Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΟΟΣΑ: Πρωτιά της Ελλάδας στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης (έγγραφο)

Must Read

Πρωταθλητισμό στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κάνει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ το διάστημα 2009 – 2019, τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις 35 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ. Ακολούθησαν οι Σλοβακία και Ιαπωνία, με άνοδο άνω του 5%.

Η συγκεκριμένη τάση αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του 2019, όταν και το ποσοστό των ελληνικών φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε στο 38,7% του ΑΕΠ από 38,9% του ΑΕΠ το 2018, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 33,8% από 33,9% το προηγούμενο έτος.

Η έρευνα του ΟΟΣΑ για την φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα (στα αγγλικά)

Μεγαλύτερη πηγή εσόδων αποδείχθηκε η φορολογία στα αγαθά και υπηρεσίες (ΦΠΑ και λοιποί φόροι στην κατανάλωση), η οποία αντιστοιχούσε στο 15,3% του ΑΕΠ. Ακολούθησαν οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (11,9%), τα έσοδα από τη φορολογία εισοδημάτων και κερδών (8,3%) και τα έσοδα από τη φορολογία της περιουσίας (3,1% του ΑΕΠ).

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφηκαν και ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, η Δανία παρουσίασε την υψηλότερη αναλογία εσόδων/ΑΕΠ (46,2%), διατηρώντας την πρωτιά από το 2002, με εξαίρεση τα έτη 2017 και 2018. Ποσοστά άνω του 40% εμφάνισαν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Σουηδία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιταλία και Φινλανδία.

Στον αντίποδα, το χαμηλό ποσοστό φορολογικών εσόδων παρατηρήθηκε στο Μεξικό (16,5%), ενώ ακολούθησαν οι Κολομβία (19,7%), Χιλή (20,7%), Ιρλανδία (22,7%), Τουρκία (23,1%) και ΗΠΑ (24,5%).

Από τις συνολικά 35 χώρες του ΟΟΣΑ, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των φορολογικών εσόδων αυξήθηκε στις 20 και συρρικνώθηκε στις 15. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δανία (δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) και η υψηλότερη μείωση στην Ουγγαρία (1,7 ποσοστιαίες μονάδες). Πτώση άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφηκαν και σε Ισλανδία, Βέλγιο και Σουηδία.

Με πληροφορίες από newsbeast.gr

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

ΔΑΝΕΙΑ: Εγγυητική Ευθύνη του Δημοσίου και νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας

Στα πλαίσια ενημέρωσης των επιχειρηματιών που έχουν λάβει – στο παρελθόν – δάνεια με την «Εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου » φιλοξενούμε...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!