Περί Επαγγελματικού Προσανατολισμού – της Βασιλικής Βασιλειάδου

Must Read

image_print

Μπορεί να βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ωστόσο για δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους που φοιτούν στην Γ’ Λυκείου σε ολόκληρη τη χώρα οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι πολύ κρίσιμοι για το μέλλον τους.

Όχι όμως (ή, καλύτερα, όχι μόνο) λόγω των εκλογών αλλά (κυρίως) λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Και αν οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν το πρώτο μεγάλο “βουνό” που καλούνται να ανέβουν οι υποψήφιοι,

ένα ακόμα μεγαλύτερο (και με περισσότερες προκλήσεις) “βουνό” είναι αναμφίβολα αυτό της επιλογής της σχολής στην οποία θα φοιτήσουν.

Και αυτό διότι –δυστυχώς– ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (το σημαντικότερο εργαλείο για να καταφέρουν οι μαθητές να επιλέξουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν μετά το λύκειο) παραμένει ακόμα και σήμερα απογοητευτικά παρατημένος από το όλο σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Με αφορμή, λοιπόν, μια ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου στην Καβάλα (και συγκεκριμένα στο φροντιστήριο “Πουκαμισάς”) με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ζητήσαμε από την υπεύθυνη του φροντιστηρίου Βασιλική Βασιλειάδου να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα που της θέσαμε σχετικά με το ποια είναι σήμερα τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν οι υποψήφιοι την κατεύθυνση σπουδών που θέλουν να ακολουθήσουν μετά το λύκειο.

Βασιλική Βασιλειάδου

Kavala Portal (K.P.): Πώς τα βλέπετε τα πράγμα όσον αφορά τον Σ.Ε.Π. στα σχολεία; Γενικά τον λαμβάνουν σοβαρά τον Σ.Ε.Π.;

Βασιλική Βασιλειάδου (Β.Β.): Γενικά γίνονται προσπάθειες στα σχολεία για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Αυτό όμως πλέον δεν αρκεί. Οι συνεχείς αλλαγές στα εκπαιδευτικά θέματα, στο διαχωρισμό κατευθύνσεων και τρόπου εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση καθιστούν επιβεβλημένη την συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού από ειδικούς. Έτσι προλαμβάνονται να μη γίνουν σοβαρές παραλείψεις και λάθη.

K.P.: Μιλήσατε για την ανάγκη συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού από ειδικούς. Όλη αυτή η δράση χρειάζεται επιπλέον υποδομές και προσωπικό που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει;

Β.Β.: Χρειάζονται συστηματικές δράσεις και στο Γυμνάσιο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να υποβάλλονται σε τεστ μαθησιακού τύπου ήδη από την Α Γυμνασίου. Με αυτό το τρόπο, μπορούμε να επεξεργαστούμε και να ανακαλύψουμε τον τρόπο που μπορούν να διαβάσουν αποδοτικότερα και τις συνθήκες που είναι πιο κατάλληλες για αυτά. Μπορούμε να προτείνουμε δραστηριότητες και εναλλακτικές που θα φέρουν το βέλτιστο προσδοκόμενο αποτέλεσμα και αυτό είναι εξαιρετική πηγή για τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις ειδικότητες που συνεργάζονται με τα παιδιά αυτά. Φυσικά και χρειάζονται υποδομές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να κάνει τέτοιες επεξεργασίες. Το θεωρώ απαραίτητο.

K.P.: Γενικά ποια είναι τα κριτήρια των παιδιών για επιλογή σχολής;

Β.Β.: Αυτό που προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν μέσα από τη συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού είναι ότι τα κριτήρια μας πρέπει να είναι

α) τα ενδιαφέροντα τους,

β) οι δυνατότητες εξέλιξής τους,

γ) οι τάσεις στην αγορά εργασίας,

δ) οι συνθήκες εργασίας και η καθημερινότητα τους στο κάθε επάγγελμα,

ε) το τμήμα σε κάθε πόλη, τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχει διασφαλίσει και τα μεταπτυχιακά που προσφέρει

K.P.: Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο να επιλέγουν τα παιδιά μια σχολή με βάση τα κριτήρια του (3) και μετά να διαπιστώνουν πως δεν τους ταιριάζει;

Β.Β.: Όταν ο επαγγελματικός προσανατολισμός ξεκινά νωρίς και εξελίσσεται με υγιείς συνθήκες και σωστά. τότε και τα παιδιά επιλέγουν με τα σωστά κριτήρια. Δυστυχώς πολλά παιδιά που αμελούν τα θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, συνήθως επιλέγουν με κριτήριο τη πόλη που θεωρούν ότι θα έχει πιο ευχάριστη ζωή ή που είναι πιο κοντά τους, τη πόλη που προτιμούν οι φίλοι τους, καθώς και επαγγέλματα οικείων τους χωρίς να έχουν γνώση για το τι ακριβώς είναι.

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Με πολύ κόσμο η συγκέντρωση των επιταφίων στον δημοτικό κήπο Καβάλας

Πολύς κόσμος και φέτος (όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια) βρέθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στον δημοτικό κήπο Καβάλας...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία