Κυριακή, 19 Μαρτίου, 2023

Σ. Πρέλας: Καταγγελίες για βασανισμό του και ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς – Εμπλοκή και της Ασφάλειας Καβάλας

Must Read

Ένας 33χρονος κρατούμενος στις φυλακές του Κορυδαλλού, ο Σίμος Πρέλας (Zefi Sajmir), κατήγγειλε πως έπεσε θύμα βασανισμού από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καβάλας αλλά και από αστυνομικούς της Ομάδας Μεταγωγών, οι οποίοι δεν δίστασαν να χτυπήσουν ακόμα και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο του καταστήματος Κορυδαλλού που μπήκε στη μέση προκειμένου να τον προστατεύσει.

Για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί (από το περασμένο Σάββατο 11 Μαρτίου 2023) τέσσερις αστυνομικοί (ένας υπαστυνόμος Β, δύο αστυφύλακες και ένας ειδικός φρουρός) που κατηγορούνται ότι βασάνισαν και ξυλοκόπησαν τον 33χρονο κατά την μεταφορά του από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, ενώ ήδη έχει κινητοποιηθεί και η Αλβανική Πρεσβεία καθώς η υπόθεση φαίνεται να παίρνει διαστάσεις.

Η σύλληψη των 4 αστυνομικών έχει ήδη επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (με σχετική του ανακοίνωση), ενώ για το θέμα αυτό έχει ερωτηθεί (από το Kavala Portal) ο αστυνομικός διοικητής Καβάλας Ιωάννης Καραμανλής, ο οποίος επιβεβαίωσε μεν τις καταγγελίες, πλην όμως διέψευσε πως αυτές αφορούν αστυνομικούς της Ασφάλειας Καβάλας.

Τι ισχυρίζεται ο Σίμος Πρέλας

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο Σ. Πρέλας, μιλώντας στο documentonews.gr όλα ξεκίνησαν στο Α.Τ. Καβάλας όπου είχε μεταφερθεί προκειμένου να παραστεί σε δικαστήριο που ήταν κατηγορούμενος, τον περασμένο Νοέμβριο. «Στις 16 Νοεμβρίου είχα δικαστήριο στην Καβάλα. Η μεταγωγή έγινε κανονικά και υπήρξε ένα περιστατικό με τον αξιωματικό υπηρεσίας που μπήκε στα κρατητήρια και με χτύπησε. Κάναμε μήνυση ο ένας στον άλλον. Εγώ ήμουν χτυπημένος αυτός δεν είχε τίποτα, η δική μου μήνυση μπήκε στο αρχείο η δική του είχε αποτέλεσμα να καταδικαστώ σε πέντε μήνες χωρίς αναστολή». Όπως επισημαίνει η συνήγορος του, Χρυσάνθη Χατζηδημητρίου, μιλώντας στο documentonews.gr, το εν λόγω περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη στον τένοντα του χεριού του.

Όπως αναφέρει ο κρατούμενος, τέσσερις μήνες μετά, η συμπεριφορά του ίδιου αξιωματικού συνέχισε να δημιουργεί πρόβλημα. Ο 33χρονος μετήχθη στην Καβάλα στη 1 Μαρτίου για να δικαστεί για δυο πλημμελήματα. Ωστόσο δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο δικαστήριο καθώς οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καβάλας τον μετέφεραν στα δικαστήρια στις 3 Μαρτίου, μια ημέρα μετά την εκδίκαση της υπόθεσης. Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί ερήμην για δυο υποθέσεις στις 2 Μαρτίου. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και τη συνήγορο του συνέβη εν είδει βεντέτας, σε συνέχεια του περιστατικού που έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο ίδιος «εσκεμμένα δεν με πήγαν στο δικαστήριο την ημέρα που έπρεπε και δικάστηκα ερήμην. Με πήγαν την επόμενη ημέρα και δεν είχε νόημα. Εγώ ζητούσα τα ρέστα και τότε ξεκίνησε ένας εκβιασμός από μέρους των αστυνομικών». Η συνήγορος του επισημαίνει ότι η ίδια είχε αποστείλει έγγραφο που ενημέρωνε την Ασφάλεια ότι θα απουσίαζε για άλλη εκκρεμή υπόθεση, και ζητούν αναβολή για τη δικάσιμο στις 2 Μαρτίου. Συνεπώς η Ασφάλεια Καβάλας ήταν ενήμερη για το γεγονός ότι το δικαστήριο θα λάμβανε χώρα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, και όχι στις 3 Μαρτίου, όπως και μας μεταφέρει ότι ισχυρίστηκαν στην ίδια, αφού ερημοδικάστηκε.

Στις 9 Μαρτίου οι αστυνομικοί από την Ασφάλεια Καβάλας επικοινωνούν με την οικογένεια του κρατούμενου και τους ενημερώνουν για να τον επισκεφτούν. Τότε σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία της οικογένειας, ο πατέρας του βρέθηκε εκεί και τον είδε να τον ξυλοκοπούν με έναν από τους αστυνομικούς να φέρεται να του είπε: «θα πάρεις το παιδί σου στην κάσα». Ο 33χρονος θα έμενε στην Καβάλα μέχρι σχεδόν το τέλος του μήνα προκειμένου να εκδικαστεί ακόμα μία υπόθεσή του σε δικαστήριο της περιοχής, ωστόσο σύμφωνα με όσα καταγγέλλει: «Μπήκαν στα κρατητήρια ξαφνικά αστυνομικοί και ξεκίνησαν να με χτυπάνε, για να με πάρουν μεταγωγή. Εγώ τους έλεγα να περιμένουμε τη μάνα μου που θα μου έφερνε καθαρά ρούχα και μετά ας με πήγαιναν όπου ήθελαν. Με τράβηξαν από τα κρατητήρια μέχρι έξω – υπάρχουν κάμερες σίγουρα περιμετρικά και φαίνεται τι έγινε – με πέταξαν στο περιπολικό για να με πάνε στη Θεσσαλονίκη για να γίνει μεταγωγή στην Αθήνα».

H μεταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη στον Κορυδαλλό έγινε την Παρασκευή 10 Μαρτίου. Ο πατέρας του επικοινώνησε με τη συνήγορο του, ανήσυχος καθώς ώρες μετά την αναμενόμενη άφιξη του ο ίδιος δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του. Όπως προκύπτει από τη μαρτυρία του Σ. Πρέλα, οι συνθήκες κράτησης ήταν απάνθρωπες ενώ ο βασανισμός του συνεχίστηκε και από τους αστυνομικούς του Μεταγωγών: «Με έβαλαν τελευταίο ενώ θα έπρεπε να είμαι πρώτος αφού κανονικά μας βάζουν με σειρά κελιού και εγώ ήμουν το κελί 2. Με το που ανέβηκα στην κλούβα, μου φόρεσαν χειροπέδες πισθάγκωνα υπερβολικά σφιγμένες, μπήκε η χειροπέδα μέσα στο κρέας, σκίστηκε το δέρμα μου. Τότε ένας από την ομάδα Μεταγωγών -όχι ο επικεφαλής- ο οποίος μάλιστα μάλλον είναι φίλος του αξιωματικού της Καβάλας, ζήτησε να μου βάλουν κράνος μηχανής. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα ήμουν με κράνος και χειροπέδες. Δεν μου έδωσαν ούτε μια γουλιά νερό». Οι αστυνομικοί φέρεται να ισχυρίζονται ότι του φόρεσαν το κράνος προκειμένου να με χτυπά ο ίδιος το κεφάλι του, ωστόσο η συνήγορος του επισημαίνει ότι αυτό συνέβη προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτά τα τραύματα του από τους συγκρατούμενους του στο μεταγωγικό.

Έτσι λοιπόν, με ένα κράνος μηχανής και δεμένος με τα χέρια πίσω ο Σ. Πρέλας, έφτασε από τη Θεσσαλονίκη στις φυλακές Κορυδαλλού. «Όταν φτάσαμε στον Κορυδαλλό, έβγαλαν όλους τους άλλους κρατούμενους και με άφησαν τελευταίο. Τότε ξεκίνησαν πάλι. Με χτυπούσαν με τα γκλοπ, με χέρια και πόδια», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας ο 33χρονος ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που τον έκαναν «μπαούλο στο ξύλο» με τα χέρια του «πρησμένα να μοιάζουν σαν πόδια στο μέγεθος» και τις χειροπέδες να του «σκίζουν το δέρμα».

Συνεχίζοντας την αφήγηση των γεγονότων ο ίδιος σημείωσε πως το πρώτο σκέλος του μαρτυρίου του τελείωσε εξαιτίας της παρέμβασης της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, «Ήμουν τυχερός, γιατί εκείνη την ώρα περνούσε η διευθύντρια και τους φώναξε ”τι κάνετε εδώ;”. Αυτοί δεν την αναγνώρισαν  και της απάντησαν «και εσύ ποια είσαι και τι σε νοιάζει;» . Έτσι όταν τους είπε ότι είναι η διευθύντρια Κορυδαλλού σταμάτησαν».

Ωστόσο η κακοποίησή του φέρεται ότι δεν τελείωσε εκεί, αφού όταν οι άνδρες της Ομάδας Μεταγωγών τον μετέφεραν στον χώρο που πάνε όλοι οι κρατούμενοι που εισέρχονται στο κατάστημα, του επιτέθηκαν ξανά. «Μετά με πήγαν στον χώρο της παραλαβής και εκεί ξεκίνησαν να με χτυπούν ξανά. Όταν το είδε αυτό ένας σωφρονιστικός υπάλληλος μπήκε μπροστά μου να με προστατεύσει και τον χτύπησαν και αυτόν».

Στην άθλια κατάσταση που βρισκόταν μετά από τόσο ξύλο ο Σ. Πρέλας τόνισε ότι παρόλο που αρχικά δεν το θυμόταν από το σοκ, του «άλλαξαν τη μπλούζα που ήταν σκισμένη και γεμάτη αίματα» και του «έκοψαν το λουρί από το κράνος, το οποίο ήταν τόσο σφιγμένο που δεν μπορούσαν να το βγάλουν».

Οι καταγγελίες αυτές, πάντως, έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στα social media και από τον συγκρατούμενό του Βασίλη Δημάκη (ο οποίος είχε γίνει γνωστός τα προηγούμενα χρόνια, όταν και προχώρησε σε απεργίες πείνας με σκοπό να του χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες):

Must Read

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Α΄ και Β΄  ΕΠΣ Καβάλας, 18-19/03/2023: Αποτελέσματα, βαθμολογία και επόμενη αγωνιστική

Α΄ Κατηγορία ΕΠΣ Καβάλας Αποτελέσματα (20η αγωνιστική) Αετός Οφρυνίου – ΑΕΚ Καβάλας 2-0

Βύρωνας Καβάλας – Απόλλων Παραλιμνίου 2-0: Ο Απόλλωνας την «φλυαρία», ο Βύρωνας την ουσία

Την νίκη με 2-0 στο Βερούλειο πήρε ο Βύρωνας Καβάλας απέναντι στον Απόλλωνα Παραλιμνίου για την 22η αγωνιστική του 1ου ομίλου της...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία