Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: «Αξιοποίηση του Πλούσιου Ηλιακού και Αιολικού δυναμικού»!!

Must Read

Έφη Βαλίλα
Έφη Βαλίλα
Δημοσιογράφος

Η Ελλάδα εδραιώνεται ως βιώσιμος παραγωγός χώρα καθαρής ενέργειας, μέσα από το σχέδιο Νόμου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Ταυτόχρονα υλοποιεί τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ και επιτέλους, το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Νομοσχέδιο Περιλαμβάνει:

Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφή Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας

 • Η θεσμική παρέμβαση της Κυβέρνησηςστη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάζει τέλος στην παραγωγή αυξημένων εσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για τη συνέχιση των επιδοτήσεων. 

Απλοποίηση Αδειοδοτικής Διαδικασίας Έργων ΑΠΕ

 • Τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας μειώνονται από 7 σε 5 και ο χρόνος αδειοδότησης των έργων μειώνεται σε 14 μήνες, από 5 χρόνια που είναι σήμερα.
 • Μειώνονται οι περιπτώσεις που απαιτείται τροποποίηση των αδειών και δίνουμε δυνατότητα απλής ενημέρωσης των φακέλων των επενδυτών.
 • Οι επενδυτές υποχρεώνονται, εντός 12 μηνών από την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, να προχωρήσουν στην έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης.
 • Επιβάλλονται κυρώσεις στους Διαχειριστές από τη ΡΑΕ, σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Θεσμικό Πλαίσιο για τους  Σταθμούς Αποθήκευσης Ενέργειας

 • Αναμορφώνεται η αδειοδοτική διαδικασία για την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Εισάγονται προβλέψεις σχετικά με την αδειοδότηση σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αύξηση Χωρητικότητας στο Ηλεκτρικό Δίκτυο για την ένταξη Νέων Μονάδων ΑΠΕ

 • Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εξετάσει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος στους υποσταθμούς του προκειμένου να απελευθερώσει χώρο τουλάχιστον 10 MW στον καθένα. 
 • Τα νέα περιθώρια θα διατεθούν για αυτοπαραγωγή και ενεργειακό συμψηφισμό για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Πιλοτικό Πλαίσιο για Πλωτά Φωτοβολταϊκά

 • Εισάγονται ρυθμίσεις για τη νέα καινοτόμα τεχνολογία, με τις οποίες καθορίζεται το πλαίσιο ανάπτυξης των Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Επανακαθορίζεται ο Χρόνος Ισχύος των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.)

 • Παρατείνεται με μια απλή υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, η διάρκεια των υφιστάμενων ΑΕΠΟ μέχρι τη συμπλήρωση δεκαπενταετίας από την έκδοσή τους.
 • Το ίδιο ισχύει και για τις ΑΕΠΟ που έχουν λήξει, αν δεν έχει παρέλθει δεκαπενταετία και δεν έχουν επέλθει ουσιώδεις μεταβολές των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

**Η Δημοσιογραφική Ομάδα του KAVALA PORTAL εκφράζει την άποψη ότι, το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας, αποτελεί ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Και φυσικά η συμπόρευση με το κοινό Ευρωπαϊκό όραμα και επιταχύνει τον μετασχηματισμό της οικονομίας της σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση, θα πρέπει να δοθούν και εγγυήσεις για την επίτευξη της  βιωσιμότητας!!

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

BLUE STAR DELOS: Παράταση δρομολογίων στο ΒΑ Αιγαίο μέχρι 25/04 – Έκτακτο δρομολόγιο του ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ προς Καβάλα.

Δεν ήταν όπως φάνηκε, η τελευταία φορά που είδαμε, το Ε/Γ-Ο/Γ ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΔΗΛΟΣ στο λιμάνι της Καβάλας, καθώς...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!