Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Πρόεδρος Λογιστών Καβάλας: Τα νέα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες τούς στέλνουν στην ανεργία

Must Read

Αρκετές συζητήσεις έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μπορεί η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, να διαμηνύει πως “το νέο σύστημα φορολόγησης υιοθετείται, καθώς το 2022 το 71% των αυτοαπασχολούμενων δήλωσε το 2022 ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ενώ το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου”,

ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως, με την καθιέρωση στα 10920 € ενός ελάχιστου αποδεκτού ορίου ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν ως και 151% περισσότερο φόρο σε σύγκριση με αυτόν που πληρώνουν φέτος.

Όπως ανέφερε στο Kavala Portal ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Καβάλας Δημήτρης Καρατσιώρας, “υπό το δέλεαρ της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος (το οποίο υποτίθεται πως θα καταργηθεί το 2025, αν και δεν έπρεπε να υπάρχει καν καθότι ήταν μνημονιακός όρος και τα μνημόνια έχουν λήξει) οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερο φόρο (το σύνολο του οποίου αναμένεται να αγγίξει τα 650 εκ. ευρώ). Δεν είμαστε υπέρ της φοροδιαφυγής, αλλά δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος που ζει και εργάζεται στην Αθήνα με αυτόν που ζει και εργάζεται στον νομό Καβάλας. Δεν γίνεται να φορολογείς έναν ελεύθερο επαγγελματία που έχει έσοδα 10.920 €, υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που αν έβγαζαν αυτό το ποσό θα ήταν ευτυχισμένοι.

Η κυβέρνηση, επίσης, επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι λέγοντας πως η ελάχιστη αυτή αμοιβή αποτελεί μαχητό τεκμήριο. Αυτό όμως ισχύει σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. απαλλαγή λόγω στρατιωτικής θητείας, νοσηλείας σε νοσοκομείο, κράτησης σε φυλακή, κ.λπ.).

Ζούμε στην εποχή των mydata και των ηλεκτρονικών ελέγχων αλλά γυρίζουμε ολοταχώς στη δεκαετία του 90 και στην εποχή των αντικειμενικών κριτηρίων.

Με αυτά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση καθίσταται φανερό πως επιθυμία της είναι να κλείσουν τους αυτοαπασχολουμενους. Προφανώς υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις, π.χ, δεν γίνεται επί 10 χρόνια να δηλώνεις ζημιές. Αλλά πιστεύω πως με τις άμεσες τεχνικές ελέγχου μπορεί να λυθεί το όλο θέμα. Όλο αυτό που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση είναι υπερβολικό και άκρως οριζόντιο.

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Podcast “Η Επέλαση των Βαρβάρων”, ΕΠ. 35: Πεσμένη γέφυρα; Όχι. Στρατόπεδο; Όχι. Πάρκο Χριστουγέννων; Ναι!

Δεν γίνεται να έχουν όλοι οι άλλοι Χριστουγεννιάτικα πάρκα και εκδηλώσεις και εμείς εδώ στην Καβάλα να μην έχουμε…...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!