11.8 C
Kavala
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Περί κυβερνήσεως και επικουρικής ασφάλισης – του Δήμου Ζαχαριάδη

Must Read

Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Με ομόφωνη απόφαση η επιτροπή των ειδικών του υπουργείο Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» να ανοίξουν την...

ΑΟ Καβάλα: “Η κοροϊδία συνεχίζεται – Αφήστε μας να παίξουμε”

Έχουμε ήδη φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 και ακόμα κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα...

Εξιχνίαση κλοπών οχημάτων από τον Ιούνιο 2020

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος...

Λίγο πολύ , όλοι έχουμε ακούσει για την περιβόητη «έκθεση Πισσαρίδη», στην οποία μεταξύ άλλων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων προβλέπεται και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μέσω του κεφαλαιοποιητικού συστήματος(βλ. τζόγο)

Και πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις», λάλησε ο πρωθυπουργός στην έκθεση της Θεσσαλονίκης. « Οι νέοι πιστεύουν ότι δε θα πάρουν σύνταξη, γι αυτό προωθούμε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, ώστε ο κάθε εργαζόμενος να έχει έναν κουμπαρά στην άκρη που θα του προσφέρει μια ασφάλεια όταν θα βγει στη σύνταξη».

Όλα αυτά θα ισχύσουν για όσους μπουν στην εργασία μετά το 2021. Και όσοι εργαζόμενοι ησύχασαν…. Ήρθαν κάποιες διαρροές (βλ. λαγοί) του υπουργείου εργασίας(εργοδοσίας) να ενημερώσουν ότι η διάταξη αυτή θα ισχύσει και για εργαζομένους μέχρι ηλικίας 35 ετών και είναι ήδη ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΕΠ.

Είναι όμως σιγουριά η ιδιωτική ασφάλιση; Από εμπειρία άλλων κρατών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ βγαίνουν τα παρακάτω:

·   Από τη στιγμή που οι εισφορές θα ενταχθούν σε επενδυτικά πακέτα μικρού, μεσαίου και μεγάλου ρίσκου, οι νέοι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να αισθάνονται καμιά ασφάλεια με το τζογάρισμα των εισφορών τους.

·   Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν παρέχει καμιά εγγύηση για το ύψος των συντάξεων. Ο ασφαλισμένος γνωρίζει τι θα πληρώσει, δεν γνωρίζει όμως τι θα λάβει.

·   Πρόσφατα ήταν τα λουκέτα σε ασφαλιστικές εταιρείες σε Ελλάδα και παγκόσμια που άφησαν χωρίς ασφάλιση, σύνταξη και υγεία τους ασφαλισμένους.

·   Όσο για την αγωνία του κ. πρωθυπουργού ότι οι νέοι δε θα πάρουν σύνταξη είναι μεγάλη πρόκληση. Οι νέοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα στην κοιν. ασφάλεια και τις συντάξεις προέρχονται από τις συνεχείς αντιασφαλιστικές ανατροπές, από την κλοπή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μισού αιώνα και πάνω.

·   Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να βγάλει από πάνω το βαρίδιο της κοιν. ασφάλισης , όπως κάνει με την υγεία και την παιδεία. Στη λογικά «κόστος – όφελος» δεν υπάρχουν κέρδη για το κεφάλαιο. Να τι είπε ο υπουργός κ. Τσακλογλου: « Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δε δημιουργεί καθόλου πόρους για την ανάπτυξη» .

·   Γρήγορα αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει προς το χειρότερο και τις συντάξεις των ήδη συντ/χων, αφού δε θ υπάρχουν εισροές στα ταμεία.

Η κυβέρνηση «για να περάσει» την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης , που δε θα είναι μόνο για τις επικουρικές, ισχυρίζεται ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Τώρα δηλ. μας αποστόμωσε: Η ιδιωτικοποίηση της υγείας και της ασφάλισης ήταν οι αιτίες που αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ θρήνησαν χιλιάδες νεκρούς με την επιδημία και συνεχίζουν. Αυτές είναι που λόγω τις έλλειψης ασφάλισης, που οι εισφορές είναι πανάκριβες στις ιδ. ασφαλιστικές εταιρείες, μένουν έξω από τα νοσοκομεία και πεθαίνουν στους δρόμους.

Ευχαριστούμε την κυβέρνηση και την Ε.Ε. , αλλά δε θα πάρουμε. Απεναντίας θα δυναμώσουμε τους αγώνες μας συνταξιούχοι και εργαζόμενοι για να διεκδικήσουμε ότι μας έκλεψαν και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Με ομόφωνη απόφαση η επιτροπή των ειδικών του υπουργείο Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» να ανοίξουν την...

ΑΟ Καβάλα: “Η κοροϊδία συνεχίζεται – Αφήστε μας να παίξουμε”

Έχουμε ήδη φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 και ακόμα κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ξεκινήσουν οι αθλητικές υποχρεώσεις για...

Εξιχνίαση κλοπών οχημάτων από τον Ιούνιο 2020

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, με τη συνδρομή...

Μητρώο Αθλητικών Σωματείων: ο ρόλος του και ο κατάλογος των ποδοσφαιρικών σωματείων της Π.Ε. Καβάλας

Αναμφίβολα η πανδημία του Covid-19  έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις (και) στον χώρο του αθλητισμού, με,...

Παρήγγειλαν…300 κιλά ψάρια…στο όνομα του αντιδημάρχου Θόδωρου Παπαδόπουλου!

Μια απίστευτη ιστορία με "θύματα" τον αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων Καβάλας Θόδωρο Παπαδόπουλο και 3 επαγγελματίες που διατηρούν ιχθυοπωλεία στην Καβάλα...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -