Στην εικόνα του άρθρου παρουσιάζεται μια φωτορεαλιστική άποψη του μουσείου
Κατά καιρούς εκπονούνται και δημοσιεύονται ουκ ολίγες πτυχιακές εργασίες οι οποίες προτείνουν την αξιοποίηση διάφορων κτισμάτων στην Καβάλα για διάφορους σκοπούς. Αρκετές από αυτές τις εργασίες, μάλιστα, έχουν κοινοποιηθεί και μέσα από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η διπλωματική εργασία με τίτλο “Μουσείο Χρηστικών Αντικειμένων στην Καβάλα”, την οποία επιμελήθηκαν οι φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ Φωτεινής Παπά και Σοφίας Σιδερά, υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Μαρίας-Αλεξάνδρας Γρηγοριάδου. Η εργασία αυτή πραγματεύεται τη δημιουργία ενός μουσείου (στην περιοχή πλησίον του 4ου ΕΠΑΛ Καβάλας) με στόχο την προώθηση του σύγχρονου design του 20ου και 21ου αιώνα αναφορικά με έπιπλα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο archisearch.gr,
Η πόλη της Καβάλας επιλέχθηκε καθώς διαθέτει ενδιαφέρον αμφιθεατρικό τοπογραφικό, το οποίο και αξιοποιήθηκε με την επιλογή ενός οικόπεδο στο όριο της αστικής δόμησης, σε υψηλό υψόμετρο με έντονη κλίση και αδιάκοπη θέα προς την πόλη της Καβάλας και τη θάλασσα.
Η ιδιότητα του μουσείου οριστικοποιήθηκε μετά από την επιθυμία μας να προωθήσουμε το σύγχρονο design του 20ου και 21ου αιώνα αναφορικά με έπιπλα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Επιπροσθέτως, κατά τη μελέτη της περιοχής παρατηρήθηκε πως το 4ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας δραστηριοποιείται με εκθέσεις ζωγραφικής και εργασίες όπως αυτή του εικονικού μουσείου, γεγονός που μας ώθησε να προχωρήσουμε με την ιδέα ενός μουσείου χρηστικών αντικειμένων, με σκοπό μία πιθανή συνεργασία με το σχολείο και περαιτέρω προώθηση του πολιτισμού. Η άμεση και εύκολη πρόσβαση από το σχολείο, και γενικότερα από τον αστικό ιστό, προς το μουσείο υπήρξε καθοριστική για την επιλογή της ακριβούς τοποθεσίας του μουσείου.

Λόγω της έντονης κλίσης του οικοπέδου, οι επιλογές σχετικά με τον τρόπο τοποθέτησης του κτιριακού όγκου ήταν δύο. Είτε αυτό θα γινόταν υπόσκαφα είτε εδραζόμενα του εδάφους. Στην περίπτωση του μουσείου χρηστικών αντικειμένων το κτίριο επιλέχθηκε να εδράζεται στο έδαφος, με σκοπό να τονιστεί η ογκοπλασία του. Η διαδικασία εξέλιξης της ιδέας ξεκίνησε με την τοποθέτηση ενός γενικού όγκου με το επιθυμητό σχήμα, στη συνέχεια έγινε αποκόλληση και περαιτέρω επεξεργασία του όγκου σε σχέση με τις εσωτερικές χρήσεις, έπειτα σχεδιάστηκαν τα ανοίγματα, και τέλος τοποθετήθηκαν λεπτομέρειες, με τις πέργκολες και τις περσίδες να αποτελούν τις πιο βασικές.


Η τελική σύνθεση αποτελείται από τρία επίπεδα, το επίπεδο στάθμης 0.00, -4.00 και +4.00. Στη στάθμη 0.00 βρίσκεται η υποδοχή, μία μικρή καφετέρια και ένα gift shop, καθώς επίσης και ένα τμήμα των μόνιμων εκθέσεων. Επιπλέον στη στάθμη 0.00 βρίσκεται και η αίθουσα διαλέξεων ως ξεχωριστός όγκος, με άμεση εσωτερική σύνδεση με την υποδοχή του μουσείου.

Η εξέλιξη των μόνιμων εκθέσεων συνεχίζεται στη στάθμη -4.00 καταλήγοντας στις περιοδικές εκθέσεις. Στην ίδια στάθμη υπάρχουν workshop με άμεση εσωτερική σύνδεση με το μουσείο αλλά και ξεχωριστή είσοδο, επιτρέποντας έτσι τη λειτουργία τους και εκτός του ωραρίου του μουσείου.

Στην ίδια στάθμη βρίσκεται η διοίκηση, το κύριο gift shop και βοηθητικοί χώροι. Τέλος, στη στάθμη +4.00 βρίσκει κανείς την καφετέρια του μουσείου, η οποία συνδυάζει και μία ανοιχτής διαρρύθμισης βιβλιοθήκη.





