κατ’ επέκταση- αδιάθετων προϊόντων τους. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό περίπου 30% των ακτινιδίων κρίθηκε μη εμπορεύσιμο. Στην Καβάλα καλλιεργούνται περί τα 23.000 στρέμματα με ακτινίδια ,και κρίνεται επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των παραγωγών για να είναι εφικτή η συνέχεια της καλλιέργειας. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, το υψηλό κόστος καλλιέργειας, αποθήκευσης και μεταφοράς των ακτινιδίων καθώς και η έλλειψη εργατών δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τους καλλιεργητές.

-Να εξοφληθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις των παραγωγών του δήμου Παγγαίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία του καλοκαιριού του 2022. Οι παραγωγοί σταφυλιών έλαβαν προκαταβολή 60%, 5 μήνες μετά την καταστροφική κακοκαιρία (αν και η κυβέρνηση έκανε λόγο για fast track διαδικασίες). Όμως, αφενός δεν αποζημιώθηκαν πλήρως, αφετέρου εκτός ενισχύσεων έμειναν παραγωγοί ελιών, αμυγδάλων και αροτραίων καλλιεργειών. Οι διαδικασίες εξαγωγής των πορισμάτων καθυστερούν, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση. Επιπρόσθετα, καταγράφονται δεκάδες διαμαρτυρίες καλλιεργητών της περιοχής της Γαληψού-όπου ήταν και το επίκεντρο της κακοκαιρίας- σε σχέση με την τελική εκτίμηση των ζημιών σε ελαιόδεντρα. Συγκεκριμένα, διατυπώνονται αποκλίσεις των εκτιμητών (100% και 40% αντίστοιχα!) γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για το μέλλον των εν λόγω καλλιεργειών στην περιοχή.

-Να προχωρήσει άμεσα η στρεμματική ενίσχυση καλλιέργειας σπαραγγιού στον δήμο Νέστου. Το 2022, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που άφησε χιλιάδες στρέμματα αδιάθετων σπαραγγιών, ήταν εξαιρετικά δυσμενές για τους σπαραγγοπαραγωγούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία των 11 Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η μέση εισροή εισπράξεων ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 510 ευρώ. Με δεδομένο ότι το συνολικό κόστος ανά στρέμμα αγγίζει τα 1.000 ευρώ, γίνεται απολύτως αντιληπτό ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε στρεμματική ενίσχυση των παραγωγών.

-Να ενταχθούν οι μηλοπαραγωγοί της Καβάλας στις ενισχύσεις de minimis, καθώς εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία. Οι μηλοπαραγωγοί, ανεξαρτήτως γεωγραφικής προέλευσης, βρέθηκαν οικονομικά ζημιωμένοι και αντιμέτωποι με τα ίδια σοβαρά προβλήματα, εφόσον την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο η παραγωγή μήλων που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση, αντιμετώπισε προβλήματα στην εμπορία της. Η επιλεκτική χορήγηση ενισχύσεων de minimis προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στους παραγωγούς, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια παροτρύνθηκαν από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω σχεδίων βελτίωσης να καλλιεργήσουν μήλα, ροδάκινα, αχλάδια κτλ..

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. Προτίθεται να συμπεριλάβει τους παραγωγούς μήλων της Καβάλας στις ενισχύσεις de minimis, προκειμένου να καλύψουν μέρος της απώλειας του εισοδήματός τους;
 2. Προτίθεται να εξετάσει την ενίσχυση de minimis σε καλλιέργειες ακτινιδίων, οι παραγωγοί των οποίων είδαν μεγάλη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους, κυρίως λόγω της μικροκαρπίας;
 3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων των παραγωγών του δήμου Παγγαίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία του περασμένου καλοκαιριού;
 4. Θα προχωρήσει στην άμεση στρεμματική ενίσχυση της καλλιέργειας σπαραγγιού στον δήμο Νέστου, καθώς η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών για το 2022 είναι τεράστια;
 5. Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την εξαγωγή πορισμάτων και αποζημίωσης για τις καλλιέργειες ελιών, αμυγδάλων, αροτραίων και όσων άλλων επλήγησαν από την κακοκαιρία του καλοκαιριού, στον δήμο Παγγαίου;
 6. Είναι εν γνώσει του οι διαμαρτυρίες των καλλιεργητών της Γαληψού (του επίκεντρου της κακοκαιρίας του καλοκαιριού) σχετικά με τις μεγάλες αποκλείσεις των εκτιμήσεων, που σε πολλές περιπτώσεις δίνουν ποσοστά της τάξεως του 40% σε κατεστραμμένα δέντρα;

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

“Χριστούγεννα 2023 στην Καβάλα”: Αφού δεν πάθαμε κανένα μπλακ άουτ…

Ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Καβάλας, με την καθιερωμένη...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!