11.8 C
Kavala
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα στο Παλιόκαστρο Ραχωνίου Θάσου: Το νέο βιβλίο του Αναγνώστη Π. Αγελαράκη

Must Read

“Εισβολή” αγνώστου σε δημοτικό σχολείο στην Καβάλα, με σκοπό την κλοπή

Ένα περίεργο γεγονός απασχολεί από το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021 τις αστυνομικές αρχές της Καβάλας.

Πρεμιέρα για εκπτώσεις και λιανεμπόριο στην Καβάλα: Μούδιασμα και ελπίδα – Κυβερνητική “σιωπή” για εστίαση

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκε η αγορά της Καβάλας το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου -μετά από 2 μήνες...

“Ανάσα για το δήμο”: Γιατί αποχωρήσαμε από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας

Η ανατολή του νέου έτους , παρά τις ελπίδες που παραδοσιακά δημιουργεί, εντούτοις βρίσκει τον δήμο μας...
Γράφει ο Νικόλαος Σ. Τσιλογεώργης, πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας

Ο κ. Αναγνώστης Αγελαράκης είναι ένας από τους από τους πολλούς Έλληνες, με καταγωγή από την Καβάλα, επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ως καθηγητής Φυσικής και Αρχαιολογικής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Αdelphi της Νέας Υόρκης διευθύνει εδώ και τριάντα χρόνια αρχαιολογικά ερευνητικά έργα σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας πολλές επιστημονικές διακρίσεις για αντίστοιχες εργασίες του.

Μία από τις διακρίσεις αυτές του απονεμήθηκε το 2010 για την εργασία του «Οι Ιέρειες στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου Κρήτης». Η εργασία αυτή χαρακτηρίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας ως ένα από τα 10 καλύτερα έργα αρχαιολογικής έρευνας για το 2009, παγκοσμίως.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο κ. Αγελαράκης μάς έκανε την τιμή να συμμετάσχει, μέσω της κας Σαπφώς Αγγελούδη – Ζαρκάδα, στο 8ο Συμπόσιο Θασιακών Μελετών.

Η πολύ ενδιαφέρουσα εργασία του με θέμα: «Πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης που ανακύπτουν από οστεολογικά αποτυπώματα κρανιο-μετακρανιακών χειρουργικών επεμβάσεων και θεραπευτικών αγωγών από το Παλιόκαστρο Ραχωνίου της Θάσου την Πρωτοβυζαντινή Περίοδο», δημοσιεύεται στον 20ό τόμο του περιοδικού «Θασιακά» (σελ. 33-48), που εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες.

Φαίνεται πως το σιωπηλό αρχαιολογικά Παλιόκαστρο του Ραχωνίου έκρυβε κάποιο σημαντικό επιστημονικό μυστικό για τον διάσημο ερευνητή Αναγνώστη Αγελαράκη, ο οποίος συνέχισε τη σχετική ερευνητική του προσπάθεια.

Καρπός της έρευνας αυτής είναι το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο: «Eastern Roman Mounted Archers and Extraordinary Medico-Surgical Interventions at Paliokastro in Thasos Island during the ProtoByzantine Period», Archaeopress, Oxford 2020. («Ρωμαίοι έφιπποι τοξότες στη Ανατολή και εκπληκτικές ιατροχειρουργικές επεμβάσεις στο Πολιόκαστρο της Θάσου κατά τη διάρκεια της Πρωτοβυζαντινής περιόδου»).

Η σπουδαιότητα της έκδοσης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι ο κύριος Αγελαράκης φέρνει στο φως της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας την ύπαρξη ιππέων πολεμιστών στην πρωτοβυζαντινή κοινωνία του οικισμού Παλιόκαστρου Θάσου, η οποία απολάμβανε ιατρικές φροντίδες υψηλού επιπέδου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η επέμβαση που εντόπισε ο ερευνητής στη βάση του κεφαλιού άνδρα 35-40 ετών, για την οποία δηλώνει ότι είναι απίστευτο που έγινε χωρίς αντιβιοτικά σε μια τόσο δύσκολη, από κάθε άποψη, χρονική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αμερικανική κατάταξη η αρχαιολογική ανακάλυψη του κυρίου Αγελαράκη στο Παλιόκαστρο του Ραχωνίου κατατάσσεται στην 7η θέση ανάμεσα στις 10 πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα για το 2020.

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή αναφορά στο νέο βιβλίο του καβαλιώτη καθηγητή της Ανθρωπολογίας κυρίου Αναγνώστη Αγελαράκη για το Παλιόκαστρο Ραχωνίου Θάσου αισθάνομαι την ανάγκη, με την ιδιότητα του προέδρου της Θ.Ε.Κ., να του εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, όχι μόνο γιατί το σπουδαίο πόνημα που μας προσέφερε έρχεται να ενισχύσει την ελληνική και παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία και να πλουτίσει τη θασιακή γραμματεία, αλλά και γιατί μας έδειξε ότι υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο έρευνας για τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς στη Θάσο.

Το εξώφυλλο και τα σχέδια του βιβλίου οφείλονται στη σύζυγο τού συγγραφέα κυρία Αργυρώ Μουτάφη – Αγελαράκη, διάσημη ζωγράφο και καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης.

Ευχές για μια καλύτερη, πολύ καλύτερη χρονιά.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

“Εισβολή” αγνώστου σε δημοτικό σχολείο στην Καβάλα, με σκοπό την κλοπή

Ένα περίεργο γεγονός απασχολεί από το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021 τις αστυνομικές αρχές της Καβάλας.

Πρεμιέρα για εκπτώσεις και λιανεμπόριο στην Καβάλα: Μούδιασμα και ελπίδα – Κυβερνητική “σιωπή” για εστίαση

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκε η αγορά της Καβάλας το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου -μετά από 2 μήνες εφαρμογής του 2ου lock down...

“Ανάσα για το δήμο”: Γιατί αποχωρήσαμε από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας

Η ανατολή του νέου έτους , παρά τις ελπίδες που παραδοσιακά δημιουργεί, εντούτοις βρίσκει τον δήμο μας σε δυσχερή θέση και ενώπιον...

ΔΣ Καβάλας: Η πρεμιέρα για το 2021 δεν είχε απαρτία…

Με το "αριστερό" ξεκίνησε το 2021 για το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, καθώς η πρώτη συνεδρίασή του -η οποία είχε προγραμματιστεί για το...

Δημοτικά τέλη Καβάλας: “Φτου και από την αρχή” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Έχουμε ήδη μπει για τα καλά στο 2021 και ακόμα ο δήμος Καβάλας δεν έχει στα χέρια του μια εγκεκριμένη απόφαση για...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -